Κάλλιο αργά παρά ποτέ; Ενημέρωση του Κογκρέσου για Ιράκ-Σουλεϊμάνι…

USA DEBT CEILING CONGRESS

Ο Λευκός Οίκος διαβίβασε χθες Σάββατο επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή που διατάχθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεταξύ άλλων ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ενημέρωσαν δύο βοηθοί Αμερικανών κοινοβουλευτικών το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών επέκριναν έντονα τον Τραμπ διότι δεν ζήτησε έγκριση του Κογκρέσου ούτε το ενημέρωσε πριν διατάξει την επιδρομή, που κλιμάκωσε δραματικά την ένταση ανάμεσα στο Ιράν, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

Η ειδοποίηση της αμερικανικής προεδρίας συντάχθηκε βάσει του Νόμου περί Πολεμικών Εξουσιών (1973), ο οποίος ορίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να ειδοποιεί το Κογκρέσο εντός 48 ωρών από κάθε διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ή ενόψει επιχειρήσεών τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ αναμενόταν να εξηγήσει στην ειδοποίησή της στο Κογκρέσο τις περιστάσεις, τους σκοπούς, τη διάρκεια και τις εξουσίες που επικαλείται για τη συγκεκριμένη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα μέχρι στιγμής. Η ειδοποίηση που επέδωσε στο Κογκρέσο εξ ορισμού φέρει σήμανση «απόρρητο»· δεν είναι σαφές αν θα δημοσιοποιήσει μη διαβαθμισμένη εκδοχή της.

Μετά την επιδρομή, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό, η Νάνσι Πελόσι, στηλίτευσε το γεγονός ότι το πλήγμα διατάχθηκε και διεξήχθη χωρίς ρητή και συγκεκριμένη έγκριση του Κογκρέσου, χωρίς καν «διαβούλευση» με το αμερικανικό κοινοβούλιο, γεγονός που κατ’ αυτήν έθεσε υπό αμφισβήτηση τις εξουσίες του.

Το Πεντάγωνο ενημέρωσε προχθές Παρασκευή στελέχη του προσωπικού των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας που είναι αρμόδιες για τις ένοπλες δυνάμεις για την επιδρομή και άλλες πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ.

Επίσης προχθές Παρασκευή ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν κατέθεσε ψήφισμα με σκοπό να γίνει οπωσδήποτε διάλογος για το ζήτημα στο Κογκρέσο και να προληφθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών με το Ιράν άνευ της ρητής έγκρισής του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