Κ.Πιερρακάκης: Τα στελέχη των ΚΕΠ επιμορφώνονται μέσω της Εθνικής Ψηφιακής Ακαδημίας

«Θεωρούμε ότι το ΚΕΠ live είναι ένας έξυπνος τρόπος, αλλά χρειάζεται να πάει ένα βήμα μπροστά. Χρειάζεται να υπάρξει φυσική επαφή με τον υπάλληλο, αυτή ήταν η σκέψη, αλλά δεν είναι ανάγκη να φύγεις από το σπίτι σου. Για αυτό και ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφασίσαμε να εντάξουμε την τηλεδιάσκεψη στην ζωή μας. Μπορεί ο πολίτης να κλείσει μια τηλεδιάσκεψη με τα ΚΕΠ και να πάρει κάποιες βασικές υπηρεσίες, τις οποίες μπορεί να λάβει είτε με mail, δηλαδή ψηφιακά, είτε μέσω συστημένης επιστολής» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ομιλία του στο Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την υπηρεσία των ΚΕΠ live.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, «τα ΚΕΠ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς θεσμούς της χώρας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ολοκλήρωσαν ποτέ το έργο τους, να είναι το μοναδικό σημείο επαφής του πολίτη με τη δημόσια υπηρεσία».

Για τη διαδικασία δήλωσης γέννησης, ο υπουργός σημείωσε ότι «απλοποιήθηκε μία σε ενιαία (διαδικασία) χρησιμοποιώντας σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες» και πρόσθεσε: «Φέραμε τα στοιχεία όλα εκείνα που είχαν σχέση με την απλοποίηση των διαδικασιών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ κρίναμε ότι κάποια πράγματα στον ρόλο των ΚΕΠ θα μπορούσαν να γίνουν αυτόματα». Επίσης, μίλησε για τη βοήθεια του υπουργείου Εσωτερικών με το Μητρώο Πολιτών με στόχο «να μπορέσουμε να κάνουμε διαλειτουργικότητες και να ενώσουμε τα διάφορα μητρώα. Αυτό βοήθησε για να παίρνουμε αυτόματα κάποια πιστοποιητικά από το gov.gr».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην υπηρεσία για ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης με άτομο στη νοηματική, που θα μπορεί να συμβάλλει στη συζήτηση.

Παράλληλα, μίλησε για τις υπηρεσίες που αφορούν στον κάθε δήμο ξεχωριστά, αλλά αναφέρθηκε και στο φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιοποίησης του Δήμου Αθηναίων, που θα «στηρίξει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σήμερα, ξεκινάμε με τα KEPlive που είναι ένα πρώτο αυτονόητο βήμα. Ο Δήμος Αθηναίων ηγείται σε αυτήν την προσπάθεια και εμείς θα είμαστε δίπλα του σε αυτήν την πορεία».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε και μία διαδικασία σχετική με την επιμόρφωση των στελεχών των ΚΕΠ. «Η επιμόρφωση είναι μια ανάγκη στην πορεία μας στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Και για τα στελέχη του Δημοσίου, αλλά και για τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

«Ξεκινήσαμε την Εθνική Ψηφιακή Ακαδημία με στόχο να δίνουμε δωρεάν εκπαιδευτικό περιεχόμενο για ψηφιακές δεξιότητες. Πρέπει διαρκώς να επιμορφώνεσαι για να μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός στη δουλειά. Και σε αυτό το πλαίσιο, κάθε σχεδιασμός που έχει σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας πρέπει να έχει στον πυρήνα του αυτού του τύπου τα προγράμματα, τις προσεγγίσεις. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια κι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό» κατέληξε.