Καλλιόπη Βαρδάκα: Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου – ο Τύπος της Τετάρτης (23/11/2022)

O κύκλος της απάτης έκλεισε. Μετά το Σπήγκελ που κατέβασε την ψευδή είδηση για τη “νεκρή” Μαρία, ήρθε η σειρά της ΜΚΟ. Διώκεται για κακούργημα. Τι έμεινε; η λάσπη και η χολή του όχλου εναντίον όλων που από την ΠΡΩΤΗ στιγμή καταγγείλαμε την απάτη για τη”νεκρή” Μαρία.

Image


**ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ**

**ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ο ΤΥΠΟΣ της Τετάρτης**


Το πρόβλημα της Δύσης είναι με τον Ερντογάν, το δικό μας είναι με την Τουρκία: ο στόχος μας είναι να βοηθήσουν οι σύμμαχοι να λύσουμε το δικό μας πρόβλημα και όχι εμείς το δικό τους…


Το τριμελές εφετείο Αθηνών δέχθηκε ότι η ΕΥΠ επί Σύριζα παρακολουθούσε ΠΑΡΑΝΟΜΑ τον Καραϊβάζ & επιχειρηματίες. Μετά τις παράνομες επισυνδέσεις Σάγια & Πιρτσιόλα, ο οποίος έκανε μήνυση. Αληθεια πόσους παρακολουθούσε παράνομα ο Τσίπρας & γιατί δεν έγινε θέμα στα media;


Ακούγεται ότι η κα Κολοβου χρωστούσε 40Κ. Το σπιτι βγήκε στον πλειστηριασμό και κάποιος φουκαράς το αγόρασε για 95Κ. Η τράπεζα πήρε τα 40 και η Κολοβού πήρε τα 55.000(;) και έκτοτε κατσικωθηκε στο σπιτι του φουκαρά. Αληθεύει;Στον Εισαγγελέα η ΜΚΟ Human Rights 360 για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

Ένα ογκώδες πόρισμα που περιγράφει ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με ενασχόληση με τους μετανάστες, που συνδέονται μεταξύ τους με στόχο την αφαίμαξη κονδυλίων από χώρες που στηρίζουν τη δράση τους και τα οικειοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα, κατατέθηκε στην Εισαγγελία και στα συναρμόδια Υπουργεία από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος (Αρχή για το Ξέπλυμα), υπό τον επικεφαλή της, επί τιμή Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  Χαρ. Βουρλιώτη.

 • Βασική οργάνωση που ήταν η κινητήριος για την «μόχλευση» κατά το πόρισμα, των χρημάτων, ήταν η ΜΚΟ Human Rights 360 που ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά τις καταγγελίες της Οργάνωσης πως οι ελληνικές αρχές άφησαν στη «τύχη» τους 38 μετανάστες στον Έβρο τον δεκαπενταύγουστο, αν και βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα παιδί. Καταγγελίες που σχεδόν ένα μήνα μετά σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της Οργάνωσης πήρε πίσω κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι οι 38 βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδρυτής της ΜΚΟ Human Rights 360, ζητείται να ερευνηθεί για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (με ποσά άνω των 120.000 ευρω) με βασικό αδίκημα την απιστία, ενώ ηδη έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τόσο του ιδίου όσο και προσφιλούς του ατόμου, της ΜΚΟ αλλά και άλλων προσώπων.

μετανάστες

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο πόρισμα της Αρχής το συγκεκριμένο πρόσωπο με συνεργούς τους άλλους, φέρεται να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να ιδιοποιηθεί μεγάλα ποσά απο τον Ευρωπαικό Οικονομικό Χώρο (όχι την ΕΕ) στον οποίο συμμετέχουν χώρες όπως π.χ η Νορβηγία που χρηματοδοτούν τέτοιες οργανώσεις για μετανάστες.

 • Όπως αναφέρεται στήθηκε παράλληλα ένα δίκτυο άλλων συνεργαζόμενων ΜΚΟ με τους φερόμενους ως συνεργούς του, στις οποίες διοχέτευε μεγάλα χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς την δίκη του ΜΚΟ.

