Κάηκαν σπίτια στο Πανόραμα, εκκενώθηκαν δομές – Είκοσι σπίτια έχουν υποστεί ζημιές

Πυρκαγιά στους πρόποδες του Υμηττού που ξεκίνησε από την θέση Πουρνάρι στην Α. Γλυφάδα και κατευθύνεται στην Α. Βούλα, όπου εκκενώνονται τα πρώτα σπίτια. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς η φωτιά κινείται σε δύσβατη ορεινή περιοχή και πνέουν ισχυροί άνεμοι, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στα νότια του Υμηττού. Το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε και ξέσπασε το αρχικό μέτωπο, κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στο Πανόραμα Βούλας, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν κατοικίες και ενεργοποιήθηκε το 112. Στις 21:00 δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα στην περιοχή πέριξ της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Το απόγευμα, εκκενώθηκαν τα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη και το γηροκομείο της Βούλας, ενώ η πυρκαγιά μετακινείτο προς τη Βάρη.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι δεν έχουν καεί εντελώς σπίτια. Ωστόσο σε 20 σπίτια σημειώθηκαν φθορές, με 4 από αυτά να έχουν υποστεί τις ισχυρότερες.

Ζημιές έχουν υποστεί αυτοκίνητα και μηχανάκια που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή.

Παρά τους ισχυρούς ανέμους, η εικόνα της φωτιάς στην περιοχή της Βούλας είναι καλύτερη και οι πυροσβέστες προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Ωστόσο, το έργο τους είναι δύσκολο λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων.

Ωστόσο, πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την περιοχή της Βάρης, όπου έχουν επεκταθεί οι φλόγες, δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό, όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα έπνεαν άνεμοι οκτώ μποφόρ. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα.  Για τον λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20.

Συνολικά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα. Διαρκής είναι η ενίσχυση των πεζοπόρων τμημάτων, ενώ δραστηριοποιούνται και εθελοντές.

Μέχρι τις 21;00 το βράδυ, είχαν διατεθεί από την πυροσβεστική έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ με εναέρια μέσα μετείχε και ο στρατός.

Στην πυρκαγιά έχουν μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.

Η φωτιά ξεκίνησε μετά το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα στη θέση Πυρνάρι, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, πολύ γρήγορα όμως επεκτάθηκε προς την Άνω Βούλα.

Για μια μεγάλη επιχείρηση σε επίγειο και εναέριο βαθμό, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το απόγευμα, δύο πυροσβέστες με τραυματισμούς και ένας με αναπνευστικά προβλήματα που επιχειρούσαν στα μέτωπα, οδηγήθηκαν σε νοσοκομειακές μονάδες.

Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πιθανότατα ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην ‘Ανω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας ξεκίνησε από υποσταθμό. Ωστόσο, δεν αποκλείει ότι αφού ξέσπασε η φωτιά ίσως να έγινε έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μίλησε το απόγευμα στην ΕΡΤ για ριπές ανέμου ως 8 Μποφόρ. Παράλληλα επισήμανε σχετικά με τα αίτια της φωτιάς ότι ερευνά Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης μαζί με τον διευθυντή Αθηνών, αρχιπύραρχο Αθανάσιο Χατζόπουλο.