Και επίσημα νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον: «η δουλειά μου είναι να υπηρετώ τον λαό»

Δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έγινε ο Μπόρις Τζόνσον λίγο μετά τις 17:00 μετά την επίσημη παραίτηση της Τερέζα Μέι από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η βασίλισσα υποδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον και του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία ο ίδιος αποδέχθηκε με τη σειρά του.  «Η βασίλισσα ζήτησε σήμερα από τον Μπόρις Τζόνσον να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο κ. Τζόνσον δέχθηκε την προσφορά της Αυτού Μεγαλειότητας και φίλησε τα χέρια της για το διορισμό του ως Πρωθυπουργού και Πρώτου Κυρίου του Θησαυροφυλακίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μπάκιγχαμ.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο κ. Τζόνσον δήλωσε: «η δουλειά μου είναι να υπηρετώ τον λαό. Ο βρετανικός λαός περιμένε αρκετά και έχει έρθει η στιγμή να δράσει για να δώσει ισχυρή ηγεσία». Παράλληλα, τόνισε ότι  «εκείνοι που στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα»

Αναφερόμενος στο Brexit, δεσμεύτηκε για ακόμη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, «χωρίς “εάν” και “όμως”», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να περιμένουμε 99 ημέρες».

«Η δουλειά μου είναι να κάνω τους δρόμους πιο ασφαλείς (…) Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι τα παιδιά σας θα λάβουν εξαιρετική παιδεία», πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον.

Παραμένει η ανησυχία εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου 

Αρκετοί είναι οι υπουργοί της Τερέζα Μέι που δεν περίμεναν την σημερινή ημέρα για να φτιάξουν τις βαλίτσες τους: οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ ή Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στούαρτ, τρεις φιλοευρωπαίοι, δεν ήταν καθόλου έτοιμοι να υπηρετήσουν υπό τις εντολές του Μπόρις Τζόνσον, που δηλώνει έτοιμος για μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση χωρίς συμφωνία.

Άλλωστε, το πρώτο πράγμα που είπε μετά την ανακοίνωση της νίκης του με το 66,4% των ψήφων ήταν: «Θα υλοποιήσουμε το Brexit στις 31 Οκτωβρίου». Όμως η πρόθεσή του αυτή ανησυχεί τους φιλοευρωπαίους και τους επιχειρηματικούς κύκλους, που τον πιέζουν να εγκαταλείψει αυτό το επικίνδυνο για την βρετανική οικονομία σενάριο.

Ενδεικτικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε σήμερα τον νέο πρωθυπουργό για τις «πολύ επιζήμιες οικονομικά συνέπειες» μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την Ε.Ε. Επανέλαβε δε τη δυνατότητα για τροποποιήσεις στην κοινή πολιτική διακήρυξη για τη συμφωνία αποχώρησης που είχε δεχτεί το Λονδίνο, αλλά όχι στη συμφωνία του διαζυγίου.

«Πρόσφατες δηλώσεις, κυρίως αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου», προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δήλωσή τους στο τέλος συνεδρίασης που διεξήχθη με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του ο Μπαρνιέ εξήγησε χθες ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξανασυζητήσουν με το Λονδίνο την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική τους σχέση, αλλά όχι και την συμφωνία του διαζυγίου.

Την ώρα που κάθε πλευρά επιμένει στις θέσεις της, ο χρόνος πιέζει καθώς πλησιάζουν οι θερινές διακοπές της βρετανικής βουλής, που ξεκινούν αύριο το βράδυ. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει ξανά πλέον τον Σεπτέμβριο.

Print Friendly, PDF & Email