Κ. Σκρέκας: «Κάνουμε την Ήπειρο μια περιφέρεια-πρότυπο με ενεργειακό εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ποιότητας ζωής»

Σειρά επαφών και συσκέψεων είχε σήμερα Τετάρτη με παραγωγικούς φορείς στα Ιωάννινα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση και τον πρόεδρο και διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη. Το μεσημέρι ο κ. Σκρέκας, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην περιοδεία που πραγματοποιεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, συμμετείχε στην παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης για την Περιφέρεια στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, ο υπουργός επεσήμανε: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας που διασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια, σταθερές και προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας την προστασία των πανέμορφων φυσικών τοπίων της περιοχής… Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί στην Περιφέρεια Ηπείρου 68 έργα, προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν τη βελτίωση του αστικού τοπίου της περιοχής, τη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, όπως για παράδειγμα τους βιολογικούς καθαρισμούς στο Πάπιγκο και στο Ζαγόρι. Επίσης έργα που σχετίζονται με δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να περνάει βιομεθάνιο και υδρογόνο».

Σε άλλο σημείο της παρουσίασης, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε: «Το επόμενο διάστημα εκκινούμε άλλα πέντε προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης ύψους 1.2 δισ. ευρώ». Πρόκειται για τα:

  • «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» για νοικοκυριά και αγρότες
  • «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις»
  • Εξοικονομώ 2023»
  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και
  • «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε επίσης: «Έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, από τα οποία μόλις τα 1,6 δισ. επιβάρυναν τον κρατικό Προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα προήλθαν από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών, τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ και τα έσοδα των δημοπρασιών αερίων του θερμοκηπίου… Στηρίξαμε με αποφασιστικότητα και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πήρε σχήμα ενίσχυσης από την Ε.Ε. για να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις».

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι η λύση για τη μείωση του κόστους ενέργειας είναι η θαρραλέα είσοδος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Γι’ αυτό το θέμα υπογράμμισε: «Παρατηρείται αλματώδης πρόοδος στις ΑΠΕ τα τρία τελευταία χρόνια, με την εγκατάσταση 4 χιλ. MW, με 70% αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ», ενώ με την πολιτική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση «γλιτώσαμε 2 δισ. ευρώ σε εισαγωγές φυσικού αερίου».