Παράλληλα ο ίδιος ως πρόσωπο πλεον, είχε συνάψει σχέση εργασίας με τις εν λόγω ΜΚΟ και φέρεται να εισέπραττε τα χρήματα που πήγαιναν από την ΜΚΟ Human Rights 360 στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ, στις οποίες ο ίδιος εμφανιζόταν ως συνεργάτης. Το ποσό φέρεται να ξεπερνά κατά πολύ τις 120.000 ευρώ.

 • Ήδη το πόρισμα έχει διαβιβαστεί (πέραν της Εισαγγελίας) τόσο στο Υπουργείο Μετανάστευσης που έχει εποπτικό ρόλο, όσο και στο Υπουργείο Ανάπτυξης που εποπτεύει ειδικά αυτές τις χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Μάλιστα οι κινήσεις ήταν αστραπιαίες για να μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση με το ποσό μαμούθ των 24 εκατομμυρίων ευρώ που ήδη φέρεται να είχε εγκριθεί για να καταβληθεί στην ΜΚΟ.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και αφορά ελέγχους γύρω από τις οργανώσεις, εταιρείες, ιδρύματα αλλά και Πρεσβείες με τις οποίες συναλλάσσεται προκειμένου να διαπιστωθεί η πορεία του χρήματος.

 • Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, όπως τα είχε καταγράψει η εφημερίδα Real News, τα έσοδα της HumanRights360 από δωρεές το 2017 ήταν μόλις 18.750 ευρώ.-Την επόμενη χρονιά, το 2018, ανεβαίνουν στα 430.700 ευρώ, -το 2019 φτάνουν τα 679.722 ευρώ, -το 2020 τα 1.558.491 ευρώ και -το 2021 τα 1.048.280 ευρώ.

Η ανοδική πορεία των εσόδων φαίνεται πάντως να συνεχίζεται και το 2022, παρά το ανησυχητικό περιβάλλον λόγω του ξεσπάσματος δυο πολέμων (όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της για το 2021), καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός των εσόδων φτάνει τα 2.079.442,02 με το ποσό του 1.464.949,86 να φέρεται ήδη επιβεβαιωμένο.

 • Στις δημοσιευμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Οργάνωσης στις 31 Δεκεμβρίου 2021, που δημοσιοποιήθηκαν στις 23 Μαΐου 2022, αναφέρεται: «Επεκτείναμε και ανανεώσαμε όλες τις χρηματοδοτήσεις μας από το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση της Νορβηγίας, των επιχορηγήσεων της Νορβηγίας του ΕΟΧ, του Rockefeller Brothers Fund, του OpenSociety Foundations, του Social Change Initiative και του Kahane Foundation (σ.σ.: Αυστρία)».

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι η ΜΚΟ έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας για υποστήριξη και από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα, ενώ λίγο πιο κάτω αναφέρει: «Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να επιδιώξουμε χρηματοδότηση μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. (…)

 • Αναμένουμε νέες σημαντικές επιχορηγήσεις από το Global Whole Being Fund και τα Open Society Foundations και σκοπεύουμε να αναζητήσουμε χρηματοδότηση από 10 νέα ιδιωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών ιδρυμάτων στα οποία ήδη έχουμε υποβάλει αίτηση (…) Τέλος, διαφαίνονται αρκετές ευκαιρίες χρηματοδότησης για την υποστήριξη πληθυσμών που έρχονται στην Ελλάδα από την Ουκρανία που υπολογίζονται ήδη σε 25.000 άτομα».

Σε εκκρεμότητα παραμένει και ποινική προκαταρκτική εξέταση στον Αρειο Πάγο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σκιαδαρέση, που είναι ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός του Ανώτατου Δικαστηρίου για θέματα προσφύγων. Η έρευνα ξεκίνησε μετά απο την αναφορά του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 • Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Δικαστηρίου έκανε λόγο για «ανακολουθίες» που προέκυψαν σε σχέση με τις καταγγελίες της ΜΚΟ, από την έως τότε εξέταση της υπόθεσης των 38 μεταναστών του Εβρου που εργαλειοποιήθηκε από την Τουρκία στο έπακρο και τελικά αποδείχτηκε εντελώς ανακριβής με το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ να ανακαλεί και να κατεβάζει από τον ιστότοπό του τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

«Η οικογένεια η οποία δήλωσε ότι έχει αποβιώσει ένα πεντάχρονο παιδί, το οποίο ήταν κάτι που φυσικά μας συγκίνησε όλους ως γεγονός, από ότι φαίνεται, είχε δηλώσει ότι έχει τέσσερα παιδιά στις 20 Ιουλίου, όταν κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτά τα τέσσερα παιδιά βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα μας.

 • Είχε δηλωθεί επίσης ότι υπήρχαν άνθρωποι στο γκρουπ με σοβαρά θέματα υγείας – αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Είχαν πει στο βίντεο ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι το Δεκαπενταύγουστο, ενώ κατά δήλωσή τους μετά, προέκυψε ότι είχαν ήδη έρθει στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορα ερωτήματα. Υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκές τρίτων… Το θέμα πλέον αφορά τη Δικαιοσύνη», είχε πει ο κ.Μηταράκης. Πηγή: dikastiko.gr 

****

Πέθανε την Τρίτη (22.11.2022) το πρωί ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Καρακώστας, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 54 ετών, με την ΕΣΗΕΑ να ανακοινώνει τον θάνατό του.

 • «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του συναδέλφου δημοσιογράφου Ανδρέα Καρακώστα, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 54 ετών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση.

«Ο Ανδρέας Καρακώστας γεννήθηκε το 1968 στον Πειραιά. Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1991, απασχολούμενος με την κάλυψη διεθνών ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό “TELECITY” και την παρουσίαση της ημίωρης καθημερινής εκπομπής “Διεθνές Περισκόπιο”.

 • Από το 1992 έως το 2011 συνεργάστηκε με την εβδομαδιαία εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” και τις ημερήσιες εφημερίδες “Ακρόπολις”, “Βραδυνή” και “Αυριανή”. Την ίδια χρονική περίοδο είχε συνεργαστεί ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης με τους τηλεοπτικούς σταθμούς “Telecity”, “New Channel”, “Mega Channel”, “Alter” και ΕΡΤ Α.Ε.

Την περίοδο 1992-1995 εργάστηκε, επίσης, στο τμήμα δημοσιογραφικών καλύψεων του Υπουργείου Τύπου & ΜΜΕ, ενώ την περίοδο 2000-2001 ως σύμβουλος Τύπου του Υπουργείου Υγείας.

Από το 2011 έως πρόσφατα, είχε μετοικήσει στο Γαλαξίδι, όπου εργάστηκε στην εταιρεία “Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες” Α.Ε. στο τμήμα προμηθειών της, ενώ για την περίοδο 2019-2021 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου.

Το 2019 εκδόθηκε και το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ασύμπτωτες Διαδρομές» από τις Εκδόσεις Ελκυστής. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τη σύζυγό του, συνάδελφο Μαρία Μαρδάκη και τα τρία πολυαγαπημένα παιδιά του.

Η κηδεία του Ανδρέα Καρακώστα θα τελεστεί την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στις 13.30’ στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

***
«Κιβωτός του Κόσμου»: «Γνωρίζω τον 19χρονο, είναι ψέματα όσα καταγγέλλει» – Τι υποστηρίζει πρώην τρόφιμος
enikos.gr
«Κιβωτός του Κόσμου»: «Γνωρίζω τον 19χρονο, είναι ψέματα όσα καταγγέλλει» – Τι υποστηρίζει πρώην…—- Διαψεύδει ένας πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού του Κόσμου» τις καταγγελίες του 19χρονου περί ασέλγειας σε βάρος του, κάνοντας λόγο για «ψέματα».

Εκφράζει, δε, την στήριξή του στον πατέρα Αντώνιο και διατυπώνει το ερώτημα, «γιατί στα 25 χρόνια που υπάρχει αυτό το έργο δεν βγήκε κάποιος να πει ‘παιδιά κάτι συμβαίνει’ και βγαίνουν τώρα;».

