Καλλιόπη Βαρδάκα: Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Έτσι ήταν τα Χανιά 120 χρόνια πριν


Ο χρόνος γυρίζει πίσω, περισσότερο από 100 χρόνια, εικόνες μοναδικές! Οι φωτογραφίες είναι ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο από το 1897 μέχρι περίπου το 1955… φωτογραφικό υλικό: Γιάννης Δεσποτάκης

https://ethernews.com/ta-xania
 • 20 σπάνια γυναικεία ονόματα και η σημασία τους

1. Άλκηστις: η δύναμη του σπιτιού και της οικογένειας είναι η ακριβής σημασία του ονόματος -και όχι άδικα, αφού η κόρη σας είναι η ψυχή της δικής σας οικογένειας.

2. Αμαρυλλίς: ένα αρχαιοελληνικό όνομα αλλά και ένα πανέμορφο φυτό που μοιάζει με κόκκινο κρίνο. Θα θέλατε κάτι άλλο για το κοριτσάκι σας;

3. Αμέλια: προέρχεται από την μακρινή Λατινική Αμερική και σημαίνει την δυνατή και θαρραλέα γυναίκα. Ένα όνομα για μικρές κυρίες με… χαρακτήρα!

4. Αναΐς: προέρχεται από τον Κέλτη Θεό Άνα και αργότερα μετεξελίχθηκε στη σημερινή Άννα. Μάλλον προτιμάμε την πρωταρχική του μορφή -είναι πιο ασυνήθιστη και ρομαντική.

5. Βανέσσα: όνομα ξενικής προέλευσης που χαρακτηρίζει μια πολύχρωμη πεταλούδα. Για κάθε χαρούμενο κοριτσάκι!

6. Δάφνη: μια από τις ομορφότερες νύμφες της αρχαίας ελληνική μυθολογίας, στην οποία δεν αντιστάθηκε ούτε ο θεός Απόλλωνας. Πώς θ’ αντισταθείτε εσείς;

7. Διδώ: βασίλισσα της Καρχηδόνας, μία από τις πιο «διάσημες» γυναίκες της αρχαίας μυθολογίας, λόγω του έρωτά της με τον Αινεία. Ένα από τα πιο όμορφα και λιτά αρχαιοελληνικά ονόματα.

8. Διώνη: η… θεϊκή. Μητέρα του θεού Έρωτα, του αναγκαίου στοιχείου κάθε δημιουργίας! Συμβολίζει την μοναδικότητα της κόρης σας.

9. Θαλασσινή: όνομα που… μυρίζει θάλασσα και θα σας ταξιδεύει κάθε φορά που φωνάζετε το μικρό σας αγγελάκι!

10. Ίρις: η πρώτη αρχαία αγγελική μορφή, σύμβολο του λόγου και της αγάπης. Δύο αρετές σε ένα όνομα.

11. Κύνθια: προέρχεται από τον λόφο Κύνθου της Δήλου ενώ ήταν προσωνύμιο που χαρακτήριζε και τη θεά Αρτέμιδα. Μελωδικό και παραμυθένιο!

12. Πανδώρα: είναι η γυναίκα που οι θεοί της έχουν δώσει όλα τα χαρίσματα και που φέρνει δώρα στους υπόλοιπους ανθρώπους και χαρακτηριστικό της θεάς Δήμητρας. Το δώρο της κόρη σας είναι φυσικά η αγάπη που σας δείχνει καθημερινά.

13. Ραφαέλα: έχει εβραϊκή καταγωγή και σημαίνει τον αγγελιαφόρο των ειδήσεων. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα ελληνικά δεδομένα, επιλέξτε το.

14. Ρόζα: ένα τριαντάφυλλο για το μικρό… τριανταφυλλάκι σας! Υπάρχει κάτι πιο χαριτωμένο;

15. Ρωξάννη: όνομα ασιατικής προέλευσης που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «αστέρι». Μοναδικό όσο η κόρη σας!

16. Σωζία: όνομα που εκπέμπει ελπίδα! Αν δεν έχετε καταγωγή από την Αίγινα, δύσκολα θα έχετε ακούσει το συγκεκριμένο όνομα. Ωστόσο, η σημασία του είναι συμβολική και γι’ αυτό σας το προτείνουμε.

17. Υβόννη: γαλλικής προέλευσης, από τη λέξη Yvon, που σημαίνει το έλατο. Παραπέμπει σε όνομα… πριγκιπικό.

18. Φαίδρα: κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης. Σημαίνει ότι λάμπει και ακτινοβολεί, όπως η κορούλα σας!

