Καλλιόπη Βαρδάκα: Σοβαρή απειλή η “εσωτερική χαλάρωση” στις προσπάθειες ελέγχου της εξάπλωσης του ιού

Δεν είμαστε όλοι αρνητές του ιού και ούτε ψάχνουμε να βρούμε αφορμές για “γκρίνιες” σχετικά με τα lockdown που έρχονται και φεύγουν ανά πάσα στιγμή.

  • Δεν “φλερτάρουμε” με την κατάθλιψη αναίτια, αλλά παλεύουμε να ισορροπήσουμε στην πραγματικότητα που βιώνουμε το τελευταίο έτος.
Κι επειδή ο χρόνος κυλάει αργά, είναι πολύ πιθανότερο να νιώσουμε εντονότερα τις οικονομικές, κοινωνικές και προσωπικές απώλειες που προκύπτουν από τους κάθε μορφής περιορισμούς.
  • Η ανάγκη να αισθανθούμε ελευθερία και αυτοδιάθεση, είναι τεράστια και αυξάνεται συνεχώς.
Δεν υπάρχει μόνο ψυχολογική κόπωση, αλλά και απάθεια πια απέναντι στον ιό. Καθώς συνηθίσαμε την ύπαρξη του, η απειλή του ιού φαντάζει γνώριμη πια στο μυαλό μας. Άκρως παραπλανητικό, γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν το αντίθετο μιας και ο κίνδυνος σε ορισμένες χώρες αυξάνεται.
  • Σοβαρή απειλή αποτελεί αυτή η “εσωτερική χαλάρωση” στις προσπάθειες ελέγχου της εξάπλωσής του. Οι συνθήκες που αποκτούν χρονιότητα και που σχετίζονται με την αβεβαιότητα, το απρόβλεπτο και την αγωνία σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, μας “χαλαρώνουν” από συνήθεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως βιώνει αυτή τη κατάσταση, που ο ΠΟΥ της έδωσε το όνομα “pandemic fatigue”.
Το αβέβαιο μέλλον και ο μαραθώνιος που δεν έχει ορατό τερματισμό, κούρασε, αν και ανέδειξε ότι σε κάθε μήκος και πλάτος οι άνθρωποι μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα, τους ίδιους φόβους και ισάξιες αγωνίες.
  • Βέβαια ακόμη και στο φόβο μπροστά, η ταξική κατάσταση παίζει και εδώ σημαντικό ρόλο. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το προσωπικό εισόδημα σαφέστατα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και επομένως την ψυχολογία μας.
Η “οικονομική ασφάλεια” επιδρά θετικά στην αυτοπεποίθηση, γεμίζει αισιοδοξία και παρέχει περισσότερες ευκαιρίες σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος. Ο ταξικός παρονομαστής των συναισθημάτων επομένως είναι διαφορετικός.
  • Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ψυχολογικά “μπλοκαρίσματα” και προσμένουμε τα καλύτερα, ελπίζοντας, πειθαρχώντας και προσβλέποντας το μέλλον με αισιοδοξία
  • ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
Καλλιόπη Βαρδάκα
Επικοινωνιολόγος – ειδική συνεργάτης του μ/μ