Kαλλιόπη Βαρδάκα: To απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (14.10.2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

  • Εγκαταλείφθηκε σε ορφανοτροφείο και έζησε τον ακρωτηριασμό των δύο ποδιών της: Σήμερα είναι χρυσή Παραολυμπιονίκης

Η κολυμβήτρια Jessica Long, που έχει γίνει viral όχι μόνο για τις κορυφαίες επιδόσεις αλλά και για το φωτεινό χαμόγελό της, πιστεύει ότι «η μοναδική αναπηρία είναι ο αρνητισμός».

  • Το χρυσό μετάλλιο που έφερε η Jessica Long στις ΗΠΑ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, στις 28 Αυγούστου στα 200 μ., είναι ένα από τα δεκάδες που έχει κερδίσει, εκπροσωπώντας την πατρίδα της, ως μια από τις κορυφαίες κολυμβήτριες στον κόσμο. Θαυμάζοντας το φωτεινό χαμόγελό της στις φωτογραφίες, σχεδόν δεν προσέχεις ότι είναι ακρωτηριασμένη και στα δύο πόδια, από τα γόνατα και κάτω.

Η σχεδόν απίστευτη ιστορία της ζωής της έγινε ευρέως γνωστή όταν την αφηγήθηκε ένα διαφημιστικό σποτ, μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με το σενάριο, η θετή μητέρα της πληροφορείται ότι το κορίτσι από τη Σιβηρία που αποφάσισε να υιοθετήσει θα χρειαστεί να ακρωτηριαστεί λόγω της σπάνιας γενετικής ανωμαλίας από την οποία υποφέρει και πως «η ζωή του δεν θα είναι εύκολη». Τότε, εκείνη απαντάει: «Η ζωή της δεν θα είναι εύκολη, αλλά θα είναι εκπληκτική».

  • Το μωρό που εγκαταλείφθηκε

Η «Aquawoman», ο «Michael Phelps των Παραολυμπιακών Αγώνων», για να παραθέσουμε μερικά από τα προσωνύμιά της, γεννήθηκε στη Σιβηρία με περονιαία ημιμελεία, δηλαδή απουσίαζαν τα περισσότερα οστά των ποδιών της. Η βιολογική, 16χρονη μητέρα της, από φόβο ότι δεν θα ήταν σε θέση να τη φροντίσει την άφησε σε ίδρυμα για ορφανά.

  • Η Jessica, όπως ονομάστηκε το μωρό, είχε την τύχη να υιοθετηθεί από ένα ζευγάρι Αμερικανών, τους Beth και Steve Long, μαζί με ένα αγοράκι, τον Joshua, και να αρχίσει μια καινούρια ζωή στο Μέριλαντ.
  • Δεκαοκτώ μηνών, ωστόσο, έμελλε να περάσει μια ακόμα μεγάλη δοκιμασία, όταν υποβλήθηκε σε επέμβαση διπλού ακρωτηριασμού, και στα δύο, μη λειτουργικά πόδια της. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα ακολουθούσαν συνολικά 25 χειρουργεία.

Δεκαοκτώ μηνών υποβλήθηκε σε επέμβαση διπλού ακρωτηριασμού, και στα δύο, μη λειτουργικά πόδια της. Οι θετοί γονείς της την παρακίνησαν να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και το μικρό κορίτσι με τα τεχνητά μέλη δοκίμασε, μεταξύ άλλων, πατινάζ στον πάγο και αναρρίχηση. Το κέρδισε όμως η κολύμβηση, με την οποία ήρθε σε επαφή μέσα στην πισίνα των θετών παππούδων του, όπου απολάμβανε να προσποιείται τη γοργόνα.

