Και η ΕΥΠ στις έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος στη Λιβύη

Έρευνες έχουν ξεκινήσει οι Αρχές για τα αίτια του τραγικού τροχαίου στη Λιβύη, όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε Έλληνες -τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνείς- και άλλοι 13 τραυματίστηκαν, συμμετέχοντας σε ανθρωπιστική αποστολή.

Στις έρευνες συμμετέχει πλέον και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών, δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Επί του παρόντος, η ΕΥΠ συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία δείχνουν τροχαίο δυστύχημα και τυχαίο γεγονός, ενώ η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο, καθώς είχε πολλαπλάσια ποσότητα καυσίμου.

Το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Όπως έχει αναφερθεί, πίσω από το όχημα που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ήταν δύο τζιπ από τη Λιβύη για να το συνοδεύουν. Ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού ήρθε από την αντίθετη κατεύθυνση και ενώ πέρασε το πρώτο τζιπ, το όχημα έστριψε και χτύπησε από την αριστερή πλευρά το λεωφορείο. Η ξαφνική αλλαγή της πορείας αιφνιδίασε και τον οδηγό.

Το όχημα μεγάλου κυβισμού περιείχε μεγάλη ποσότητα καυσίμων και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΥΠ εξερράγη το μεγάλο ρεζερβουάρ. Σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του οδοστρώματος και τα μεγάλα προβλήματα οδικής ασφάλειας που υπάρχουν στη Λιβύη προκλήθηκε στο δυστύχημα. Η έρευνα έγινε προκειμένου να διακριβώσουν εάν επρόκειτο, για παράδειγμα, για μια αποστολή αυτοκτονίας, αλλά ένα τέτοιο ακραίο σενάριο δεν επιβεβαιώνεται.

Ωστόσο, στην ΕΥΠ τονίζουν ότι η έρευνα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί και ότι αυτή είναι απλώς η εικόνα που προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής από τις «πηγές» τους στη Λιβύη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.