Κ. Πιερρακάκης: Ευκαιρία για την Ελλάδα στην παρούσα συγκυρία ο κλάδος των ημιαγωγών

Τις ευκαιρίες που προκύπτουν για την Ελλάδα στον κλάδο των ημιαγωγών τόνισε σήμερα σε χαιρετισμό του στο Emerging Tech Forum ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο πλαίσιο του forum που διοργανώνει η Hellenic Emerging Technologies Industry Association (HETIA) ο Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε τη μεγάλη σημασία για τα chips διεθνώς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι “Financial Times” πριν από λίγες ημέρες έβαλαν ως προτεινόμενο βιβλίο για το 2022 το παγκόσμιο best seller “Chip War” του Chris Miller, ένα βιβλίο που περιγράφει την έλλειψη, ουσιαστικά, των chips, και πώς συντελείται η ευρύτερη ανακατάταξη της αλυσίδας. Και εκ των πραγμάτων, με δεδομένη την πρόταση κανονισμού Chips Act που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει και εμείς ως χώρα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα ενταχθούμε σε αυτή την αλυσίδα αξίας».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλούς σημαντικούς πόρους και δυνατότητες σε αυτόν τον χώρο, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στο αναδυόμενο οικοσύστημα επιχειρήσεων, τονίζοντας για τις επόμενες κινήσεις: «Το ένα είναι να κάνουμε capacity building. Δηλαδή να βρούμε πώς αυτό το αποτύπωμα μπορεί να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Μοχλεύοντας διαθέσιμους πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, αξιοποιώντας τις πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες θα έρθουν τα επόμενα χρόνια μέσω του Chips Act και μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων… Ένα κομμάτι της εξίσωσης είναι πώς μπορούμε για τον συγκεκριμένο χώρο να κάνουμε παρεμβάσεις, οι οποίες να είναι έξυπνες, ενδεχομένως, σε επίπεδο νομοθεσίας, ώστε να απελευθερωθεί μεγαλύτερη αξία. Και βεβαίως να προσπαθήσουμε, όπως κάναμε σε άλλες περιπτώσεις, σε αυτή τη μεγάλη γεωπολιτική ανακατάταξη η οποία συμβαίνει, να διεκδικήσουμε και εμείς το δικό μας κομμάτι, με δεδομένο ότι στη χώρα συντελείται μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος γενικά στον τομέα της Τεχνολογίας και του Digital».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ακόμη: «ΒΒήμα βήμα προσπαθούμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Στο πλαίσιο των ανακατατάξεων, θέματα counter risk και θέματα αξιολόγησης και ποσοτικοποίησης του ρίσκου μπαίνουν στην εξίσωση του τι είναι εφοδιαστική αλυσίδα και πώς πρέπει να λειτουργεί. Αλλά βλέπουμε στην πραγματικότητα μία “επαναβιομηχάνιση” της Δύσης να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, και κομμάτια των εφοδιαστικών αλυσίδων να περνάνε πίσω σε χώρες από τις οποίες είχαν φύγει».

Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στον τριπλασιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών στο gov.gr, και συγκεκριμένα από τις 500 στις 1.500, σημειώνοντας: «Έχουμε εκατονταπλασιάσει τις ψηφιακές συναλλαγές: από 8,8 εκατ. το 2018 θα φτάσουμε το 1 δισ. φέτος. Άρα βήμα-βήμα καλύψαμε βασικά τις εκκρεμότητες του χθες. Αλλά θα έλεγα ότι καταφέραμε στο μεσοδιάστημα να υπερβούμε τη νομοθετική, καταρχήν, επίλυση των εκκρεμοτήτων και να πάμε και σε έναν διάλογο με όσα αφορούν το σήμερα και το αύριο. Είτε ήταν το 5G και ο τρόπος που χτίσαμε μία από τις πιο καινοτόμες δημοπρασίες στην Ευρώπη -εάν όχι στον κόσμο- με τη δημιουργία του “Φαιστός”, με τη διάθεση δωρεάν φάσματος σε επιχειρήσεις startups και ερευνητικά κέντρα, με την επιτάχυνση της ίδιας της δημοπρασίας, είτε για τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε το περασμένο Ιούλιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες».