Και έπειτα, ξύπνησε ο κύριος @@@@@@ς

Τώρα αναφορικά με τον χάρτη της τουρκικής σφαίρας επιρροής, ταιριάζει γάντι η παροιμία του σοφού Ελληνικού λαού “με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια”.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με όλες τις χώρες σε δύση και Ανατολή ευρίσκονται κυριολεκτικά στην “κόψη του ξυραφιού”, με σαφή υπαιτιότητα όμως πολλών μεγάλων χωρών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και Ρωσίας-Κίνας.

Οι χώρες αυτές (Γερμανία-Ιταλία-Ισπανία) εξασφαλίζουν μια αλαζονική ατιμωρησία στην Άγκυρα σε όλα τα διεθνή φόρα, επιτρέποντας την συνέχιση της παρουσίας της νεο-οθωμανικής ιδεολογίας από τους Τούρκους.

Ένας από αυτούς που κατηγορούν πολλές πολιτισμένες χώρες για αυτήν την στάση, είναι ο κορυφαίος Ισραηλινός αμυντικός αναλυτής και σύμβουλος της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης και αρθρογράφος της εφημερίδας Jerusalem Post, Seth j. Frantzman.

 

Ο ίδιος σε ανάρτηση του σήμερα αναφέρει ότι “το καθεστώς της Άγκυρας είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα καθεστώτα στον κόσμο, εν μέρει επειδή είναι εξουσιοδοτημένο και προστατευμένο από φίλους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να έχει πλήρη ατιμωρησία, ενώ το στηρίζουν επίσης το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα”.

Με λίγα λόγια ο Ισραηλινός ειδικός μια δίνει μια πολύ σαφή εικόνα της γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας, υποδεικνύοντας μας ουσιαστικά ότι αν στην θέση της Άγκυρας ήταν μια άλλη χώρα δεν θα της επιτρεπόνταν να κινείται με αυτόν τον τρόπο.

Η στήριξη όμως αρκετών χωρών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εξασφαλίζει την συνέχιση και την διαιώνιση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο και άλλα σημεία του πλανήτη.

Δεκάδες βουλευτές της ρωσικής Δούμας σχολίασαν τον τουρκικό χάρτη που προβλήθηκε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι και περιελάμβανε εκτός όλων των άλλων και ρωσικά εδάφη.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του ρωσικού κράτους Αντρέι Κράσοφ, ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση σκέφτεται να αποκαταστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Επιπλέον ο ίδιος υποψιάζεται ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να καταλάβει (κάποια στιγμή στο μέλλον) εδάφη της Ρωσίας με την βία.


Ο Κράσοφ κάλεσε τους Τούρκους πολιτικούς να εξερευνήσουν την ιστορία της Ρωσίας και υπενθύμισε ότι δεν θα έπρεπε να έχουν βλέψεις σε εδάφη άλλων χωρών.

Ο έτερος Ρώσος βουλευτής Pavel Shperov, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θέλει να έχει την επιρροή που είχε πριν από τρεις αιώνες και δεν κρύβει τις προσδοκίες της για την Κριμαία.

Τέτοιοι τουρκικοί χάρτες αποτελούν τεράστια πρόκληση όμως όχι μόνο για την ρωσική Δούμα, αλλά για όλον τον πολιτισμένο κόσμο και την Ελλάδα και θα πρέπει να  ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας για τις αληθινές προθέσεις της Τουρκίας παντού γύρω της.

Το πρόβλημα της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής αφορά πλέον τους πάντες,  αφού τα όνειρα της Άγκυρας δεν περιορίζονται μόνο στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, αλλά φτάνουν μέχρι την Λιβύη, την Β.Αφρική το Κασμίρ και το Ναγκόρνο/Καραμπάχ και ποιος ξέρει που αλλού ακόμη.

Τα παραπάνω μπορεί να εντάσσονται στον σχεδιασμό του Ερντογάν, αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πραγματοποιηθούν. Ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε μια νεότερη εκδοχή της, αλλά μάλλον είναι εκτός τόπου και χρόνου κυριολεκτικά.

Και είναι εκτός τόπου ο Ερντογάν, γιατί στην εξίσωση μπαίνουν κυρίαρχα κράτη με ισχυρότερη οικονομία και ισχυρότερες Ένοπλες δυνάμεις από αυτές  της Τουρκίας. Επίσης τα κράτη ανήκουν σε συνασπισμούς όπως η ΕΕ λόγου χάρη, οι οποίοι δεν είναι διατεθιμένοι να εκχωρήσουν  δικό τους γεωπολιτικό χώρο επιρροής  στην Τουρκία.

Για παράδειγμα Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν χώρες κλειδιά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΕΕ στη ΝΑ Μεσόγειο, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Βαλκανική.

Οι ΗΠΑ ως ηγέτιδα παγκόσμια δύναμη έχει επίσης τα δικά της συμφέροντα στις περιοχές του “τουρκικού χάρτη” τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συμπίπτουν με τα τουρκικά. Το ίδιο ισχύει για τη Ρωσία, την Κίνα και τη Γαλλία.

Επίσης ο Ερντογάν είναι εκτός χρόνου, γιατί αυτά που ονειρεύεται γινόταν τους προηγούμενους αιώνες και όχι τον 21ο αιώνα.

Το πιο επικίνδυνο για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι ότι δεν βλέπει και δεν αντιλαμβάνεται τη σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο λαός του, ο οποίος πεινάει, είναι άνεργος, φτωχός, δοκιμάζεται από την πανδημία Covid. Ζεί σε ένα “όνειρπου ο ίδιος δημιούργησε και πιστεύει.

Κλείνοντας αναφέρουμε τη φράση του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Αγάθωνα αναφορικά με τον ηγέτη:

“Τον άρχοντα τριών δη μέμνησθαι, ότι τι ανθρώπους άρχει, κατά νόμους άρχει, και ουκ αεί άρχει” που σημαίνει στα νέα ελληνικά, ότι ο ηγέτης τρία πράγματα πρέπει να θυμάται, ότι διοικεί ανθρώπους, ότι διοικεί σύμφωνα με το νόμο και ότι δεν διοικεί για πάντα.

Από τις παραπάνω τρείς αρχές ο Ερντογάν ως ηγέτης της Τουρκίας δεν τηρεί κανέναν.

Τώρα αναφορικά με τον χάρτη της τουρκικής σφαίρας επιρροής, ταιριάζει γάντι η παροιμία του σοφού Ελληνικού λαού “με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια”.