 • Ο Ανδρέας μίλησε στην εκπομπή Tlive, δίνοντας την δική του -διαφορετική- εκδοχή για τα όσα διαδραματίζονταν στην «Κιβωτό».

Όπως εξήγησε, «από παιδάκι, από την 4η δημοτικού, όταν η οικογένειά μου διαλύθηκε έμεινα στην Αθήνα με την αδελφή μου και την μητέρα μου και ήμασταν λίγο ξεκρέμαστοι. Δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές ανάγκες… Η βοήθεια βρέθηκε από τον πατέρα Αντώνιο. Βρέθηκε στον δρόμο μας αυτός ο άνθρωπος, να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε. Αρχικά με το να καλύψουμε τις πολύ βασικές μας ανάγκες και με νομική βοήθεια στη μητέρα μου για να μπορέσει να τακτοποιήσει τα θέματα του διαζυγίου της».

 • «Ούτε έχω βιώσει ούτε έχω δει κάποιο περιστατικό να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου. Τα παιδιά που βγαίνουν και καταγγέλλουν αυτά τα πράγματα τα ξέρω και μπορώ να τα αναγνωρίσω», είπε ερωτηθείς για τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν δημοσιευτεί.
Σε ερώτημα σχετικά με τον 19χρονο που κατήγγειλε ασέλγεια σε βάρος του, υποστήριξε ότι λέει ψέματα. «Βεβαίως γνωρίζω ποιος είναι και τι άνθρωπος είναι γιατί μαζί μεγαλώσαμε, καλώς ή κακώς. Μπορεί να μην θέλω να έχω κάποια επαφή μαζί του μετά απ’ όσα έχουν συμβεί αλλά γνωρίζω και τον χαρακτήρα του και το τι του προσέφερε η ‘Κιβωτός’ και προσωπικά ο πάτερ.
 • Τον μάζεψε από μια περιοχή, του έδωσε την βοήθεια να πάει στο σχολείο, στήριξε την οικογένειά του, τους ανθρώπους του που είχαν σοβαρά θέματα υγείας και να γυρνάει μετά από τόσο καιρό και να καταγγέλλει αυτά τα ψέματα, τα οποία είναι ανυπόστατα. Γνωρίζει ο ίδιος ότι εγώ ήμουν μπροστά και μπορώ να διαψεύσω όλα αυτά που λέει».
Στην επισήμανση ότι δεν θα μπορούσε να είναι μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό αφού φέρεται να συνέβη σε ιδιωτικό χώρο, ισχυρίστηκε πως «δεν ήμουν στο δωμάτιο γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να είναι ούτε αυτός, δεν υπήρχε κάποιο παιδί μόνο του μέσα στο δωμάτιο του ιερέα. Αυτό απαγορευόταν απ’ όλα τα πρωτόκολλα, δεν ήταν κάτι φυσιολογικό να συμβαίνει».
 • «Κι εγώ ήμουν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του πατέρα, δεν ξεχώριζε τα παιδιά. Κι εγώ ταξίδευα μαζί του, στις διακοπές τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι. Μας έπαιρνε μαζί του για να βλέπουμε νέα μέρη, να γνωρίζουμε κόσμο, να βρισκόμαστε με τα παιδιά από τα παραρτήματα…», είπε στη συνέχεια σχολιάζοντας τα ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν για τα ταξίδια και τις κρουαζιέρες.
Υποστήριξε, επίσης, ότι «λέει ψέματα» και ο αυτόπτης μάρτυρας που φέρεται να άνοιξε πόρτα και να είδε το στέλεχος της Κιβωτού με τον καταγγέλλοντα σε ερωτική πράξη.

****

«Όχι άλλα όπλα στην Ουκρανία» – Μαζική διαδήλωση στην Γερμανία για να σταματήσει η προμήθεια προς το Κίεβο

****

Η θεμελίωση του Καυτανζογλείου Σταδίου της Θεσσαλονίκης έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1956, ανήμερα του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου.