19. Φιλομήλα: κόρη του Πανδίωνος, του βασιλιά της Αθήνας, η Φιλομήλα φημιζόταν για την απίστευτη ομορφιά της. Ετυμολογικά, σημαίνει την φιλόμουσο, την φίλη της αρμονίας.

20. Φοίβη: αρχικά ήταν η Τιτάνιδα,κόρη του Ουρανού και της Γαίας. Αργότερα, οι Ρωμαίοι την θεωρούσαν τη Θεά του Φεγγαριού. Όποια ερμηνεία και αν επιλέξετε, θα είναι τόσο ξεχωριστή όσο η κόρη σας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει…

Δεν έρχεται πια από το ροζ συννεφάκι της εύκολης «προοδευτικής» κριτικής και των τζάμπα οραμάτων που στο τέλος κοστίζουν πολλαπλά, αλλά από τον τραχύ δρόμο μιας παρατεταμένης εξουσίας που απογοήτευσε βαθιά

 • «Ακουσα πολλούς από τους συνέδρους να αναρωτιούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει δεξιά ή αριστερά (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες, αλλά πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως (αδόκιμα) να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του Κέντρου.

Θα είμαι πολύ σαφής. Δεν κερδίζεται έτσι το Κέντρο. Αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά»: Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής, καθώς στόχος πρέπει να είναι η ήττα της Δεξιάς για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στον τόπο». Ε εδώ, κάτι δεν πάει καλά. Ο συλλογισμός παραληρεί. Σαν να έχει πυρετό.

 • Η υποτιθέμενη αυτή «σαφήνεια» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο στέρεη όσο η ρήση «ράβδος σε γωνία, άρα βρέχει». Η ιδέα ότι πρέπει να στρίψεις αριστερά για να κερδίσεις το Κέντρο, θα είχε κάποιο λογικό νόημα αν ήσουν δεξιός. Τότε ναι: από δεξιά στρίβεις αριστερά και πας προς το κέντρο. Αν όμως είσαι αριστερός, όπως αυτοπροσδιορίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, πού πας όταν στρίβεις αριστερά;

Πάντως σίγουρα όχι προς το κέντρο. Αυτό απλά δεν υπακούει στους νόμους της λογικής, της φύσης, ούτε της πολιτικής. Εκτός αν πρόκειται για ένα είδος γλώττας λανθάνουσας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ομολογεί εμμέσως ότι τελικά είναι στην πραγματικότητα «δεξιός». Κάτι που, κρίνοντας από πολλές πολιτικές του, είναι ευκολότερο να το πιστέψει κανείς από την καινοφανή αίολη θεωρία του περί Αριστεράς και Κέντρου.

 • Για να συμβούν πάντως όλα αυτά τα θεάρεστα πρέπει, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «Ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τον μεσαίο χώρο και τους κεντρώους πολίτες, με το πρόγραμμά του και όχι με πολιτικές μέσου όρου». Θα κάνει έτσι το άδολο καθήκον προς την κοινωνία και τους πολίτες: «Δεν θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να ξαναβρεθούμε σε καρέκλες εξουσίας, αλλά για να έχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα, για να πάει ο κατώτατος στα 800 και να συμπαρασύρει αυτό όλες τις μισθολογικές βαθμίδες (…)

Ξέρει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο αγρότης, ότι θέλουμε να νικήσουμε την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη για να στηρίξουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν. Να μείνουν οι επιχειρήσεις τους ζωντανές και να στηριχτούν. Ξέρουν οι νέοι και οι νέες, ότι θέλουμε να νικήσουμε για να στηρίξουμε τα όνειρα και τις ανάγκες τους». Πρόεδρε, ό,τι πεις.

 • Το ερώτημα όμως επιμένει: αφού όλοι αυτοί τα ξέρουν όλα αυτά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές; Και, κυρίως, γιατί δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τότε μέχρι τώρα; Καλά, δεν γεννάται θέμα ότι φταίνε τα συμφέροντα, ντόπια και ξένα. Αυτό εξυπακούεται. Ομως και πάλι. Ο λαός που ως γνωστόν «δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», γιατί δεν θυμάται τον ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί πρέπει αυτός να κάνει τέτοιες στροφές για να πείσει, εφόσον τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα; Γιατί δεν του έρχονται μόνοι τους οι ψηφοφόροι στο πιάτο, όπως έγινε με την πρώτη φορά Αριστερά;

Ολοι ξέρουν το γιατί. Και ο ίδιος ο Τσίπρας πρώτος απ’ τον καθένα, αφού μόνον αφελής δεν είναι. Κάθε άλλο μάλιστα. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει. Δεν έρχεται πια από το ροζ συννεφάκι της εύκολης «προοδευτικής» κριτικής και των τζάμπα οραμάτων που στο τέλος κοστίζουν πολλαπλά, αλλά από τον τραχύ δρόμο μιας παρατεταμένης εξουσίας που απογοήτευσε βαθιά.

