Καλλιόπη Βαρδάκα: Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

Ακτοπλοϊκά για Ανάφη: Πληροφορίες, Δρομολόγια, Πλοία | Ferryscanner

Ταξίδι στην Ανάφη: η ανεξερεύνητη ομορφιά των Κυκλάδων | Argiro.gr

 • Ανάφη, το νησί των νεο-μποέμ – News.gr
 • ΦΩΤΟ: ΑΝΑΦΗ

Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η υπολειτουργία στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό του Παίδων, Αγία Σοφία, που ισχύει από το 2013 όταν επαναλειτούργησε από το αδικαιολόγητο κλείσιμο του 2011. Να γίνει ξανά αυτόνομο κέντρο,πλήρως στελεχωμένο, με καθημερινή λειτουργία. Για τα παιδιά.

*****

Η απόφαση της Κεραμέως να διαχωρίζονται οι μαθητές στα τμήματα με βάση ποιοτικά κριτήρια και όχι με αλφαβητική σειρά, που ίσχυε έως σήμερα, αντιβαίνει θεμελιώδεις αρχές της ισότιμης εκπαίδευσης, ενώ υπονομεύει τις πιθανότητες πολλών μαθητών να βελτιώνονται από τη συνύπαρξη με τους πιο καλούς.

 • Μάλιστα θα λαμβάνονται υπόψιν οι ειδικές μαθησιακές ανάγκες των μαθητών και αν ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν καταφέρει ή αρνηθεί θα αποφασίζει ο διευθυντής του σχολείου. Ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο, που όχι μόνο δεν εξασφαλίζει πιο ποιοτική διδασκαλία για τους καλύτερους μαθητές, αλλά στην ουσία καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την βελτίωση όσων αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

*****

Ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, καθότι δεν πάω για βουλευτίνα και αξιώματα.
Αμόρφωτοι, άξεστοι, ανεύθυνοι. Κοινωνικός απόπατος. Διανοητική πλέμπα. Και στην κορυφή “μορφωμένοι” τσαρλατάνοι και απατεώνες να τους καθοδηγούν. Τόσο απλά.

 • Και βέβαια έχουμε διχασμό !!! Οφείλουμε να έχουμε, με τούτο το ξεβράκωτο -πνευματικά- σινάφι. Πάντα είχε η ανθρωπότητα. Είχε με τον Κοπέρνικο, είχε και με τον Γαλιλαίο, είχε και με τον Τζορντάνο Μπρούνο που τον έκαψαν στα 1600. Αυτή η πλέμπα τον έκαψε (πίσω αυτή, μπροστά οι ιεροεξεταστές).

Αυτή η πλέμπα φώναζε και απειλούσε αυτά τα φωτεινά μυαλά: Σκασμός, δεν ξέρετε εσείς, εμείς ξέρουμε ….

 • Αυτή η πλέμπα αναθεμάτισε τον Βενιζέλο το 1916 με μπροστάρηδες την Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπισκόπο Αθηνών Θεόκλητο: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδα, ανάθεμα έστω».

Βέβαια τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν, κάναμε βήματα μπροστά. Όμως ένα παρέμεινε ίδιο: Ο τρόπος που “σκέφτεται” αυτή η μάζα, και το μίσος τους κατά της επιστήμης και της προόδου του ανθρώπου μέσα από τη γνώση.

 • Ο σταυρός που κρατάνε δεν είναι το ιερό σύμβολο της πίστης τού καθενός από εμάς.
  Όχι. Είναι το σύμβολο ενός θρησκευτικού τσαρλατανισμού και μιας αμορφωσιάς χωρίς όρια. Όταν, αιώνες τώρα, δίνεις στο λαό “εικόνες που δακρύζουν”, “φιδάκια της Παναγιάς”, “δέντρα που ματώνουν” και “Άγιο φως που κατέρχεται άνωθεν”, τι περιμένεις να σου επιστρέψει; Πανεπιστημιακό σύγγραμμα; (ή, έστω, κριτική σκέψη)

Πλάνη τού έδωσες, πλάνη σου επιστρέφει. Γι’ αυτό λίγο κράτει η “αγανάκτηση” και η “ανησυχία” σας. Κι εσείς καλοί μου αρχιερείς που αφήνετε τον κάθε αγύρτη και σκοταδιστή ιερέα να αλωνίζει, κι εσείς πολιτικοί που χρόνια τώρα κάνετε πλάτες στο σκοτάδι για τις ψήφους. Περίσσεψε η υποκρισία.


Ένα απίστευτα οργανωμένο κράτος όπως η Γερμανία, έχει δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους από πλημμύρες. Αντιλαμβάνεστε πιστεύω, πως κάθε χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος θα χάνει τη ζωή από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.


 • Σε λίγα χρόνια η Κίνα θα είναι η κορυφή της τεχνολογίας.

Γνωρίζουμε πως η Κίνα έχει πολλές πρωτιές σε αυτόν τον κόσμο. Σίγουρα σε μέγεθος και σε πληθυσμό. Από την άλλη η τεχνολογία της είναι πρωτοποριακή και σιγά σιγά εξελίσσεται σε τρομερή υπερδύναμη.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που η Google δημοσίευσε την εργασία της στο επιστημονικό περιοδικό Nature για να αποδείξει πως κατάφερε να επιτύχει την περίφημη Κβαντική Υπεροχή (Quantum Supremacy) με τον κβαντικό υπολογιστή Sycamore (53-qubits), αλλά τώρα η Κίνα απαντά με μια απίστευτη επίδοση που κάνει το επίτευγμα της Google να μοιάζει ευτελές.

 • Τώρα πλέον η Κίνα έχει ξεπεράσει ακόμη και τη Google.

Άλλο ένα ρεκόρ έσπασε στο χώρο των κβαντικών υπολογισμών, αφού ερευνητές στην Κίνα αποκάλυψαν τον Zuchongzhi, έναν επεξεργαστή 66 qubit, ο οποίος είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό μηχάνημα που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Οι επιδόσεις του είναι αναμφίβολα εντυπωσιακές. Μπορεί να λύσει ένα απίστευτο πρόβλημα, το οποίο ένας κανονικός υπολογιστής χρειάζεται 2 εκατομμύρια χρόνια για να το λύσει, μέσα σε 200 δευτερόλεπτα.

 • Ο υπολογιστής τους κατάφερε να ολοκληρώσει μία δοκιμή κβαντικού benchmark σε 70 λεπτά, τη στιγμή που ο ισχυρότερος συμβατικός υπερυπολογιστής του κόσμου (μη κβαντικός) θα χρειαζόταν περίπου 8 χρόνια για να ολοκληρώσει τους ίδιους υπολογισμούς.

Το πρόβλημα που κλήθηκε να λύσει το Zuchongzhi ήταν 100 με 1.000 φορές πιο δύσκολο από εκείνο που είχε κληθεί να λύσει ο κβαντικός υπολογιστής Google Sycamore των 54 qubit και αποδεικνύει την τεράστια υπολογιστική διαφορά που επιφέρει κάθε επιπλέον qubit.


Ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυξήθηκε περισσότερο από οκτώ φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Περισσότεροι από 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από ελονοσία και δάγκειο πυρετού έως το 2080, εάν οι εκπομπές αερίων ρύπων συνεχίσουν να αυξάνονται αμετάβλητα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 • Η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός θα εξαπλωθούν σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι έως και 4,7 δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να απειληθούν από τις δύο πιο σημαντικές ασθένειες που προκαλούνται από τα κουνούπια, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 1970-99.

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε προβλέψεις αύξησης του πληθυσμού περίπου 4,5 δισ. κατά την ίδια περίοδο και αύξησης της θερμοκρασίας περίπου 3,7C έως το 2100. Η μελέτη, με επικεφαλής το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Planetary Health, και διαπίστωσε ότι εάν τα επίπεδα εκπομπών συνεχίσουν να αυξάνονται με τους τρέχοντες ρυθμούς, η επίδραση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μπορούσε να επιμηκύνει τις εποχές μετάδοσης των νόσων, κατά περισσότερο από ένα μήνα για την ελονοσία και τέσσερις για τον δάγκειο πυρετό τα επόμενα 50 χρόνια.

 • Ο Felipe J Colón-González, επίκουρος καθηγητής στο LSHTM και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, δήλωσε πως «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σενάρια χαμηλών εκπομπών ρύπων μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια μετάδοσης, καθώς και τον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν.

»Πρέπει να συνεχιστεί η δράση για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο κάτω από τους 2C». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ετοιμαστούν για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου οι εκπομπές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

 • Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές που σήμερα δεν εντοπίζονται ασθένειες και εκεί όπου τα συστήματα υγείας είναι πιθανό να μην είναι προετοιμασμένα για μεγάλες εξάρσεις ανάλογων νόσων. Η ελονοσία σκοτώνει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το 2019, πάνω από το 90% των περίπου 230 εκατομμυρίων περιπτώσεων εντοπίστηκε στην Αφρική. Επί του παρόντος, η συνδυασμένη θεραπεία με βάση την αρτεμισινίνη είναι η καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση της πιο επικίνδυνης μορφής ελονοσίας, που αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων.

