Κ. Μητσοτάκης στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: «Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα»

Tο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφτηκε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να θέσει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα νευραλγικά και παραγωγικά υπουργεία, ώστε να προωθηθούν μέτρα, παρεμβάσεις και δράσεις για την αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Στις δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Κώστας Τσιάρας στάθηκαν στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν για τον πρωτογενή τομέα και την ταχύτητα με την οποία πρέπει να κινηθούν για την εύρεση λύσεων. «Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στον νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αγροτικό ρεύμα και στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ, στο οποίο είπε ότι θα δοθεί παράταση, καθώς και σε παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται πως τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων» σημείωσε και επανέλαβε ότι τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές από την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έγινε συζήτηση και για τις μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα κατά τη διάρκεια του νέου ευρωπαϊκού κύκλου. «Η πράσινη μετάβαση είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να γίνει με ταχύτητα , χωρίς περιττή γραφειοκρατία, χωρίς να στραγγαλίζει τους παραγωγούς και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς» τόνισε και συμπλήρωσε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η επένδυση στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία, κάτι που -όπως είπε- σημαίνει περισσότερη συνεργασία των αγροτών, περισσότερη επένδυση στην τεχνολογία και εκπαίδευση και κατάρτιση πρωτίστως των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Εκσυγχρονισμός ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ

«Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στα έργα διαχείρισης νερού για να εξορθολογίσουμε συνολικά τη χρήση του» πρόσθεσε τονίζοντας πως είναι η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, ενώ κλείνοντας μίλησε για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο πριν από την ολοκλήρωση του καλοκαιριού.

«Είναι επιβεβλημένο να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων και να γίνει πιο δίκαιος και το ίδιο ισχύει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει ένας κανόνας αδιαπραγμάτευτος για την κυβέρνηση. Εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις, αυτοί οι οποίοι πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω. Έχουμε βήματα να κάνουμε ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και είπε πως η Ελλάδα έχει να παίξει το δικό της διακριτό ρόλο και στις αγορές του εξωτερικού αλλά κυρίως προσφέροντας αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Από τη μεριά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας επεσήμανε: «Ο πρωθυπουργός μάς έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η νέα ΚΑΠ και επανέλαβε ότι δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό «να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη».