Καλλιόπη Βαρδάκα: Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ενημέρωση, η επιβολή  για μη συμμόρφωση στα μέτρα, θα μπορεί να γίνει και αναδρομικά μέσω αποδεικτικού υλικού των social media

Κ.Β: Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μέρα 25 η Κούβα είναι καλή μόνο για να καπηλεύονται τα επιτεύγματά της (εμβόλια, σύστημα υγείας κλπ). Τώρα που βρίσκεται στο στόχαστρο όλου του εσμού, ούτε κουβέντα συμπαράστασης, μην τυχόν και δυσαρεστήσουν την Πρεσβεία του αγαπημένου τους Μπάιντεν.

Κ.Β: Σύψας… “Αυτή τη στιγμή νομικά ΔΕΝ γίνεται να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά γιατί έχουν πάρει την άδεια επείγουσας χρήσης,που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε την συναίνεση του εμβολιαζόμενου”. Ο Μητσοτάκης να το ξέρει άραγε;


Ντροπή. Υποστηρίζουν ανοιχτά δικτατορίες.Εικόνα

Γιατί πρώτη φορά το κάνουν; Μέγα λάθος από τον Εθνάρχη η νομιμοποίηση των προδοτών,μέγα λάθος επίσης που λένε ανοικτά ότι θέλουν να πάρουν την κυβέρνηση με κάθε τρόπο(όχι φυσικά με εκλογές) & οι κυβερνήσεις τους έχουν σαν κόμμα του Δημοκρατικού τόξου,ενώ πρέπει να είναι παράνομοι.


Με ρωταει ο άλλος αν ακουσα εχθες Τσίπρα. Οχι. Ουτε Τσιπρα ακούω, ουτε Γυναικα-Μαραντόνα ούτε Κατμαν.


Πάντως η μόνη απτή και υπογεγραμμένη απόδειξη πολιτικού που υπέθαλψε σεξουαλικό παραβάτη μέχρι σήμερα είναι η επιστολή Τσίπρα για τον πρέσβη Βενεζουέλας. Αν φανερά κάνουν τέτοια φαντάσου τι κάναν στα κρυφά


Mάχη του Gettysburg: Η ημέρα που χάθηκε η ανθρώπινη αξία

 • Έν«Ο σκοπός ενός πολέμου δεν είναι να πεθάνεις για την πατρίδα σου, αλλά να κάνεις τον αντίπαλο να πεθάνει για τη δική του», έχει πει ο Αμερικανός στρατηγός του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, George S. Patton, ένας στρατιωτικός που έχει μείνει στην ιστορία για την απόλυτη αίσθηση του καθήκοντος, την ικανότητα να προκαλεί τρόμο στους αντιπάλους και ταυτόχρονα απόλυτο σεβασμό στους συμμάχους παρά τον αλαζονικό και εκκεντρικό χαρακτήρα του.

Στις ΗΠΑ ο Patton είναι πατριώτης, με το «Π» κεφαλαίο. Αν βέβαια είχε γεννηθεί μισό αιώνα νωρίτερα, τα λεγόμενά του ενδέχεται να ήταν εντελώς διαφορετικά. Τότε δεν υπήρχε ακόμα Α’ και Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος για τις ΗΠΑ, τότε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν υπήρχε ένα έθνος αλλά δύο διαφορετικές ιδέες.

 • Είναι η εποχή του Αμερικανικού Βορρά και του Νότου. Ο καιρός των «Γιάνκηδων» και της Ένωσης, της Συνομοσπονδίας και του Abraham Lincoln. Η πιο αιματωβαμμένη περίοδος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από την οποία διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό ο σημερινός χάρτης της, οι συμπεριφορές και οι αξίες των πολιτών της. Είναι η εποχή του Μεγάλου Εμφυλίου.

Ένας πόλεμος που διήρκησε από το 1861 μέχρι το 1865, χώρισε ένα έθνος στα δύο και ανάγκασε περίπου 600 χιλιάδες ανθρώπους να χάσουν τη ζωή τους. Οι μάχες που δόθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πολλές ωστόσο εμείς θα εστιάσουμε στην πιο καθοριστική. Εκείνη του Gettysburg καθώς σήμερα ολοκληρώνονται 157 χρόνια από την 3η και καθοριστική ημέρα που ουσιαστικά έκρινε έναν ολόκληρο πόλεμο.

 • Τα αίτια ενός αναίτιου πολέμου

Μέχρι το 1860 η Αμερική χαρακτηριζόταν από δύο διαφορετικούς κόσμους. Από την μία υπήρχε ο Βορράς που θεωρητικά ήταν ο πιο «φτωχός», ωστόσο η βαριά βιομηχανία του σημείωνε αλματώδη ανάπτυξη, ενώ το εργατικό δυναμικό του πλήθαινε, είτε από την αύξηση του πληθυσμού, είτε από τις μεταναστευτικές ροές των Ευρωπαίων στην περιοχή.

 • Στην αντίπερα όχθη ο «πλούσιος» Νότος είχε το πλεονέκτημα ότι στηριζόταν στον αγροτικό πλούτο, άρα και τα οικονομικά οφέλη ήταν μεγαλύτερα. Αγροτικός πλούτος ωστόσο εκείνη την εποχή είχε και ένα μεγάλο αρνητικό και αυτό ήταν η δουλεία. Αυτή είναι και η άποψη που χαρακτηρίζει ως αιτία του πολέμου, δηλαδή την κατάργηση της δουλείας για την οποία μάχονταν οι «Γιάνκηδες» (αποθαρρυντικός όρος που χρησιμοποιούσαν οι Νότιοι για τους αντιπάλους τους), ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Με την ανάπτυξη του Βορρά σε πολλά θέματα και με την ενεργή ενασχόληση των ανθρώπων του σε πολιτικά ζητήματα, είχε ξεκινήσει ιδιαίτερος σκεπτικισμός από την πλευρά των Νοτίων καθώς σταδιακά δεν μπορούσαν να στηρίζονται στις ιδέες και τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούσαν ότι τους έπλητταν. Ιδιαίτερα με την εκλογή του Lincoln στη θέση του Προέδρου η θέση των δεύτερων ήταν πιο μειονεκτική από ποτέ.

 • Ήταν τότε λοιπόν που οι Νότιες Πολιτείες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ένωση δημιουργώντας τη Συνομοσπονδία, ζητώντας παράλληλα να αποσχισθούν από την κεντρική εξουσία. Η απέναντι πλευρά έχοντας νωρίτερα υποστηρίξει τη διακοπή της δουλείας, αντέδρασε και σύντομα η διαμάχη κλιμακώθηκε. Το ζήτημα πλέον δεν μπορούσε να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο, αλλά με όπλα και με αίμα.

Αριθμητικά οι Γιάνκηδες είχαν πλεονέκτημα και αυτό ήταν κάτι που τους έδινε μεγάλη σιγουριά για την τελική έκβαση του πολέμου. Τα είχε πει εξάλλου ο Rhett Butler στο «Gone with the Wind». Παρόλα αυτά οι Νότιοι είχαν τον κατάλληλο άνδρα στην κατάλληλη θέση. Και το όνομά αυτού: Robert E. Lee.

 • Το ένα λάθος που του κόστισε τα πάντα

Πολλά έχουν γραφτεί για την ικανότητα και τις επιλογές του στρατηγού της Νότιας στρατιάς. Για άλλους είναι ο απόλυτος ήρωας, ο πατριώτης, η κορυφή του παγόβουνου, για άλλους πάλι είναι persona non grata, ο λόγος της αποτυχίας, ένα πρόσωπο που ανήκει στις «μαύρες» σελίδες της Αμερικάνικης ιστορίας. Υπερβολή ή όχι αυτό είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Διότι ο Lee πέτυχε σπουδαία επιτεύγματα την περίοδο του Εμφυλίου με τις τολμηρές τακτικές του, κατάφερε να δώσει ελπίδα στους λιγότερους αριθμητικά στρατιώτες του καθώς μέχρι τη μάχη που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου του 1863 και έληξε 2 μέρες αργότερα, δεν είχε υποστεί κάποια ήττα που θα του έκοβε το ηθικό.

 • Αντ’ αυτού ο θρίαμβος λίγο καιρό πριν στο Chancellorsville απέναντι στους εχθρούς του, είχαν ανοίξει την όρεξη για ένα ανέλπιστο άνοιγμα. Μια αντεπίθεση που εάν πετύχαινε, θα έγερνε την πλάστιγγα οριστικά υπέρ της Συνομοσπονδίας. Μια νίκη-εισβολή στα εδάφη του εχθρού στην Pennsylvania, ουσιαστικά θα εξασφάλιζε την επικράτηση και σε άλλα σημεία κλειδιά όπως τη Philadelphia και τη Baltimore με τον στρατό του αντιπάλου στρατηγού, George Meade, να είναι πλέον κατατροπωμένος και με χαμηλό ηθικό. Επομένως έβαλε πλώρη για την πολύπαθη βόρεια Virginia και περνώντας τον ποταμό Potomac με 94 χιλιάδες άνδρες έφτασε στην κωμόπολη του Gettysburg.

Ο Lincoln χωρίς να μπορεί να βρει αντίδοτο στις τακτικές του Lee, άλλαζε συνεχώς στρατηγούς καθώς η σκακιέρα «μύριζε» ρουά για τον αντίπαλο. Ωστόσο με την επιλογή του να ενεργοποιήσει τον Meade, 4 μόλις ημέρες πριν τη μεγάλη μάχη, ήταν η κίνηση που χρειαζόταν για να πετύχει το περιβόητο ρουά ματ. Και ένας μάστερ της σκακιέρας ξέρει καλά πώς να εκμεταλλεύεται τα λάθη του αντιπάλου του.

 • Ο Lee θέλοντας να εξερευνήσει το μέρος ώστε να προκαλέσει το στρατό του Meade να επιτεθεί πρώτος, έστειλε ένα απόσπασμα να ελέγξει την περιοχή ωστόσο για κακή του τύχη, ο αντίπαλος μετρούσε δύο μεραρχίες που είχαν φτάσει στο σημείο της μάχης από την προηγούμενη ημέρα. Ο στρατός του Lee παρόλα αυτά κατάφερε να απωθήσει τον αντίπαλο και να πάρει πλεονέκτημα, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των Γιάνκηδων δεν είχε καταφτάσει ακόμα στην περιοχή και έδωσε εντολή στους δύο επικεφαλής υποστράτηγους του να επιτεθούν. Αυτό ήταν και το σημείο που κόστισε τη νίκη στους Νότιους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ιστορικών, ο Lee με το ηθικό στα ύψη φέρεται να μην ήταν κάθετος στις εντολές του για επίθεση αλλά να έδωσε ελευθερία κινήσεων στους υποστράτηγούς του James Longstreet, Richard S. Ewell και A. P. Hill οι οποίοι δίστασαν και δεν αιφνιδίασαν τους αντιπάλους τους. Τελικώς ο απολογισμός της πρώτης μέρας έγραψε ότι Βόρειοι είχαν ηττηθεί καθώς μετρούσαν 10 χιλιάδες νεκρούς και πολλούς τραυματίες αλλά δεν είχαν χάσει τον πόλεμο.

 • Η δεύτερη μέρα κύλησε στο ίδιο μοτίβο, με τους Νότιους να έχουν το πάνω χέρι και τους Βόρειους να κρατάνε τη θέση τους με νύχια και με δόντια. Οι τακτικές του Lee άρχισαν να αποδίδουν καθώς οι άνθρωποί του αποφάσισαν να επιτεθούν αυτή τη φορά. Παρόλα αυτά ο αριθμός των συνολικών νεκρών είχε αρχίσει να μεγαλώνει επικίνδυνα στους 35χιλιάδες, με κάθε πλευρά να μετρά 9 χιλιάδες απώλειες έκαστη.

Η κατάσταση δεν έδειχνε να αλλάζει. Οι Βόρειοι έχαναν τους περισσότερους άνδρες, ωστόσο απωθούσαν τους αντιπάλους τους και ο Lee δεν μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει. Σαν να έχει κυκλώσει τον Βασιλιά με αξιωματικούς, άλογα και πύργους, αλλά το μοναδικό πιόνι που πρέπει να «χτυπήσει» να γλιτώνει διαρκώς το ματ και συγχρόνως να του «τρώει» έναν-έναν τους δικούς του. Είναι το σημείο που ο σπουδαίος στρατηγός, μετατρέπεται σε «μαύρο πρόβατο» του τριημέρου. Χωρίς να το ξέρει οδηγεί 15 χιλιάδες στρατιώτες του σε βέβαιο θάνατο μην θέλοντας να ακούσει τον Longstreet που τον συμβουλεύει να αφήσει την τρελή τακτική της ανοιχτής επίθεσης.

 • Οι διαταγές του προβλέπουν κατά μέτωπο επίθεση στο κέντρο του εχθρού αδιαφορώντας για το γεγονός ότι είναι από παντού απροστάτευτοι. Το τίμημα της κακοσχεδιασμένης και βεβιασμένης επίθεσης είναι τεράστιο.

Οι Γιάνκηδες πλευρίζουν τον αντίπαλο και επιτίθενται με ό,τι έχουν, ενώ ο Lee δεν έχει διαβάσει καλά τον Meade ο οποίος είναι διαρκώς δύο βήματα πριν την κάθε του κίνηση καθώς είχαν υπηρετήσει μαζί στο στράτευμα πριν τα χρόνια του Εμφυλίου. Εκεί που ο Lee περιμένει επίθεση ο Meade αμύνεται και η επίθεση δεν έχει επιτυχία, ενώ ταυτόχρονα ο Longstreet αποτυγχάνει να καλύψει το πυροβολικό με αποτέλεσμα οι Νότιοι να ξεμείνουν από πυρομαχικά. Μετά τη σφοδρή επίθεση, ο στρατός του Lee έμεινε μισός και το ηθικό έχει πέσει στα τάρταρα.

 • Την 4η Ιουλίου ο Lee περίμενε νέα επίθεση του Meade απέναντι στο καταστραμμένο στράτευμά του, ωστόσο ξανά ο δεύτερος του την έφερε. Επίθεση δεν έγινε, αλλά οι Νότιοι βλέποντας πως δεν βγαίνουν πλέον τα κουκιά αποσύρθηκαν οριστικά από την μάχη. Ο Νότος που ήξεραν όλοι δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος, ενώ οι ιστορικοί αναφέρουν την 3η μέρα εκείνου του Ιούλη ως «τη μέρα που πέθανε ο Νότος».

Η Ένωση είχε χάσει 23.000 άντρες, ο Lee 28,000 κάτι που ισοδυναμούσε με πάνω από το 1/3 της δύναμής του. Οι Βόρειοι μπορούσαν να αναπληρώσουν τους άντρες τους, εκείνος πάλι όχι. Οι αντίπαλοί του αναθάρρησαν, πήραν αργότερα με το μέρος τους Άγγλους και τους Γάλλους και τελικώς με την πανηγυρική επικράτηση του Στρατηγού Grant στο Vicksburg, ο Abraham Lincoln εκφώνησε στις 19 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου τον περίφημο λόγο πάνω από το στρατιωτικό νεκροταφείο του Gettysburg:

 • «We here highly resolve that these dead shall not have died in vain—that this nation, under God, shall have a new birth of freedom—and that government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth», σε ελεύθερη μετάφραση:

«Αποφασίζουμε σήμερα ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουν πεθάνει μάταια – αυτό το Έθνος υπό τον Θεό θα αναγεννηθεί μέσω της ελευθερίας – η διακυβέρνηση του λαού, από τον λαό, για τον λαό, δεν θα εκλείψει από τη Γη».

 • ΟΙ Γιάνκηδες είχαν κερδίσει τον πόλεμο και η δουλεία είχε πλέον καταργηθεί.

<50% των ΔΥ σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την Υφυπ. Εργασίας. Πέρσι ένας τέτοιος εργαζόμενος μετέφερε τον ιό στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι. Και μιλάμε ακόμα ότι όλοι αυτοί οι εν δυνάμει εγκληματίες θα πειστούν δια της πειθούς να εμβολιαστούν


Ο άλλος έχει σνιφάρει μέχρι & σκόνη πλυντηρίου αλλά φοβάται να κάνει το εμβόλιο επειδή δεν ξέρει τι έχει μέσα


Ο έρωτας ζαιων- ΧΑγιτων που ξεκίνησε από την πλατεία, συνεχίζεται με την συμπόρευση ψεκασμένων, των οποίων ένα σεβαστό κομμάτι είναι ΧΑγίτες. Ουδεμία έκπληξις


Ελλάδα 2021 νεοελληνικός Διαφωτισμός
.

Εικόνα


Εικόνα


Αντί να ζητήσει συγγνώμη και να απολογηθεί για τις αλλαγές που έκανε στον Ποινικό Κώδικα, έχει το θράσος να εκτοξεύει λάσπη. Γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει. Λάσπη και διχασμό


«Δύο χρόνια πριν έγινε κάτι μεγαλύτερο από την εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία. Έμπαιναν οι βάσεις για μια νέα εποχή, ακόμα κι αν κανείς δεν το καταλάβαινε τότε. Η σκληρή συνειδητοποίηση πως οι αγορές δεν χόρεψαν όταν χτυπήσαμε νταούλια έφερε το τέλος των ψευδαισθήσεων» Στα ΝΕΑ

Εικόνα


Λ.ΚΛ: Μου είχε διαφύγει ομολογώ, ότι πριν από τις εκλογές του 2019, Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζοντας τον ΠΚ, είχε μετατρέψει την αιμομιξία από κακούργημα σε πλημμέλημα!!!Τώρα με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης, γίνεται πάλι κακούργημα. Τολμάτε να μιλάτε σύντροφοι; Ηρεμα ρωτάω…


Ακόμα & στην μικροπολιτική αλητεία υπάρχουν κάποια όρια. Από τη Νύχτα των Κρυστάλλων της Ακρίτα, μέχρι το “Arbeit macht frei” Βαξεβάνη, τα πολλαπλά εμετικά σκίτσα & το σημερινό ποστ Νικητοπούλου, η συστηματική αυτή χυδαιότητα είναι εντελώς ανιστόρητη, επικίνδυνη & ντροπιαστική…

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Εικόνα

14 ασθένειες όπου έχουν σχεδόν εξαφανιστεί λόγω των #εμβολια Πολιομυελίτιδα Τέτανος Ιός γρύπης Α Υπατίτιδα Β Υπατίτιδα Α Ιός της ερυθράς Ιός γρύπης Β(HIB) Ιλαρά Κοκκύτης Πνευμονιόκοκκος Ιός Ρότα Παρωτίτιδα Ανεμοβλογιά Διφθερίτιδα Τι;;; Πολλά δεν τα ξέρετε;; Γιατί;; ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ!


Οι υπόλοιποι έχουμε μια ανατριχίλα που προκαλείται από την επικίνδυνη σύγκριση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας με τα βασανιστήρια και την καταστροφή που υπέστησαν εκατομμύρια ανθρώπων από το ναζισμο.
Εικόνα


To KKE υποστηρίζει ένθερμα το δικαίωμα στην διαδήλωση… …εκτός αν η διαδήλωση γίνεται στην Κούβα, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση φταίει ο ιμπεριαλισμός!


Να ρωτήσω ξανά. Οι εκκλησίες κλειστοί χώροι δεν είναι; Θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμενοι;


Η Ρένα Δούρου στα έργα της Δύναμης Ζωής στην Αίγινα
Η Ρένα Δούρου στα έργα της Δύναμης Ζωής στην Αίγινα
“Η Δύναμη Ζωής είναι εδώ για να διασφαλίσει ότι ο αγωγός, όπως και όλα τα άλλα έργα υποδομής, θα ολοκληρωθούν”left.gr


ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΛΑΣΤΟΥ: Πώς σας φαίνεται τώρα που ο κύκλος των συναναστροφών μας διαστέλλεται; Παρήλθαν η συνεσταλμένη εσωστρέφεια, ο συγχρωτισμός με την οικογένεια και η περιπατητική παρέα με τους φίλους. Παρότι συναγελάζομαι με πολύ κόσμο τελευταία, οι συζητήσεις μου χαρακτηρίζονται από τη φτώχεια της επικοινωνίας.

