Κ. Μητσοτάκης προς Σκόπια: «Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος, όσο αμφισβητείται η συμφωνία για την ονομασία»

Το μήνυμα προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ότι αν επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την ονομασία της χώρας τους, τότε ο ευρωπαικός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός, επανέλαβε χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Φλώρινα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη γειτονική χώρα.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι Βόρειοι γείτονές μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες της Φλώρινας, και συνέχισε: «Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονές μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έλαβε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή που είχε στείλει στην πρόεδρό της για το θέμα της ακρίβειας στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι στην απάντησή της η Κομισιόν του λέει ότι έχει δίκιο, ότι υπάρχουν κάποιες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες, εκμεταλλευόμενες διάφορα γραφειοκρατικά τερτίπια, μπορούν να τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα τους στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία και να στοιχίζει πιο ακριβά το ίδιο προϊόν στην Ελλάδα, αδικαιολόγητα, από ό,τι μπορεί να στοιχίσει σε μία άλλη αγορά.

Στο σημείο αυτό καταλόγισε «παραλογισμό» στην αντιπολίτευση, επειδή, όπως τόνισε, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί ζήτησε από την Ευρώπη να τη βοηθήσει, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δίκιο γι’ αυτά που λέει στην επιστολή.

Για το 41% που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές είπε ότι δεν είναι ποσοστό αλαζονείας, αλλά ποσοστό ευθύνης και σκληρής δουλειάς. Σχετικά με τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο απώτατος στόχος για τη ΝΔ είναι να εξασφαλίσει 9 βουλευτές. Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Φλώρινας σημείωσε ότι θα φτάσει το φυσικό αέριο στην περιοχή κι αυτό θα μειώσει το κόστος θέρμανσης για τους κατοίκους, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα δώσει σαφή απάντηση για το πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο σύνδεσης της Φλώρινας με την Πτολεμαΐδα.