Καυτανζόγλειο, ένα ιστορικό γήπεδο

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με γρήγορο ρυθμό και έτσι σε τέσσερα χρόνια και μία ημέρα μετά, στις 27 Οκτωβρίου του 1960, εγκαινιάστηκε το Στάδιο από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσία 40.000 θεατών.

 • Το όνομά του το πήρε από τον Λυσίμαχο Καυτανζόγλου, ο οποίος υπήρξε διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός. Στις 4 Νοεμβρίου του 1931 συντάσσει τη διαθήκη του, στην οποία αφήνει όλη την περιουσία του για την ανέγερση στη Θεσσαλονίκη Πανελληνίου Ηρώου για τους αγωνισθέντες για την ελευθερία, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μεταγενέστερα.

Ανάμεσα στους ήρωες αυτούς ήταν και ο παππούς του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρείας. Η απόφαση αυτή του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου έμελλε να οδηγήσει στην ανέγερση του Σταδίου, αφού θεωρήθηκε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης είχε μεγαλύτερη ανάγκη από σύγχρονες αθλητικές υποδομές.

 • Τα κονδύλια που διατέθηκαν από το ίδρυμα Λυσίμαχου Καυτανζόγλου ανέρχονταν στα 22 εκατομμύρια δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη. Άλλα 14 εκατομμύρια διέθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ παραχωρήθηκαν 24,5 στρέμματα γης από τον δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα 85 από το ελληνικό δημόσιο.

Ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας έγινε στις 6 Νοεμβρίου του 1960 και ήταν η αναμέτρηση Ηρακλής – Θερμαϊκός Θέρμης για το ελληνικό πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας. Ο αγώνας έληξε με νίκη 2-1 του Ηρακλή, ενώ ο Πλαστήρας Ξυλάς ήταν αυτός που σκόραρε πρώτος στο νεότευκτο στάδιο.

*****

Arabic commentary for the Saudi Arabia goal vs Argentina

 • Δεν μπορούσε να πιστέψει τι είχε συμβεί ο Λιονέλ Μέσι στην ήττα της Αργεντινής με την Σαουδική Αραβία. Την χαρακτήρισε μάλιστα ως το μεγαλύτερο πλήγμα από τότε που φοράει τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας.

Συγκεκριμένα είπε:

*** «Αυτό το γκρουπ ξεχωρίζει για την ενότητα και τη δύναμή του. Είναι η στιγμή να αποδείξουμε πως είμαστε πραγματικά δυνατοί. Έχουμε καιρό να βρεθούμε σε τέτοια κατάσταση, αλλά πρέπει να σκεφτούμε όσα έρχονται και να προετοιμαστούμε καλά. Για όλους αυτούς που μας εμπιστεύονται, αλλά και για εμάς, είναι μεγάλη η απογοήτευση. Δεν το περιμέναμε. Είναι η στιγμή που πρέπει να μείνουμε πιο ενωμένοι από ποτέ. Δεν το περιμέναμε, αλλά εξαρτάται από εμάς».

 • *** «Ξέραμε ότι οι Σαουδάραβες θα παίξουν με τον τρόπο που έπαιξαν. Ήμασταν λίγο βιαστικοί στο παιχνίδι και δεν νιώσαμε ποτέ όσο άνετα έχουμε συνηθίσει. Ξέραμε ότι θα ήταν καλοί στο να μας βγάλουν οφσάιντ. Καμιά φορά παρασύρεσαι και βλέποντας τόσο χώρο, καταλήγεις εκεί. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε τώρα. Η αλήθεια είναι ότι πέσαμε στην παγίδα επειδή μας φάνηκε εύκολο, δεν προσπαθήσαμε να «χτυπήσουμε» από τα πλάγια. Θέλαμε να παίξουμε με τον τρόπο μας και αυτό μας μπέρδεψε λίγο».

*** «Μέσα σε πέντε λεπτά κάναμε λάθη και βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Δεν είδα τις φάσεις των οφσάιντ, αλλά αφού δόθηκαν, τότε θα ήταν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν έχω δεχτεί ποτέ ξανά τέτοιο πλήγμα σε αυτή την ομάδα. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Τώρα πρέπει μόνο να κερδίσουμε τα άλλα δύο ματς».