 • Πάνε κάπως έτσι: «Πολύ καιρό έχουμε να βρεθούμε! Πώς ήταν οι τελευταίοι μήνες;». «Ωραίοι στην αρχή, είχαμε χρόνο μαζί, οικογενειακό. Με μαγειρική και επιτραπέζια παιχνίδια. Μετά πιο δύσκολα, με τα πάνω και τα κάτω δηλαδή». Είτε το εκλαμβάνετε κυριολεκτικά είτε το μεταφράζετε: Ωραία ήταν στην αρχή, μετά ειλικρινά πήξαμε και περάσαμε τους υπόλοιπους μήνες φωνάζοντας ο ένας στον άλλον. Βασικά υπογράφουμε τα χαρτιά του διαζυγίου αύριο, αλλά δεν το λέμε ακόμη γιατί δεν το έχουμε ανακοινώσει στα παιδιά.

«Το Moderna έκανα, και αρχές Αυγούστου θα κάνω τη δεύτερη δόση». – «Εγώ το AstraZeneca και δεν κατάλαβα πολλά, μια ελαφρά κόπωση ύστερα από 24 ώρες». – «Ταξίδεψες καθόλου;». – «Οχι, εσύ;». – «Βγήκα δύο φορές να φάω έξω». – «Κι εγώ τα ίδια».

 • Δεν ξέρω σε ποιους μιλώ, ούτε εκείνοι γνωρίζουν ποια είμαι, παρότι έχουν κατέβει οι μάσκες. Βαριόμαστε εξίσου. Η ομιλία ξεδιπλώνεται πάνω σε ένα μεταλεκτικό χαλί αμηχανίας. Μια απόπειρα να αναγνωρίσουμε τον συνομιλητή, να συνδέσουμε πρόσωπο με όνομα. Πρόσωπο και όνομα σε ένα περιβάλλον. Κοιταζόμαστε για ώρα, με νόημα δυσανάλογο με την τετριμμένη πρότερη συνομιλία.

Παλιότερα η υγεία όπως και ο καιρός ήταν ασφαλή αντικείμενα για τις μικροκουβέντες. Τώρα δεν είμαι βεβαία ότι τα ιατρικά και τα κλιματολογικά θέματα είναι μια σίγουρη ήπια βάση για το εναρκτήριο λάκτισμα μιας συζήτησης. Και αν πέσεις πάνω σε αρνητές ή σε σκεπτικιστές;

 • Μέχρι πρότινος, το ελκυστικότερο στις επαφές έβρισκα ότι ήταν η μη προβλεψιμότητά τους. Μια τυχαία γνωριμία μπορούσε να καταλήξει σε ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, αποδεσμεύοντας στιγμιαία μια μικροδόση ντοπαμίνης και τη σκέψη «Α! Ενδιαφέρον αυτό! Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί έτσι». Αλλά ένα προκαθορισμένο 18άμηνο δεν μας έκανε απρόβλεπτους· το αντίθετο. Κατάφερε να εμφυσήσει μια υπολογίσιμη διστακτικότητα και απώλεια μνήμης.

Επειτα από τόσους μήνες αποχής από την κοινωνικότητα πρέπει να εισαχθούν νέοι κανόνες. Θα μπορούσαν να είναι οι δημοσιογραφικοί. Οι γενικές αρχές επικοινωνίας είναι αντίστοιχες με τις δημοσιογραφικές ανάγκες. Το ποιος-πού-πότε είναι το έναυσμα σ’ ένα καλό κείμενο για να κατατοπίσει τον αναγνώστη, και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για να αναγνωριζόμαστε και να συνδιαλεγόμαστε.

 • Κατόπιν και πρωτίστως συντομία. Επί της ουσίας, τους αναγνώστες μου είπε κάποιος πρέπει να τους κάνεις να γελούν, να θυμώνουν ή να κλαίνε. Οτιδήποτε από το να τους στέλνεις για ύπνο. Η πλήξη είναι το φιλί του θανάτου τόσο για τα έντυπα όσο και για τις διά ζώσης κοινωνικές επαφές.