  • Ο θυμός έγινε σούπερ δύναμη

Στο νερό διοχέτευσε το θυμό της για τις δοκιμασίες της. Ή όπως το έθεσε η ίδια: «Ουσιαστικά, το έριξα στην κολύμβηση γιατί ήμουν ένα πολύ θυμωμένο παιδί. Εκεί εκτόνωνα το θυμό και την απελπισία μου, αλλά επίσης ένιωθα αληθινά ελεύθερη και δυνατή. Η παιδική ηλικία μου ήταν δύσκολη και επώδυνη. Υπάρχουν περίοδοί της που δεν θυμάμαι καθόλου, γιατί μπαινόβγαινα διαρκώς σε χειρουργεία».

  • Καθώς συνέχιζε να καλλιεργεί το πάθος της για την κολύμβηση και να γίνεται όλο και καλύτερη, χρίστηκε Κολυμβήτρια της Χρονιάς με Αναπηρία στο Μέριλαντ. Έκανε το ντεμπούτο τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, από όπου μόλις στα 12 χρόνια της έφυγε με τρία χρυσά μετάλλια. Τα επόμενα χρόνια είχε το προνόμιο να προπονηθεί για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο από τον Michael Phelps.

Έκανε το ντεμπούτο τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, από όπου μόλις στα 12 χρόνια της έφυγε με τρία χρυσά μετάλλια. Σταδιακά όμως η πίεση των υψηλών προσδοκιών, με τις οποίες είχε φορτωθεί από παιδική ηλικία, άρχισε να την καταβάλει.

  • Παρόλο που οι εξαιρετικές επιδόσεις της στο Ρίο το 2016 της έφεραν ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο, τρία ασημένια και ένα χάλκινο, ήταν σωματικά και ψυχολογικά εξουθενωμένη και είχε αναπτύξει μια διατροφική διαταραχή που την είχε οδηγήσει στην απώλεια δέκα κιλών.

Τα δώρα της διδασκαλίας

  • Για να αποφορτιστεί από τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού, άρχισε ψυχοθεραπεία και συνδύασε τους αγώνες με τη διδασκαλία μιας ομάδας κοριτσιών, μια εμπειρία που συνοδεύτηκε για τη Long από νέες επιβραβεύσεις. «Είναι απίστευτο το να κερδίζεις χρυσά μετάλλια, προφανώς αυτό ήθελα από πάντα, αλλά υπάρχει και κάτι πολύ ξεχωριστό στο να έρχεται ένα μικρό κορίτσι που μόλις έχει χάσει το πόδι του από τον καρκίνο και να μου λέει ότι είμαι ηρωίδα».

«Υπάρχει και κάτι πολύ ξεχωριστό στο να έρχεται ένα μικρό κορίτσι που μόλις έχει χάσει το πόδι του από τον καρκίνο και να μου λέει ότι είμαι ηρωίδα».

Πλέον λοιπόν έχει ξεκινήσει μια νέα αποστολή: Να μας παρακινήσει όλους να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, υπερβαίνοντας ακόμα και το «εμπόδιο» μιας αναπηρίας. Άλλωστε, πιστεύει ότι «η μοναδική αναπηρία στη ζωή είναι ο αρνητισμός».

Όπως καταλήγει: «Μου πήρε χρόνια να καταλάβω ότι αν ντρέπομαι και προσπαθώ να κρυφτώ τότε και οι άλλοι αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Αλλά όταν φοράω σορτς ή ένα χαριτωμένο καλοκαιρινό φόρεμα και δείχνω τα πόδια μου και είμαι πρόθυμη να μιλήσω γι’ αυτό, ο κόσμος ενδιαφέρεται και θέλει να μάθει την ιστορία μου».

https://filoitexnisfilosofias.com


Είμασταν προετοιμασμένοι όμως…


Κ.Β: Έχει κακοκαιρία έξω και το άγχος σας είναι τι θα παραγγείλετε σπίτι σας που κάθεστε αναπαυτικά; Σκεφτείτε λίγο και τους γύρω σας. 
  • Μερικοί ανήμποροι συνάνθρωποί μας, ίσως χρειαστεί να παραγγείλουν. Ας σεβαστούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι τα παιδιά που κάνουν delivery. Η κακοκαιρία εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

  • Άμα βγάλουμε χειμώνα φέτος θα αρχίσω να πιστεύω στα θαύματα

ΑΝΑΤΡΟΠΗ για την εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ! Το ΚΚΕ κ η Ελληνική Λύση ζητούν (Διάσκεψη των Προέδρων) ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ του χρόνου διερεύνησης περιλαμβάνοντας και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019). Το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί. Στον…αέρα η «μεγαλοφυής» κίνηση-φύλλο/φτερό το «μέτωπο». Κι άλλο αυτογκόλ.