 • Εχει παρελθόν. Πρόσφατο, βαρύ και ασήκωτο. Οχι και τόσο «αριστερό». Παρελθόν γεμάτο ψέματα, αστοχίες, πονηριές και διαψεύσεις. Που τον έχει οδηγήσει να μην μπορεί να πείσει ούτε τους αριστερούς, ούτε τους δεξιούς, ούτε τους κεντρώους…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΣ


Ανοίγει νέος δρόμος για την επίτευξη ανοσίας στην ελονοσία

Κάθε χρόνο 400.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από την ελονοσία και οι περισσότεροι είναι παιδιά. Για την ανάπτυξη εμβολίου επιστρατεύονται όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες, καθώς δημιουργείται αντοχή και στα εντομοκτόνα και στα υπάρχοντα φάρμακα

 • Ένα πειραματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας που περιέχει ζωντανά παράσιτα κατάφερε να προστατεύσει σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες σε μια μικρή κλινική μελέτη.
  Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, αφορούσε ένα εμβόλιο που περιείχε ζωντανά παράσιτα Plasmodium falciparum, μαζί με φάρμακα που θα μπορούσαν να σκοτώνουν όσα παράσιτα καταφέρουν να φτάσουν στο ήπαρ ή περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλέσουν συμπτώματα ελονοσίας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, τρεις μήνες αργότερα μολύνθηκαν σκόπιμα με ελονοσία προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ο εμβολιασμός προστάτευε το 87,5% των συμμετεχόντων που μολύνθηκαν μετά από τρεις μήνες με το ίδιο στέλεχος παρασίτου που χρησιμοποιήθηκε στον εμβολιασμό και το 77,8% αυτών που είχαν μολυνθεί με διαφορετικό στέλεχος. Το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό έναντι προηγούμενων προσπαθειών που είχαν χρησιμοποιήσει ζωντανά παράσιτα, όμως δεν είχαν απόδοση έναντι διαφορετικών στελεχών.

 • Η μελέτη έδωσε επίσης σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία κατά της ελονοσίας, σημείωσε ο Πέδρο Αλόνσο, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Ελονοσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη της Ελβετίας. Και πρόσθεσε: «Συμβάλλει σημαντικά στην επιστήμη των εμβολίων. Δεν μπορώ να εξηγήσω πόσο σημαντικό είναι αυτό, επειδή ο τομέας των εμβολίων κατά της ελονοσίας έχει παραμεληθεί εδώ και πολύ καιρό».

Πρωτεΐνες και παράσιτα

Πολλά εμβόλια ελονοσίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Το πιο προηγμένο – RTS, S – έχει δοθεί σε περισσότερα από 650.000 παιδιά στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος σε τρεις αφρικανικές χώρες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του, καθώς και της διανομής του.

 • Ένα άλλο εμβόλιο, που ονομάζεται R21, αποδείχθηκε πρόσφατα ότι ήταν έως και 77% αποτελεσματικό σε μια μελέτη 450 μικρών παιδιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγαλύτερη μελέτη.

Και τα δύο χρησιμοποιούν την ίδια πρωτεΐνη ελονοσίας, που ονομάζεται πρωτεΐνη περσποροζωΐτη, για να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στο εξωτερικό του παρασίτου, όταν αυτό εισέρχεται για πρώτη φορά στο ανθρώπινο σώμα από τους σιελογόνους αδένες μολυσμένων κουνουπιών.

 • Για δεκαετίες, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν ολόκληρους σποροζωίτες ως εμβόλια: πολλά εμβόλια κατά των ιών, για παράδειγμα, έχουν χρησιμοποιήσει εξασθενημένους ολόκληρους ιούς και η προσέγγιση προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα πολλούς στόχους, και όχι μόνο μία πρωτεΐνη. Όμως για την ελονοσία, η επιτυχία ήταν περιορισμένη. Μία μελέτη που χρησιμοποιούσε σπορόζωα εξασθενημένα από ακτινοβολία είχε αποτελεσματικότητα μόλις 20% όταν οι εμβολιασθέντες προσβλήθηκαν από διαφορετικό στέλεχος του παρασίτου.

