Κ. Σκρέκας: «Με τον αγωγό Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς εδραιώνουμε τη θέση Ελλάδας και Βουλγαρίας στη ΝΑ Ευρώπη»

Ο οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για τον νέο ελληνοβουλγαρικό αγωγό πετρελαίου Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς ήταν το αντικείμενο της εναρκτήριας συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Ρόσεν Χριστόφ με τα επιτελεία τους.

Η σύσταση της ομάδας εργασίας είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη ανάμεσα στους δύο υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου στις 16 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμπεν Ράντεφ.

Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι ο αγωγός έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και για τις δύο χώρες, καθώς τις εδραιώνει ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλι στην απεξάρτηση της Βουλγαρίας από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κέντρο. Στη συνάντηση αναφέρθηκε ακόμη το ζήτημα της σύστασης μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, που πρόκειται να αναλάβει τη σχετική με το έργο προμελέτη σκοπιμότητας.

Τέλος, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν το άριστο επίπεδο σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ενεργειακό επίπεδο, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, καθώς οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης έχουν επηρεάσει τους πολίτες τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Στη σημερινή αβεβαιότητα απαντούμε με μια ενισχυμένη και πολυδιάστατη ενεργειακή συνεργασία σε δύο άξονες. Με κοινό όραμα την ευημερία των πολιτών μας, εδραιώνουμε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εμβαθύνοντας διαρκώς τη στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».