Την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Διακήρυξη για την Ευρωπαϊκή Άμυνα υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εν όψει της Συνόδου Κορυφής και το κρίσιμο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία.
«Εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, η Σύνοδος του ΕΛΚ υιοθέτησε τη Διακύρηξη για την Ευρωπαϊκή Άμυνα που κατατέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» αναφέρει σχετική ανάρτηση του λογαριασμού του ΕΛΚ στο Χ, όπου επισημαίνεται επιπλέον: «Η πρόταση δίνει έμφαση στην ανάγκη για συσχέτιση των αμυντικών δαπανών με την οικονομική ευελιξία μέσα από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Στθερότητας με τρόπο ίσο προς όλα τα μέλη-κράτη».
Προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι ώρες των μεγάλων αποφάσεων για την Ε.Ε. έχουν φτάσει και συνέχισε: «Σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο θα συζητήσουμε καταρχάς τις προτάσεις που έχει καταθέσει η πρόεδρος της Κομισιόν για το πώς μπορούμε δραστικά να ενισχύσουμε ως ΕΕ την αποτρεπτική μας δυνατότητα… Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, διότι η Ελλάδα αλλά και εγώ προσωπικά αγωνιστήκαμε για πολύ καιρό προκειμένου να μπορέσουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι αυτό το οποίο ξεκινάει σήμερα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Θέλω να χαιρετίσω ιδιαίτερα τις προτάσεις για περαιτέρω δημοσιονομική ευελιξία, έτσι ώστε τα κράτη-μέλη, τα οποία ήδη δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, να μπορούν να εξακολουθούν να το κάνουν. Και είναι πολύ σημαντικό αυτή η δημοσιονομική ευελιξία να αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ενθαρρύνει αυτούς οι οποίοι ξοδεύουν λίγα να ξοδέψουν περισσότερα, να επιβραβεύσει αυτούς που ήδη ξοδεύουν περισσότερα και ενδεχομένως να τους επιτρέψει να ξοδέψουν ακόμα πιο πολλά για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα…. Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι δημιουργούνται καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία από αδιάθετους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό αποτελούσε μια πάγια ελληνική θέση και αναμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων αυτών και σήμερα, αλλά κυρίως στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στους κρίσιμους καιρούς τους οποίους ζούμε, η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να εμπλέξουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το νέο σχήμα μιας διατηρήσιμης ειρήνης, η οποία θα στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στην ισχύ. Είναι σημαντικό να μπορούμε να παρέχουμε την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας και σε αυτό το σχήμα εγγυήσεων ασφαλείας θα πρέπει να συμμετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε ώστε να πείσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτό είναι τελικά και προς το δικό τους συμφέρον».