Μερικοί επιστήμονες έχουν απαντήσει ότι ένα ζωντανό παράσιτο μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις επειδή μπορεί να αναπαραχθεί μέσα στο σώμα, παράγοντας περισσότερες ξένες πρωτεΐνες στη διαδικασία. Η Σάρα Χίλι και ο Πάτρικ Ντάφι, που εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της ελονοσίας, και οι δύο εργάζονται για εμβόλια κατά της ελονοσίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ στη Bethesda, του Maryland, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης.

 • Στην τελευταία κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 42 άτομα, οι ερευνητές επιχείρησαν την ένεση με ζωντανά σπορόζωα στους συμμετέχοντες. Και επιπλέον, έδωσαν και φάρμακα στους ασθενείς, εφόσον το παράσιτο έφτανε στο ήπαρ ή στο αίμα, και συνέχιζε να μολύνει το αίμα των ασθενών προκαλώντας και συμπτώματα της ασθένειας. Αυτή η προσέγγιση λειτούργησε καλά, όχι μόνο έναντι του ίδιου στελέχους του παρασίτου που χρησιμοποιήθηκε στον εμβολιασμό, αλλά και έναντι ενός άλλου στελέχους, που βρέθηκε στη Νότια Αμερική. Μια μελέτη πεδίου που ελέγχει το εμβόλιο σε ενήλικες, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μάλι.

Προκλητική αναβάθμιση

Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά η παραγωγή εμβολίων με ολόκληρα σπορόζωα στην κλίμακα που απαιτείται για την καταπολέμηση της ελονοσίας θα αποτελούσε πρόκληση.

 • Τα σπορόζωα πρέπει να συλλέγονται από σιελογόνους αδένες κουνουπιών και στη συνέχεια να αποθηκεύονται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, κάνοντας δύσκολη τη διανομή σε περιοχές με περιορισμένους πόρους. Κανένα εμβόλιο δεν έχει παραχθεί ποτέ μαζικά χρησιμοποιώντας κουνούπια.

Ο Alonso θυμάται κάποιον που τον ρώτησε για την πιθανότητα πριν από χρόνια: «Είναι μια τρελή ιδέα», είχε απαντήσει.

Παρόλα αυτά, η Sanaria, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Rockville του Maryland, εργάζεται για να κάνει τα εμβόλια σποροζώων πιο πρακτικά. Η εταιρεία, η οποία συνεργάστηκε στη μελέτη των εμβολίων, μπορεί τώρα να παράγει μεγάλες ποσότητες σποροζώων και αναζητά τρόπους να το κάνει χωρίς κουνούπια. «Είναι εκπληκτικό αυτό που έχει επιτευχθεί από την άποψη της επιστήμης και των τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί στην πορεία», λέει ο Alonso.

 • Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με ερευνητές για να χρησιμοποιήσει τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων όπως το CRISPR-Cas9 για τη γενετική αποδυνάμωση του παρασίτου, έτσι ώστε να μπορεί να ενίεται ζωντανά χωρίς την ανάγκη πρόσθετων φαρμάκων. Ένα επεξεργασμένο σπορόζωο μπορεί να αναπαραχθεί ορισμένες φορές και στη συνέχεια να πεθάνει, προτού προλάβει να προκαλέσει συμπτώματα.

Τελικά, για την καταπολέμηση της ελονοσίας πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετές παραλλαγές του εμβολίου, λέει ο Ντάφι, συμπληρώνοντας ότι δεν θα υπάρχει πιθανότατα μόνο ένα εμβόλιο.

«Μέχρι τώρα, τα μέτρα ελέγχου της ελονοσίας, που περιλαμβάνουν κουνουπιέρες και προληπτική λήψη φαρμάκων έχουν σώσει πάνω από 7 εκατομμύρια ζωές και έχουν αποτρέψει 1,5 δισεκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας την τελευταία δεκαετία.

 • Αλλά αυτά τα μέτρα αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή αναπτύσσεται ανθεκτικότητα των κουνουπιών στα εντομοκτόνα, ανθεκτικότητα της νόσου στα φάρμακα και ο πληθυσμός αυξάνεται.