Οδός Πατησίων | Ο διάσημος για περιπάτους δρόμος της Αθήνας

 • Η οδός Πατησίων παλιότερα ήταν ο τόπος περιπάτου των κομψών Αθηναίων. Ήταν ένας δημοφιλής εξοχικός δρόμος και τόπος αναψυχής. Το 1841, χαράσσεται επισήμως ο οδικός άξονας της Πατησίων, επάνω στον αρχαίο δρόμο με δενδροστοιχίες κατά μήκος του.

Αθηναϊκοί δρόμοι: η οδός Πατησίων κατά το 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα | Χρονοντούλαπο

Γιατί η Οδός Πατησίων ονομάστηκε επίσημα «28ης Οκτωβρίου»

 • Η Οδός Πατησίων είναι από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας, με μήκος 4,5 χιλιόμετρα. Ξεκινά από την οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, πενήντα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, και με κατεύθυνση προς βορρά, οδηγεί στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας από την οποία έλαβε το όνομά της.

Παλαιότερα, και έως τα μέσα του 20ού αιώνα, τα Πατήσια ήταν ύπαιθρος και ο δρόμος αυτός συνέδεε τα Πατήσια με την Αθήνα, διερχόμενος από άκτιστες εκτάσεις. Με την ανάπτυξη όμως της Αθήνας, και μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Πατησίων εξελίχθηκε σε σημαντικό δρόμο που διέρχεται μέσα από την πόλη, ανάμεσα σε συνοικίες όπως το Μουσείο, η Κυψέλη, η Πλατεία Βικτωρίας και η Πλατεία Αμερικής.

Οδός Πατησίων | Ο διάσημος για περιπάτους δρόμος της Αθήνας | De-Facto

 • Στα χρόνια μετά την Κατοχή, το τμήμα του δρόμου από την αρχή του στην οδό Πανεπιστημίου έως την οδό Αγίου Μελετίου, μετονομάστηκε σε οδό 28ης Οκτωβρίου, προς τιμήν της νεότερης εθνικής επετείου του ελληνικού κράτους. Η ονομασία αυτή όμως δεν επικράτησε, ούτε στον προφορικό, ούτε στον γραπτό λόγο και η ονομασία Πατησίων είναι ο κοινός τρόπος αναφοράς στην οδό. Στις πινακίδες πάντως αναφέρεται 28η Οκτωβρίου

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ! - Σελίδα 11 - Phorum.com.gr

Η Πατησίων αποτελεί όριο μεταξύ διαφόρων συνοικιών του Δήμου Αθηναίων, όπως Άνω και Κάτω Πατήσια κ.λπ, ενώ φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ιστορικά κτήρια της Αθήνας, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα πρώτα κτήρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το ξενοδοχείο Ακροπόλ Παλάς, το κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το σπίτι της Μαρίας Κάλλας.

 • Με κατεύθυνση από τα νότια προς τα βόρεια, η οδός Πατησίων συναντά αρκετούς μεγάλους οδικούς άξονες της Αθήνας, όπως τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη συμβολή με την οποία βρίσκεται η Πλατεία Αιγύπτου καθώς και η νότια είσοδος στο Πεδίον του Άρεως.

 • 2022 FIFA World Cup: Ένας μακράβριος ουρανοξύστης 4,4 χλμ. για τους 6.751 νεκρούς εργάτες στα γήπεδα του Μουντιάλ του Κατάρ
 • Το εννοιολογικό Μνημείο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ διαμορφώνεται ως ένας εξελισσόμενος, περιστρεφόμενος ουρανοξύστης που αποτελείται από στοιβαγμένες μονάδες σκυροδέματος.

Βασισμένο σε τέσσερις ενότητες ανά όροφο και δύο σκάλες ανά ενότητα, το έργο έχει πολλές πιθανές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει όποιος κινείται στο εσωτερικό του. Κάθε ένα από τα μπλοκ αντιπροσωπεύει έναν μεμονωμένο αποθανόντα εργάτη και όσο αυξάνονται τα θύματα, τόσο αυξάνεται και το ύψος του πύργου.