 • Ο δάγκειος πυρετός, από την άλλη, δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία. Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο δάγκειος πυρετός υπολογίζεται ότι μολύνει από 100 έως 400 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, σκοτώνοντας 20.000 από αυτούς. Ορισμένες χώρες, όπως η Ερυθραία, το Σουδάν και η Κολομβία, έχουν σημειώσει σημαντική επανεμφάνιση της ελονοσίας τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η Rachel Lowe, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο LSHTM και συγγραφέας της μελέτης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ αυξήθηκε περισσότερο από οκτώ φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από 505.430 το 2000 σε 5,2 εκατομμύρια το 2019, πρόσθεσε. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ορισμένοι βασικοί παράγοντες δεν έχουν ληφθεί υπόψη για την πορεία των ασθενειών. Οι δοκιμές εμβολίων κατά της ελονοσίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε ορισμένες χώρες έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας για εμβόλιο δάγκειου πυρετού.

 • Ο Colón-González είπε πως «Οι τρέχουσες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο των πληθυσμών των κουνουπιών και στη μείωση της επαφής μεταξύ των κουνουπιών και των ανθρώπων.

Ενώ οι εκστρατείες για την καταπολέμηση των κουνουπιών μπορούν να είναι αποτελεσματικές, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, ιδίως σε πιο φτωχές χώρες, όπου πρέπει να διατεθούν λιγοστοί πόροι μεταξύ ελέγχου και θεραπείας, κατέληξε.


 • Η επιστήμη έχει να κάνει με τη γνώση, την έρευνα και το πείραμα. Καμιά σχέση με τη βλακεία των αυτόκλητων «αρχηγών» των social media.

Η ιστορία της επιστήμης δεν είναι μια ιστορία «εξυπνάδας».

Δεν έχει να κάνει ούτε με τύπους που τους πέφτουν μήλα στο κεφάλι και ανακαλύπτουν την βαρύτητα, ούτε με ιδέες που εμφανίζονται ξαφνικά και φωνάζουν «Εύρηκα!», ούτε με τύπους που πιστεύουν ότι «ξέρουν τα πάντα».

Η ιστορία της επιστήμης έχει να κάνει με σκληρή δουλειά, με αφοσίωση, με διαρκή αναζήτηση, με συνεχή πειραματισμό και με πραγματική στράτευση στην υπόθεση ενός καλύτερου κόσμου.

Και μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της επιστήμης, μια στιγμή που αποδεικνύει πόσα μπορεί να συνεισφέρει στην υπόθεση ενός καλύτερου κόσμου, ήταν η ανακάλυψη των εμβολίων.

Και το λέω γιατί με κάποια πράγματα δεν μπορούμε να παίζουμε.

Στον 20ο αιώνα τα εμβόλια κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ασθένειες που ήταν μεγάλοι φονιάδες: την ευλογιά, την πολυομυελίτιδα, τη διφθερίτιδα, τον τέτανο κ.ά.

Μαζί με τα αντιβιοτικά και άλλα κρίσιμα φάρμακα έσωσαν πολλά εκατομμύρια ζωές.

Οι άνθρωποι που τα έφτιαξαν δεν ήταν εξυπνάκηδες. Δεν πέρναγαν τον καιρό τους λέγοντας εξυπνάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (που ευτυχώς τότε δεν υπήρχαν).

Δεν πίστευαν ότι μπορούν να έχουν άποψη για τα πάντα.

Ήταν σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι της γνώσης, που ξενυχτούσαν για να προσφέρουν στην ανθρωπότητα την απαλλαγή από την ασθένεια και τον πόνο.

Ορισμένοι από αυτούς δεν διεκδίκησαν καν να κατοχυρώσουν με πατέντες την ανακάλυψή τους.

Ήταν άνθρωποι όπως ο Τζόνας Σαλκ και ο Άλμπερτ Σαμπίν που ανακάλυψαν διαδοχικά δύο εμβόλια που έβαλαν τέλος στον εφιάλτη της πολιομυελίτιδας, της ασθένειας που είχε καθηλώσει χιλιάδες παιδιά στο αναπηρικό καροτσάκι και ήταν ο τρόμος των δεκαετιών του 1940 και του 1950.

Τέτοιοι άνθρωπο φτιάχνουν τα εμβόλια. Ακόμη και σήμερα που όντως μεγάλο μέρος της έρευνας γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες και όχι από δημόσια ιδρύματα, εντούτοις οι μεγάλες ανακαλύψεις δεν γίνονται από «μάνατζερ», αλλά από αφοσιωμένους επιστήμονες.

Ανθρώπους με τεράστια γνώση και ειδίκευση. Ανθρώπους ταγμένους στην υπόθεση της έρευνας. Ανθρώπους που κινητοποιούνται από την ανάγκη να σώσουν ζωές.

Το ακριβώς αντίθετο του κάθε influencer – αυτόκλητου «σωτήρα της ανθρωπότητας από τα ψέματα των επιστημόνων» και έτοιμου να δηλώσει υπερασπιστής των… δικαιωμάτων των ανεμβολίαστων την ώρα που αυτό που κρίνεται είναι να αυξήσουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού.

Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να αξιοποιούμε το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε: τη σκέψη μας, την κριτική μας ικανότητα, τη λογική μας.

Γιατί τότε θα γυρίσουμε την πλάτη μας στους «εναλλακτικούς» ινστρούκτορες του διαδικτύου και θα ακούσουμε όντως αυτούς που γνωρίζουν και που όντως νοιάζονται: τους επιστήμονες.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ


Yannis Pretenteris@jpretenteris Πρετεντέρης@ta_nea
Τελικά φάνηκε στη Βουλή ότι η ουσία της υπόθεσης Παππά ήταν η προσπάθεια δημιουργίας ενός συστήματος ελέγχου απέναντι σε ένα (πραγματικό ή υποτιθέμενο) σύστημα που δεν ήλεγχαν #εμπιστευτικά
Εικόνα
 • Οι ψεκες θα κάνουν κακό στα παιδιά μας. Τα παιδάκια μας που θα πάνε σχολείο ανεμβολίαστα. Διαβάστε αυτή την αληθινή ιστορία.

Εικόνα


 • Το καλύτερο κανάλι όλων των εποχών με τα καλύτερα προγράμματα
Εικόνα

Ο νεότερος άνθρωπος που θα έχει ταξιδέψει ποτέ στο διάστημα- O 18χρονος Oliver Daemen θα γίνει ο νεότερος άνθρωπος που θα πάει στο διάστημα καθώς ανήκει στην ομάδα του Τζεφ Μπέζος. Η πρώτη επανδρωμένη πτήση για τη διαστημική εταιρεία του ιδρυτή της Amazon, θα γίνει στις 20 Ιουλίου, λίγες μέρες μόλις, μετά την επιτυχημένη προσπάθεια του Ρίτσαρντ Μπράνσον.

 • Ο Oliver Daemen θα πετάξει στη θέση του ανώνυμου πλειοδότη, ο οποίος πλήρωσε 28 εκατομμύρια δολάρια για μία θέση στο σκάφος της Blue Origin, στη δημοπρασία που έκανε η εταιρεία του Μπέζος. Ο νικητής της δημοπρασίας δεν θα μπορέσει να πετάξει με την αποστολή «λόγω ζητημάτων σε θέματα προγραμματισμού», δήλωσε η διαστημική Blue Origin.

Ο 18χρονος τυχερός είναι γιος του CEO της Somerset Capital Partners, Joes Daemen. Ο Daemen είχε εξασφαλίσει μια θέση στη δεύτερη πτήση, αλλά ανέβηκε στην πρώτη όταν ο νικητής αποσύρθηκε, είπε η Blue Origin. Στη συνέχεια εκείνος επέλεξε να δώσει τη θέση στον γιο του, ο οποίος είναι φοιτητής φυσικής.

 • Ο 18χρονος θα συνταξιδέψει με την 82χρονη Wally Funk, η οποία θα γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος, που έχει πάει ποτέ στο διάστημα. Ο Μπέζος και ο αδερφός του Μάρκ θα είναι οι άλλοι δύο επιβάτες στον πύραυλο New Shepard. Ο προηγούμενος νικητής της δημοπρασίας παρέμεινε ανώνυμος ενώ η Blue Origin δεν έχει πει πόσο κόστισε το εισιτήριο του Daeman.+6

Είπε ότι η πτήση αυτή είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου ζωής για τον 18χρονο, «ο οποίος γοητεύτηκε από το διάστημα, τη Σελήνη και τους πυραύλους από τότε που ήταν τεσσάρων ετών». Η εταιρεία σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους επιβάτες της πάνω από 100 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης, επιτρέποντάς τους να βιώσουν τη μικροβαρύτητα.