Κάθε χρόνο 400.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την ελονοσία και οι περισσότεροι είναι παιδιά. Έχουμε φτάσει σε ένα απαράδεκτα υψηλό επίπεδο κι αν δεν βρεθεί το εμβόλιο, θα είναι πολύ δύσκολο να δούμε κάποια πρόοδο» καταλήγει ο Πέδρο Αλόνσο.


Euro 2020: Εκατομμύρια ιπτάμενα μυρμήγκια «απειλούν» τον τελικό

 • Σύμφωνα με το SkyNews, ένα ραντάρ εντόπισε την Παρασκευή εκατομμύρια από αυτά στον ουρανό του Λονδίνου, καθώς το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου γίνεται το ζευγάρωμά τους

Σμήνη από ιπτάμενα μυρμήγκια είναι πιθανό να συρρεύσουν κατά τη διάρκεια του αποψινού μεγάλου τελικού του Euro μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας, στο Γουέμπλεϊ, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη διεξαγωγή της αναμέτρησης.

 • Ο Adam Hart, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Gloucestershire και συνεργάτης της Βασιλικής Εντομολογικής Εταιρείας, δήλωσε ότι τα σμήνη μυρμηγκιών που εμφανίστηκαν την Παρασκευή ήταν μόνο η αρχή.«Εάν οι συνθήκες είναι ιδανικές την Κυριακή, μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από τρία λιοντάρια (σ.σ. στο εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου) στις φανέλες των παικτών στο Γουέμπλεϊο και σε όλη τη χώρα». Δεν είναι η πρώτη φορά…
Πάντως, αν οι προβλέψεις των ειδικών επιβεβαιωθούν, δεν θα είναι η πρώτη φορά που τα έντομα κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Τα ιπτάμενα μυρμήγκια είναι τακτικοί επισκέπτες των αγώνων τένις στο Wimbledon, που πραγματοποιούνται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
 • «Σε αντίθεση με τα μυρμήγκια που βλέπουμε συνήθως, τα ιπτάμενα έχουν φτερά και είναι αρκετά μεγαλύτερα» δήλωσε ο καθηγητής. «Τα μεγαλύτερα είναι θηλυκά και τα μικρότερα είναι αρσενικά».

 • Το αφήγημα και το παραμύθι

Το λένε οι δημοσκοπήσεις, το λέει και η κοινή λογική. Η αντιπολίτευση που συντηρούσε ένα κόμμα στο 4% δεν μπορεί να θρέψει ένα κόμμα του 31%. Θα συμφωνήσουμε ότι το 2015 η ίδια ρητορεία εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 36%, για να συγκυβερνήσει με τη Δεξιά του κ. Πάνου Καμμένου.

 • Αλλά τότε οι καιροί δεν ήταν κανονικοί. Τρίτο κόμμα στη Βουλή ήταν η Χρυσή Αυγή. Ενα μεγάλο μέρος των πολιτών είχε πειστεί πως υπάρχει μια άλλη πολιτική, μαγική και καραμπουζουκλίδικη, η οποία έλεγε ότι όσο περισσότερο ξοδεύουμε τόσο περισσότερα μας μένουν. Επτά στους εκατό, μάλιστα, είχαν πειστεί ότι το φάρμακο ήταν να μπουν κάποιοι τραμπούκοι στη Βουλή «για να τους πλακώσουν στο ξύλο».

Ευτυχώς αυτός ο εφιάλτης έφυγε· ελπίζουμε ανεπιστρεπτί. Τώρα οι πολίτες είναι πιο σοφοί. Έμαθαν ότι το κράτος δεν είναι λεφτόδενδρο, ότι έχει έσοδα και έξοδα, και τα δεύτερα πληρώνονται από τα πρώτα. Κατανοούν τα όριά του και θέλουν διαχειριστή, κάποιον που να κάνει περισσότερα με τα πολλά ή λίγα μέσα που έχει διαθέσιμα.

 • Δεν νομίζουμε ότι οι πολίτες συγκινούνται πια από τις κραυγές «νεοφιλελευθερισμός στα πρόβατα!». Πόσο καιρό και για πόσες κυβερνήσεις θα το ακούν; «Νεοφιλελεύθερος» βαφτίστηκε ο κατεξοχήν σοσιαλδημοκράτης κ. Κώστας Σημίτης· για νεοφιλελεύθερες πολιτικές κατηγορήθηκε ο κ. Κώστας Καραμανλής (που τίναξε το δημόσιο ταμείο στον αέρα, προσλαμβάνοντας μέχρι και αγροφύλακες)·

«Πινοσέτ» ο κ. Γιώργος Παπανδρέου· «τραπεζίτης», και συνεπώς στην υπηρεσία του κεφαλαίου, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος· «ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος» ο κ. Σαμαράς (που ξανάκλεισε όσα επαγγέλματα είχαν ανοίξει)· «νεοφιλελεύθερος ακροδεξιός» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξοδεύει αφειδώς λόγω πανδημίας.