 • Σήμερα, μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και με τις εργασίες σε όλα τα γήπεδα να έχουν ολοκληρωθεί, ο πύργος βρίσκεται σε ύψος 4,4 χιλιομέτρων, μνημονεύοντας 6.751 νεκρούς εργάτες. Το τελικό ύψος, και ο αντίστοιχος απολογισμός των νεκρών, είναι στην πραγματικότητα τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι είχαν προβλέψει οι αρχιτέκτονες τη στιγμή της σύλληψης του έργου.

Αμφισβητώντας με τόλμη τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία και τις επικίνδυνες συνθήκες για την προετοιμασία της διοργάνωσης, ο έρημος ουρανοξύστης του Μνημείου του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ μοιάζει να χλευάζει το εμβληματικό skyline της πρωτεύουσας της χώρας.

Από το 2010, που το Κατάρ ορίστηκε ως ο οικοδεσπότης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ένας ανησυχητικά αυξανόμενος απολογισμός υγιών νεαρών μεταναστών εργαζομένων που πεθαίνουν ξαφνικά λόγω «φυσικών αιτιών» λερώνει το μητρώο της μεγαλύτερης γιορτής του ποδοσφαίρου.

Σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη, ο Guardian ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι «περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Κατάρ από τότε που η χώρα απέκτησε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από 10 χρόνια. Τα ευρήματα, από κυβερνητικές πηγές, μαρτυρούν ότι κατά μέσο όρο 12 μετανάστες εργάτες από αυτά τα πέντε κράτη της Νότιας Ασίας πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από τη νύχτα του Δεκεμβρίου του 2010, όταν οι δρόμοι της Ντόχα γέμισαν με εκστασιασμένα πλήθη που πανηγύριζαν τη νίκη του Κατάρ».

Μάλιστα, πρόσθετα στοιχεία από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα αποκάλυψαν ότι υπήρξαν 5.927 θάνατοι μεταναστών εργαζομένων την περίοδο 2011–2020, ενώ άλλα στοιχεία από την πρεσβεία του Πακιστάν στο Κατάρ ανέφεραν επιπλέον 824 θανάτους Πακιστανών εργατών, μεταξύ 2010 και 2020.

Οι τοπικές αρχές του Κατάρ αναφέρουν τις καρδιακές και αναπνευστικές ανακοπές ως κύριες αιτίες των περισσότερων θανάτων. Ωστόσο, όπως συμπέρανε η Διεθνής Αμνηστία υπό την καθοδήγηση ειδικών υγείας, οι αναφερόμενοι λόγοι δεν αποτελούν εύλογη αιτία θανάτου.

Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι η υπερβολική εργασία σε δυσμενείς συνθήκες, όπως οι πολλές ώρες χειρονακτικής δουλειάς κάτω από την ακραία ζέστη της αραβικής χερσονήσου, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ηλίασης, αφυδάτωσης και απλής εξάντλησης. Αυτές είναι οι πιο πιθανές αιτίες αιφνίδιου θανάτου πολλών κατά τα άλλα υγιών νεαρών και μεσήλικων ανδρών που συμμετείχαν στην κατασκευή των έργων.

Το σκάνδαλο αμφισβητεί και την ευθύνη της FIFA, η οποία παρουσίασε μια ουσιαστική πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα μόλις το 2017. «Η FIFA πρέπει να βρει τα νόμιμα μέσα για να επιβάλει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα υποδοχής. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το πιο ενωτικό γεγονός», σχολίασε με νόημα η ομάδα του WEEK Architects.Όταν ήταν Πρωθυπουργός και οι πρώην σύντροφοι του @ZoeKonstant @LafazanisP
έκαναν συμπαράσταση στους πλειστηριασμούς που ο ίδιος απελευθέρωσε, έστελνε τα ΜΑΤ και τους συνελάμβαναν….τώρα ο Αντιπολίτευση πουλά «αλληλεγγύη»….αδιόρθωτος
Quote Tweet
Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras@atsipras
Στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού. Γιατί η πιο ισχυρή πόρτα ασφαλείας είναι η αλληλεγγύη.


Image