 • Στη συνέχεια, η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτο σε ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10 λεπτά. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες ο δισεκατομμυριούχος σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έφτασε με επιτυχία στην «άκρη του διαστήματος» με το διαστημικό σκάφος της δικής του εταιρείας, της Virgin Galactic, προλαβαίνοντας το εγχείρημα του Μπέζος.

https://twitter.com/blueorigin/status/1415676185418387456/photo/1


Ανθρωπος εστί… Το γοητευτικό παζλ της ανθρώπινης ιστορίας ανατρέπεται συχνά με την εμφάνιση νέων κομματιών

 • Tο ανθρώπινο εξελικτικό δένδρο εμπλουτίστηκε πρόσφατα από δύο νέα ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται περί τα 140.000 χρόνια πριν. Το πρώτο αφορά απολιθώματα ανθρωπιδών τα οποία εντοπίστηκαν στο Ισραήλ και τα οποία οι ερευνητές εκτιμούν ότι αποτελούν απευθείας προγόνους των Νεάντερταλ.

Θεωρούν δε ότι το είδος αυτό κυριάρχησε στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ίσως συνυπήρξε με τον Homo sapiens. Το δεύτερο απολίθωμα, ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο κρανίο το οποίο είχε βρεθεί στην Κίνα στη δεκαετία του 1930 αλλά μελετήθηκε πρόσφατα, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελεί έναν πρόγονό μας, πολύ κοντινότερο από τον Νεάντερταλ.

 • Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη πει την τελευταία λέξη ως προς τους δύο νέους «κρίκους» της ανθρώπινης εξελικτικής αλυσίδας, τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε σχετικά με την καταγωγή μας. Και δεν είναι μόνο το πιθανό εύρος των προγόνων μας που μένει να αποκαλυφθεί, πρόσφατες ανακαλύψεις παλαιοανθρωπολόγων δείχνουν ότι ίσως πρέπει να ανασκευάσουμε πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα για αυτούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διατροφή. Φανταζόμαστε τον κυνηγό-τροφοσυλλέκτη άνθρωπο πάντα έτοιμο να αμυνθεί αλλά και να επιτεθεί σε ζώα τα οποία θα μπορούσαν να χορτάσουν την πείνα του.

 • Μόνο που είναι τεράστιο λάθος να πιστεύουμε ότι αυτός ο πρωτόγονος άνθρωπος βάσιζε τη διατροφή του κυρίως στο κρέας, λένε τώρα γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι εντόπισαν περισσότερες από 10.000 πέτρες αλέσματος και 650 δοχεία συλλογής σε μια νεολιθική αρχαιολογική θέση στην Τουρκία, 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.

Οπως εξηγούν σε σχετική μελέτη, οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν γεωργοί (δεν καλλιεργούσαν), γνώριζαν όμως την αξία των σιτηρών τα οποία συνέλεγαν συστηματικά, τα άλεθαν και τα αξιοποιούσαν είτε για να φτιάξουν χυλό είτε μπίρα!

 • Τι θα σκέφτονταν άραγε οι ευφυείς αυτοί πρόγονοί μας, οι οποίοι έζησαν γύρω στα 12.000 χρόνια πριν, αν έβλεπαν σήμερα τους φανατικούς της δίαιτας paleo να έχουν εξοβελίσει από τη διατροφή τους τα σιτηρά θεωρώντας ότι ως απόγονοι του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη ανθρώπου πρέπει να βασίζουμε τη διατροφή μας στο κρέας;

Το γοητευτικό παζλ της ανθρώπινης ιστορίας ανατρέπεται συχνά με την εμφάνιση νέων κομματιών. Ο,τι χρειάζεται για να μας θυμίζει ότι η μονολιθικότητα και ο φανατισμός σε οποιοδήποτε θέμα δεν (πρέπει να) είναι ίδιον του ευφυούς ανθρώπου (Homo sapiens).