 • Με τόσο νεοφιλελευθερισμό, πώς στην ευχή γίνεται να δουλεύει μέσος Ελληνας τον μισό χρόνο (179 από τις 365 ημέρες) για να πληρώνει το κράτος, για φόρους και εισφορές; (Ερευνα ΚΕΦίΜ 7.7.2021)

Πολλοί λενε ότι η Αριστερά χρειάζεται ένα καινούργιο «αφήγημα» για να συγκινήσει. Μπορεί, αλλά αυτό προϋποθέτει να εγκαταλείψουν το παραμύθι. Δεν ήρθε «εργασιακός μεσαίωνας» με το νομοσχέδιο του κ. Κωστή Χατζηδάκη, αλλά η Αριστερά θα ήταν χρήσιμη αν, αντί να κλαυθμηρίζει, πρότεινε κάποια ανταλλάγματα για τη διευθέτηση του χρόνου των εργαζομένων.

Δεν «κατακερματίζεται η ενιαία εκπαιδευτική διαδικασία και προετοιμάζεται η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων», όπως λέει ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης (23.6.2021). Εμπλουτίζεται.

 • Δεν παράγεται «αγοραίο» σχολείο, όταν γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, όπως είπε ο κ. Νίκος Φίλης, ούτε «προάγονται ο ανταγωνισμός και η ανασφάλεια».

Τα σχολεία μπορεί να προσαρμοστούν στον 21ο αιώνα. Συνεπώς, δεν είναι στραβός ο γιαλός, λόγω «συστημικών ΜΜΕ». Στραβά συνεχίζουν να αρμενίζουν προς το 4%.

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ


ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

 • Κ.Β: Εσείς που ψάχνετε τα λύματα για το ιικό φορτίο, κάντε μου τη χάρη να δείτε τι γίνεται από ναρκωτικά και ψυχοφάρμακα, έτσι  από περιέργεια…
 • Καλημέρα Νίκο@nhardalias. Εγώ τύπωσα το χαρτί εμβολιασμού , η παρέα μου έσκασε 20ευρω για rapid test αλλά στο πλοίο που μόλις μπήκαμε δεν μας τα ζήτησε κανείς. Λες οι εφοπλιστές να μας έχουν όλους χ@σμένους και εσείς να μας στέλνετε στα διαγνωστικά για να κονομάνε ;;
Εντάξει ο άνθρωπος ζει στο 3021!

Εικόνα

 • Για τα «μπόλια». Εξαιρετικά αφιερωμένο.
Εικόνα
 • Πρετεντέρης @ta_nea   Η ντροπή του Ιουλίου 2015 ήταν η μεγαλύτερη ήττα της χώρας από το 1974. Αποτύπωσε την ανικανότητα της κυβέρνησης, την ανεπάρκεια ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας και την θλιβερή συμπεριφορά του ευρωπαϊκού συστήματος 
Εικόνα
Εικόνα
 • Εξηγείται επιστημονικά το ότι ο ένας καμμενος εγκέφαλος μπορεί κι αναγνωρίζει έναν άλλον καμμενο εγκέφαλο και τακιμιαζουν;
Εικόνα

Αντίο γίγαντες…

Εικόνα


 • Όταν στα 40 κουβαλούσες και κάρφωνες ομπρελίτσα θαλάσσης στην παραλία και στα 45 νοικιάζεις βίλα με ιδιωτική παραλία, ε κάτι έμαθες απ’ τον καπιταλισμό για να μπορείς να μιλάς σε Οικονομικό Συνέδριο! Όλοι το ξέρουν!
 • Σπούδαζε δεκάδες χρόνια ο Σύψας και ακόμη εκφράζεται ανάλογα με τα δεδομένα της στιγμής. Χωρίς απολυτότητες Και έρχεται ο τουιτεροξύστης που το παίζει ινφλουένσερ να τον «αποδομήσει» Όταν λέμε για τον βόθρο των σόσιαλ μίντια, αυτά εννοούμε

  Εικόνα


  Γέμισαν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης με αφίσες των οικολογικά ευαίσθητων Συτιζαίων. Ιδέες και πρακτικές περασμένων δεκαετιών.

  Εικόνα