Κ. Μητσοτάκης στο CNN: «Θα βοηθήσουν τον τουρισμό τα πιστοποιητικά εμβολιασμού»

Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση και επισήμως από την Κομισιόν της ελληνικής πρότασης για δημιουργία ενός ψηφιακού πιστοποιητικού μετακινήσεων εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όσο πλησιάζει το καλοκαίρι θα γίνεται όλο και πιο αισθητή η ανάγκη διευκόλυνσης των μετακινήσεων, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε ασφαλή τα ταξίδια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι φέτος η Ελλάδα θα είναι ανοιχτή την τουριστική περίοδο, ενώ προέβλεψε πως θα υπάρξει αύξηση στα ταξίδια το καλοκαίρι. Με το πιστοποιητικό θα καταστεί δυνατή η είσοδος σε μια χώρα χωρίς την τήρηση καραντίνας και διενέργεια επιπλέον τεστ, όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την απόφαση της χώρας μας να μη διακοπεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η Ελλάδα ευθυγράμμισε τις αποφάσεις της με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, με βάση τις οποίες τα οφέλη του εν λόγω εμβολίου υπερτερούν των προβλημάτων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αύριο αναμένεται η επίσημη απόφαση του EMA.

Σε ό,τι αφορά την κόπωση των πολιτών από τη μεγάλη διάρκεια του lockdown, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι κάτι που αφορά όλους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αν η χώρα δεν προέβαινε σε περαιτέρω μέτρα πριν από έναν μήνα, τώρα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μια πολύ χειρότερη κατάσταση.

Παράλληλα, είπε ότι στόχος είναι να μπορέσουν οι πολίτες να αποκτήσουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική στρατηγική κατά της πανδημίας.