ΙΩΑΝΝΑ Α. ΣΟΥΦΛΕΡΗ


ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

 • Αφίσα τού 1890 με τούς πολέμιους του εξηλεκτρισμού… Ποιος μπορεί να ζήσει σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα…
Εικόνα
 • Η12χρονη Λεμονιά έσωσε έναν άνδρα στην Χαλκιδική που κινδύνεψε να πνιγεί. Έχει γνώσεις πρώτων βοηθειών. «Ήταν ΤΕΛΕΙΑ, δεν φοβήθηκα καθόλου, ήξερα πως έπρεπε να βοηθήσω». Η Λεμονιά είναι επίσης πρωταθλήτρια του TaeKwonDo, παίζει πιάνο και σαξόφωνο και μιλάει 4 γλώσσες!
Εικόνα
 • Επειδή δεν προκύπτει από το βιογραφικό σας (φοιτητής επί 8ετία την περίοδο 2002-2010 και διορισμένος από το κόμμα επί 5ετία μεταξύ 2010-2015), μπορείτε να μας ενημερώσετε αν έχετε υπηρετήσει ή νομίμως απαλλαγεί από την υποχρέωση στράτευσης;
Εικόνα
Παράθεση Tweet
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Επίσκεψη στην DEFEA – Defence Exhibition Athens

Οι άλλοι στη Κρήτη έβαλαν το μωρό στην εταζερα, μιλάμε για ΗΛΙΘΙΟΥΣ που πρέπει να τους αφαιρεθεί η επιμέλεια

 • Εικόνα

Το Λιμενικό Σώμα με ανεμβολίαστο το 60% του προσωπικού του, Διενεργεί ελέγχους κ ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού! Ζούμε, διαχρονικά, μέσα στο χρυσάφι του χιούμορ..


Θέλετε να βάλουμε ένα στοίχημα πόσες νέες αποχρώσεις του πορτοκαλί θα ανακαλύψει ο Χαρδαλιάς για να μην πάει η Μύκονος στο κόκκινο;


Το ξέρατε ότι υπάρχει ελληνική εταιρεία η acromove Inc που φτιάχνει cloud servers γαι την IBM ;; ούτε εγώ….. Παρατηρήστε το made in Greece

Εικόνα


Συνοψίζοντας, κάποιοι για κάποιον λόγο,αποφάσισαν να εξοντώσουν όλο τον πληθυσμό της γης με το εμβολιο. Έπεισαν όλους τους ΠΘ, το 95% των επιστημόνων, τους θρησκευτικους ηγέτες παγκοσμίως αλλά ευτυχώς υπάρχει ο Πετράκος και μερικοί θα γλυτώσουν! Αυτά.


Εικόνα

Αν ήξερες τα ελάχιστα που χρειάζεσαι για να σε κάνουν ευτυχισμένο δε θα ξόδευες τόσα πολλά για να αποκτήσεις την ευτυχία


Προβολή νέων Tweet

Giorgos Papanikolaou@G_Papanikolaou
Ένας ακόμα ολοκαίνουργιος πεζόδρομος! Ποιοτικός, νοικοκυρεμένος, φωτεινός. Όπως κάναμε στην άλλη εξωτερική πλευρά του Γκολφ Γλυφάδας (από Τσιτσάνη μέχρι Κανδρή), έτσι και στην Κωνσταντίνου Καραμανλή δημιουργήσαμε έναν καινούργιο χώρο περιπάτου.

Εικόνα

Όλοι θυμόμαστε πόσο προβληματικός ήταν ο δρόμος αυτός και κυρίως πόσο μεγάλο πρόβλημα φωτισμού είχε. Σχεδιάσαμε από την αρχή όλη την υποδομή, στρώσαμε καινούργιο «δάπεδο», φυτέψαμε πολλά νέα δέντρα, εγκαταστήσαμε σύγχρονο δίκτυο φωτισμού, με καινούργια φώτα LED τελευταίας γενιάς.

Εικόνα

Εικόνα
Όταν ολοκληρωθεί – σύντομα – το σύνολο του έργου, περιμετρικά από το Γκολφ θα δείτε και θα απολαμβάνουμε όλοι μια από τις πιο όμορφες διαδρομές για βόλτα και αναψυχή. Η ζωή μας στη Γλυφάδα συνεχίζει να αλλάζει με έργα.

Εικόνα

Εικόνα

 • Μόλις επιβιβάστηκα στο Blue star patmos από Νάξο για Αθήνα, ΚΑΝΕΝΑΣ έλεγχος για ραπίντ ή πιστοποιητικα εμβολιασμού.ΚΑΝΕΝΑΣ έλεγχος για μάσκες, ο ένας πάνω στον άλλο. Θα κάτσουμε άλλο ένα χειμώνα λοκνταουν ξανά για τους εφοπλιστές και τους ξενοδόχους.
Εικόνα