Και δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ κατά της επένδυσης στο Ελληνικό

Και δεύτερη αίτηση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος για την επένδυση στο Ελληνικό, μετά την χθεσινή από 507 κατοίκους και τέσσερα σωματεία.

Αυτή τη φορά δυο οικολογικές οργανώσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ, και συγκεκριμένα το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και η «Οικολογική Συνεργασία», ζητώντας να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο, ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τη δασική έκταση των 243 στρεμμάτων.

Όπως υποστηρίζουν στην προσφυγή τους, οι δικαστές στην πολυσέλιδη γνωμοδότηση  (29/2018) των 111 σελίδων τον περασμένο Φεβρουάριο, με την οποία το ΠΔ κρίθηκε συνταγματικό, πλανήθηκαν ως προς την κρίση τους στο δασικό τμήμα της έκτασης. Και αυτό γιατί η σχετική μελέτη, σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, προβλέπει τη διατήρηση ή την  μεταφύτευση τμήματος της δασικής έκτασης, ενώ χαρακτηρίζει την επίμαχη  δασική έκταση ως «τεχνητή δασική φυτεία».

Αυτή όμως η πλάνη περί των πραγμάτων, μαζί με  την έλλειψη της πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, προσκρούει τόσο στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον στην έννοια του οποίου περιλαμβάνονται και οι δασικές εκτάσεις, όσο και στο δασικό νόμο 998/1979.  Παράλληλα σημειώνουν  ότι  το εν λόγω Π.Δ. πάσχει από νόμιμη αιτιολογία σε σχέση με το θεωρημένο αλλά παρανόμως μη αναρτηθέντα δασικό χάρτη της επίμαχης περιοχής.