  • Εσεις το ξερατε οτι οποιος κανει ορθογραφικα λαθη, επιτρεπεται να τον δερνουν? Να τον δερνουν “αριστεροι” δλδ?
Απάντηση στον χρήστη  @KostasVaxevanis
Αυτό έχεις να σχολιάσεις ρε δημοκράτη; Φοιτητής ξυλοφορτώθηκε μέσα σε Πανεπιστήμιο για τις απόψεις του και εσύ το μόνο που βρίσκεις να σχολιάσεις είναι την γραφή του; Μην ξεχάσεις μετά να μας αναπτύξεις πάλι την θεωρία των δύο άκρων. Εκπροσωπώντας το ένα από τα δύο άκρα.
 

Απάντηση στον χρήστη

επισης, η τοποθέτηση σου στο θέμα, είναι η επιτομή της δικαίωσης όλων αυτών, που μιλάνε για 2 άκρα.. Άκρο είναι και αυτός, που βρίσκει κάποιου είδους βία, ελκυστική..γλιτσοειδές άκρο.. Όπως είχε πει και το  τ@@@ρι ο αρχηγός σου : “Σιγά τη βία.. Ένα Γιαουρτακι.. “
 
***
Δεν βρήκαν μισή λέξη τα αριστερά κόμματα του κοινοβουλίου για να σχολιάσουν την επίθεση των αναρχικων στον φοιτητή στην ΑΣΟΕΕ. Ένα «καταδικάζω», ένα κάτι. Σαφώς δεν μπορούν να καταδικάσουν την βία απ όπου κι προέρχεται. Από αυτήν ζουν.

Κ.Β: Μπορείς να τα βάλεις με τον Θεό; Και εκείνος σηκώνει τα χέρια ψηλά με το μέγεθος της Α(χ)ριστίας τους. Μια κακοκαιρία για την οποία οι αρχές γνώριζαν για μέρες, παρέλυσε την πρωτεύουσα και βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών ανά τη χώρα.


Ας ελπίσουμε αυτή η κακοκαιρία να αφήσει μόνο τέτοιες ωραίες εικόνες !!!

  • ΝΥΜΦΑΙΟΝ 14.10.2021

  • Η κυρία Γεννηματά και οι άνιωθοι του πολιτικού μας πολιτισμού

Φαντάζεται κανείς ότι μπροστά στην περιπέτεια της υγείας ενός ανθρώπου ξεχνιέται για λίγο η πολιτική του διαδρομή και κυρίως η κομματική του ταυτότητα. Μπα! Και είναι απολύτως ντροπιαστικό.

  • MONO KAΠΟΙΟΣ που έχει χρειαστεί να παλέψει με μία σοβαρή ασθένεια μπορεί να καταλάβει το είδος του ανθρώπου που δεν τον αγγίζουν οι περιπέτειες υγείας. Και να τρομάξει. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό για τους πολιτικούς. Αν είναι συνηθισμένοι και έχει ελαφρώς χοντρύνει η πέτσα τους από τα unfair και τις μικροπολιτικές ντροπές.

Ακόμη και έτσι, όμως, είναι αποκαρδιωτικό να παρακολουθείς τη μικροψυχία και το ολίγιστο με το οποίο αντιμετωπίστηκε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ από κάποιους συναδέλφους της στην πολιτική και κυρίως την ελαφρότητα, τη μηδενική συναίσθηση και την πολιτική τοξικότητα που της επεφύλασσαν μέσω των social media έμμισθα τρολ, αλλά και απλοί ψηφοφόροι.

  • Για όσους είχαν την τύχη –και μακάρι να είναι πάντα έτσι!– να μη γνωρίσουν στη ζωή τους νοσοκομεία, να μην κλάψουν για κανέναν οικείο που υποφέρει, να μην αμφιβάλουν ποτέ για το σώμα τους, να μη βγουν νικητές από μία άνιση αναμέτρηση, είναι πολύ δύσκολο να εννοήσουν και να κατανοήσουν το πώς ένας άνθρωπος, μια γυναίκα εν προκειμένω, έχει κάνει όλη αυτή τη διαδρομή χωρίς να παραπονείται, να λιγοψυχά ή να μεμψιμοιρεί.

Ακόμη κι αν η περιπέτεια της κυρίας Γεννηματά ένωσε τον πολιτικό κόσμο, φαίνεται ότι ο σπόρος του παρακμιακού πολιτικού λόγου έχει κατέβει στη βάση, έχει θεριέψει στα μονίμως αφρισμένα social media και φυσικά, σιγά να μην «κολλήσει» σε λεπτομέρειες όπως είναι η ζωή ενός ανθρώπου, η οικογένεια που τον περιμένει πίσω και πάει λέγοντας.

  • Είναι επίσης δύσκολο να γίνει αντιληπτό το πώς κάποιος που παλεύει εννοεί να μην υπόκειται σε εξαιρέσεις, να συνεχίζει κανονικά την καθημερινότητά του, να μην εγκαταλείπει παρά μόνο όταν το σώμα δεν επιτρέπει άλλες γενναιότητες, μέχρι να θεραπευθεί και να ξεκουραστεί.

Ίσως γι’ αυτό τόσο εύκολα διαβάζαμε σήμερα το πρωί ανόητα σχόλια και αστεϊσμούς για το ποιος επισκέφθηκε την κυρία Γεννηματά στο νοσοκομείο. Ίσως γι’ αυτό χθες στο Twitter κάποιοι εύχονταν «περαστικά» στην πρώτη αράδα του σχολίου τους και από κάτω συνέχιζαν, γράφοντας «πάμε στα πολιτικά τώρα», αναλύοντας τις στρατηγικές ανάδειξης του νέου αρχηγού του κόμματος.

  • Business as usual, μπορεί να σκέφτονται πολλοί, όμως, πώς να γίνει τώρα; Δεν είναι έτσι. Ακόμη κι αν η περιπέτεια της κυρίας Γεννηματά ένωσε τον πολιτικό κόσμο, φαίνεται ότι ο σπόρος του παρακμιακού πολιτικού λόγου έχει κατέβει στη βάση, έχει θεριέψει στα μονίμως αφρισμένα social media και φυσικά, σιγά να μην «κολλήσει» σε λεπτομέρειες όπως είναι η ζωή ενός ανθρώπου, η οικογένεια που τον περιμένει πίσω και πάει λέγοντας.

Μετά από τόσα χρόνια κατάρας –εκατομμύρια πια τα σχετικού περιεχομένου στα social– το ιερό, το υπέρτατο αγαθό της υγείας «ξεκαρφώνεται» ντροπιαστικά από τον αξιακό μας κώδικα. Και για να το πούμε χοντρά: όταν εύχεσαι «περαστικά», εύχεσαι περαστικά, τελεία.

  • Οι πολιτικές αναλύσεις, οι ίντριγκες της κακιάς ώρα, τα πολιτικά μανιφέστα είναι για άλλο tweet. Άλλο σχόλιο. Άλλο θέμα. Αλλιώς, δεν είσαι άνθρωπος. Τόσο απλά.

https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/i-kyria-gennimata-kai-oi-aniothoi-toy-politikoy-mas-politismoy


Εκδόθηκε απόφαση που καθορίζει τις ανώτατες τιμές για τα είδη που πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων.

  • Η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη (ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φύλλου 4736, 12 Οκτωβρίου 2021) ορίζει τα εξής:

α. Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,10 ευρώ
β. Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων) 1,35 ευρώ
γ. Απλό αρτοσκεύασμα – Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, σε ατομική συσκευασία τουλάχιστον 95 γραμμαρίων. 0,50 ευρώ
δ. Τυρόπιτα – Πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 140 γρ. 1,20 ευρώ
ε. Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35 ευρώ
στ. Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία των 250ml , 1 ευρώ


  • Ο θηλυκός σφηκιάρης και η πορεία “μετανάστευσής” του!!
Στον χάρτη βλέπετε την πορεία ενός θηλυκού σφηκιάρη (επιστ. ονομ.: Pernis apivorus, μοιάζει με γεράκι) που ήταν εξοπλισμένο με σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης!
  • Ξεκίνησε από τη Νότια Αφρική, με στόχο τη μετανάστευση στη Φινλανδία. Σε μόλις 42 ημέρες, κάλυψε περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα με έναν απίστευτο μέσο όρο τα 230 χλμ την ημέρα.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι το γεράκι ακολούθησε “ευθεία” πορεία, εκτός του διαστήματος που έπρεπε να πετάξει πάνω από νερό και της μικρής παράκαμψης για να βρει την πηγή του Νείλου και να ακολουθήσει την πορεία του ποταμού ως τη Μεσόγειο αποφεύγοντας την έρημο.


Πατέρας της τυπογραφίας θεωρείται ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος (Johannes Gutenberg, 1400 – 3 Φεβρουαρίου 1468). Ήταν Γερμανός σιδηρουργός και χρυσοχόος και αυτός ο οποίος εισήγαγε την τυπογραφία στην Ευρώπη. Παρόλο που δεν εφηύρε ο ίδιος τη μηχανική εκτύπωση με κινητά στοιχεία, ήταν ο πρώτος που συνέταξε και υλοποίησε τη μέθοδο για τη μαζική εκτύπωση βιβλίων.

  • Η τυπογραφική μέθοδος του Γουτεμβέργιου θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική εφεύρεση της δεύτερης χιλιετίας και το γεγονός που εγκαινίασε τη νεότερη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αναγέννησης, τη Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό και την επιστημονική επανάσταση και έθεσε τη βάση για τη σύγχρονη – βασισμένη στη γνώση – οικονομία και διάδοση της μάθησης στις μάζες.

Ο Γουτεμβέργιος έκανε τα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία το 1434, ξεκινώντας να πειραματίζεται με κινητούς ξύλινους χαρακτήρες. Τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να διαφαίνονται το 1436 με την εκτύπωση λαϊκών θρησκευτικών βιβλίων. Μετά από διάφορες προσπάθειες και με τη βοήθεια ενός βελτιωμένου μελανιού πέτυχε, το 1441, να αξιοποιήσει εκτυπωτικά και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού.

  • Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσής του ήρθε στις 23 Φεβρουαρίου του 1455 με την εκτύπωση της Βίβλου στα λατινικά – σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί, ενώ μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας (vellum). Ήταν μια αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, αν και αποτελούσε μόλις το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του.

Αυτό το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, το οποίο πολλοί θεωρούν ως το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ, έγινε ευρέως γνωστό ως η Βίβλος του Γουτεμβέργιου.


Κ.Β: Kι εγώ ήθελα να τα στείλω σε ιδιωτικό τα παιδιά μου, αλλά το 2015 εμφανίστηκαν ληστές και μου έπαιρναν όλα όσα έβγαζα για να αγοράζουν ψήφους με επιδόματα.

  • Και η Παπαρήγα είχε προφανώς μεγάλο μισθό και έστειλε τη κόρη της στις ΗΠΑ για σπουδές, ενώ εδώ έστελνε τα κομματόσκυλα της για πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Υποκριτές αριστεροί!

Σε μια Ελλάδα που οι γονείς πλέον δεν ρωτάμε τους καθηγητές του σχολείου για τη πρόοδο του παιδιού τους, αλλά τους καθηγητές του φροντιστηρίου. Έτσι καταντήσατε την παιδεία, δυστυχώς..