Παρατηρώ μια ακατάπαυστη φλυαρία. Πρέπει να έχει εξαντλήσει ακόμη και όσους εντάσσω στην κατηγορία του επαγγελματία ακροατή. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνω: αισθητικούς, κομμωτές, μπάρμεν, ταξιτζήδες, νοσοκόμους, ψυχοθεραπευτές, διαπραγματευτές και κάποιους συγγραφείς. Ο καλός ακροατής έχει πολλά να εισπράξει. Διευρύνονται οι ορίζοντες. Αντιλαμβάνεται τις προσωπικότητες και γεμίζει με γνώση για το πώς λειτουργεί ο κόσμος.

 • Το να ακούς είναι μια πράξη γενναιοδωρίας, γιατί συμμετέχεις. Δεν φτάνει το νεύμα και το «μμμ» για να υπογραμμίσεις ότι είσαι παρών· πρέπει να συνεισφέρεις ενεργητικά αποκρινόμενος με την κατάλληλη υποστηρικτική ερώτηση. Οφείλουμε να ακούμε και να αφουγκραζόμαστε ακόμη και κατά τη διάρκεια που μιλούμε. Ενδιαφέρεται ο συνομιλητής για τις ποδοσφαιρικές δεξιότητες του γιου μας; Οχι, αλλά δεν το πιάνει, γιατί στις μακροχρόνιες σχέσεις εξαντλείται η περιέργεια για το τι λέει ο άλλος.

Κάποιοι πάλι μιλούν σαν να έχουν αποστηθίσει ένα σενάριο που το κυοφορούσαν για χρόνια και το έγραψαν τους τελευταίους μήνες. Σαν να εφηύραν τον εαυτό τους και επιθυμούν να μας τον παρουσιάσουν, σχεδόν να μας τον πουλήσουν. Ο αυτοαναφορικός ναρκισσισμός διαλύει εκ προοιμίου κάθε υπόσχεση προσέγγισης, κάθε πιθανότητα επικοινωνίας. Γιατί στερείται αυθορμητισμού, δεν διαθέτει ελεύθερες σκέψεις που θα φέρουν συνειρμούς στην κουβέντα. Δεν πρόκειται για έναν αποκλειστικό χορό για δύο, είναι βασικά ένας θεατρικός μονόλογος, μια σουρντίνα που εκτυλίσσεται σε ένα χώρο πολύ στενό για τον σχηματισμό μιας ανταλλαγής.

 • Ενόσω γράφω όλα τα παραπάνω, διαπιστώνω ότι κάποιοι μπορεί να μιλούν λιγότερο. Λιγότερη ομιλία οδηγεί σε πράξεις. Οι πωλήσεις προφυλακτικών έχουν εκτοξευθεί τελευταία. Φυσικά, καλύτερα να ανταλλάσσονται υγρά από κοινοτοπίες. Αναρωτιέμαι γιατί τουλάχιστον οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να επαναφέρουμε πίσω στις συζητήσεις μας τα απαγορευμένα θέματα των κοινωνικών συναναστροφών που για τόσα χρόνια λειτουργούσαν ως ερέθισμα.

Σεξ, πολιτική και θρησκευτικά πιστεύω. Εμπλουτίζοντας ή ακυρώνοντάς τα με την επίκαιρη πολιτική ορθότητα. Ας επαναφέρουμε τα προσωπικότερα των προσωπικών θεμάτων, που μας κάνουν πάντα να ξεκαρδιζόμαστε ή να εξοργιζόμαστε. Οτιδήποτε προκύψει πηγαία και απρομελέτητα με ειλικρίνεια, ανυποκρισία και έλλειψη σοβαροφάνειας. Η λεκτική έκθεση είναι ευπρόσδεκτη. Είμαστε όλοι πλέον ασφαλείς. Ας νιώσουμε και υγιείς.


Europe has the obligation to protect its borders. The UK can do whatever it wants but it cannot tell the EU what to do .
.

Εικόνα