Και ξαφνικά άρχισαν πάλι να αναζωπυρώνονται σενάρια… ανασχηματισμού!

ΒΗΜΑτοδότης

Ξαφνικά, σενάρια ανασχηματισμού

Και ξαφνικά άρχισαν πάλι να αναζωπυρώνονται σενάρια… ανασχηματισμού. Στην πραγματικότητα τα σενάρια αυτά απασχολούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ (ήταν θέμα συζήτησης στη Βουλή) και αφορμή έδωσαν οι παρατηρήσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου για αλληλοκαρφώματα υπουργών, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει.

  • Οι βουλευτές θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθεί στο υπουργικό σχήμα ο αριθμός υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα  και όχι από τεχνοκράτες και να εισέλθουν στην κυβέρνηση περισσότερες γυναίκες. Παρ΄όλα αυτά οι γαλάζιοι βουλευτές εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει άμεσα (τον υπολογίζουν ωστόσο ότι θα γίνει εντός του 2020).

Ρώτησα ωστόσο ένοικο του Μαξίμου και συνεργάτη του Πρωθυπουργού εάν όντως άνοιξε θέμα ανασχηματισμού για να μου απαντήσει ότι οι « ανασχηματισμοί είναι εκ του Συντάγματος αρμοδιότητα Πρωθυπουργού». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

  • Εκείνο όμως που μου είπε και έχει τη σημασία του είναι ότι στις τελευταίες «διορθωτικές κινήσεις» που έκανε ο Πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα, αφαιρέθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες από υπουργούς και δόθηκαν στους αναπληρωτές υπουργούς τους ή στους υφυπουργούς.

Ορισμένοι υπουργοί που έχασαν αρμοδιότητες διαμαρτυρήθηκαν, άλλοι (οι πιο ψύχραιμοι) έδωσαν συγχαρητήρια στους υφυπουργούς τους για τις νέες αρμοδιότητες που τους… πήραν.

***

Ήρθε όμως και η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega και οι συζητήσεις για τον ανασχηματισμό άναψαν:  Συγκεκριμένα ως προς τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες για το κυβερνητικό έργο τον καλύτερο βαθμό παίρνουν:

  •      Το 65% έχει μάλλον θετικές εντυπώσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αλλά με -7% από τον Ιούνιο.
  •      Ακολουθεί η δημόσια υγεία – κορωναϊός με θετική άποψη από το 56%, αρνητική το 39% αλλά και -26 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Ιούνιο.
  •      Τρίτο σε θετική αξιολόγηση με 51% είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  •      Ακολουθεί η εγκληματικότητα με 50% και η φορολογική πολιτική με μάλλον θετική γνώμη από το 42%.

Χειρότερες επιδόσεις έχει κυβέρνηση στην Παιδεία με μάλλον αρνητικές γνώμες από το 62%. Ακολουθούν τα εργασιακά θέματα με 61%, το μεταναστευτικό με 66%, η υπόθεση του Μακεδονικού με 49%, η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 55%.

Καλύτεροι υπουργοί κατά σειρά είναι ο Νίκος Δένδιας με 14%, ο Βασίλης Κικίλιας με 13%, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με 10%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 8%.

Χειρότεροι θεωρούνται οι Γ. Βρούτσης, Κ. Χατζηδάκης και Π. Θεοδωρικάκος.