Και το εμβόλιο της Valneva κατά του κορωνοϊού έλαβε έγκριση στη Βρετανία

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 της γαλλοαυστριακής φαρμακευτικής εταιρείας Valneva εγκρίθηκε από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τη Valneva έλαβε σήμερα την έγκρισης της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA)» αναφέρει η υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι η βρετανική ρυθμιστική Αρχή είναι η πρώτη στον κόσμο που το ενέκρινε. Το εμβόλιο της Valneva έχει ήδη λάβει έγκριση αλλά για επείγουσα χρήση στο Μπαχρέιν, το οποίο έχει αγοράσει 1 εκατ. δόσεις.

Επίσης η γαλλοαυστριακή φαρμακευτική έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια μέγιστου αριθμού 60 εκατ. δόσεων σε δύο χρόνια, το 2022 και το 2023.

Το VLA2001 της Valneva είναι το έκτο εμβόλιο κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός που εγκρίθηκε στη Βρετανία, έπειτα από αυτά των AstraZeneca, Pfizer, Moderna, το μονοδοσικό της Janssen (Johnson & Johnson) και αυτό της Novavax.

«Η ανεξάρτητη επιτροπή φαρμάκων για χρήση από τον άνθρωπο και η ομάδα εργασίας της ειδικών για την Covid-19 εξέτασαν επιμελώς τις διαθέσιμες αποδείξεις και (…) η έκθεση οφέλους/κινδύνου είναι θετική», αναφέρει στην ανακοίνωση ο καθηγητής Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της επιτροπής.

Το εμβόλιο της Valneva θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Βρετανία σε άτομα ηλικίας 18 ως 50 ετών, ενώ η δεύτερη δόση του θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την πρώτη. Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία συμβατικών ψυγείων, κάτι το οποίο διευκολύνει τη χρήση του.