Κ. Τσιάρας: Κακούργημα -από πλημμέλημα- η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού

Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου η κλοπή υλικών από το σιδηροδρομικό δίκτυο να γίνει κακούργημα από πλημμέλημα προανήγγειλε για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το θέμα αφορά τις δεκάδες επικίνδυνες κλοπές καλωδίων στον ΟΣΕ, ενώ ο κ. Τσιάρας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι αυτό το αδίκημα με τον Ποινικό Κώδικα του 2019 από κακούργημα έγινε πλημμέλημα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για τις νέες διατάξεις που αυστηροποιούν τις ποινές «χάδια» για το αδίκημα της κλοπής και κλεπταποδοχής σιδηροδρομικού υλικού, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως -υπό προϋποθέσεις- θα περιλαμβάνουν πρόβλεψη ακόμη και για ισόβια κάθειρξη.

Όπως έχει προαναγγελθεί ήδη από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, υπουργό Επικρατείας που έχει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Μεταφορών, πλέον αυτή η κλοπή γίνεται κακούργημα, όπως επίσης και οι κλεπταποδόχοι τιμωρούνται με έναν αντίστοιχο τρόπο, σύμωνα με τον κ. Τσιάρα.

«Τελειώνουμε, λοιπόν, με όλα αυτή την ιστορία, οι ποινές “χάδια”, οι οποίες δυστυχώς επιβάλλονταν και που τελικά κόστισαν και στην ασφάλεια, αλλά ενδεχομένως και στη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας, πλέον θα αντικατασταθούν με ποινές που θα υπάρχει νομίζω πρόβλεψη ότι όταν το ατύχημα αφορά σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, θα υπάρχει μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Πολύ σύντομα, προετοιμάζονται οι διατάξεις είναι σχεδόν έτοιμες, νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα τις δούμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Κληθείς να διευκρινίσει τις ποινές και τα ισόβια, ο κ. Τσιάρας πρόσθεσε: «Όταν η κλοπή μπορεί να αφορά απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με αυτόν τον τρόπο, από εκεί και πέρα θα υπάρξει μεγάλος χρόνος κάθειρξης».

«Όλα αυτά είναι διατάξεις που επεξεργαζόμαστε, είμαστε κοντά στην ολοκλήρωσή τους, βεβαίως σε συνεργασία πάντα με το αρμόδιο υπουργείο και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τα δούμε» επανέλαβε.