Κ. Μητσοτάκης: «Μπορούμε να πετύχουμε επενδυτική βαθμίδα το 2023, δεν ιδιωτικοποιείται το νερό»

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στην τρέχουσα χρονιά, εφόσον ο λαός εκλέξει σταθερή κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε περιβάλλον αυξησης επιτοκίων. Στην Ελλάδα τα επιτόκια δεν καθορίζονται από την ΤτΕ αλλά από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Αυτή τη στιγμή, εφόσον η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θα μπορεί να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας λόγο για «fake news» όσον αφορά το θέμα του νερού ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού, το οποίο ήταν είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Και πραγματικά αναρωτιέμαι εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς τις εκλογές εν μέσω ενός απαράδεκτο περιβάλλοντος “fake news”. Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει επανειλημμένως γιατί ακριβώς ενισχύει τη ρυθμιστική Ααρχή ενέργειας με αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με το νερό. Δεν έχει τίποτα να κάνει με μία ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, την οποία και επί της αρχής απορρίπτω. Μη ρωτάτε εμένα για τη θέση της κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρη, ρωτήστε όλους αυτούς που εξακολουθούν και αναπαράγουν αυτά τα fake news».

Όσον αφορά την τραπεζική κρίση με αφορμή τις εξελίξεις που δρομολόγησε η πορεία της Credit Suisse, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό, η ΕΚΤ έχει κάνει μία πολύ σοβαρή δουλειά για να διασφαλίσει την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και πρέπει να σας διαβεβαιώσω για μία ακόμα φορά ότι και οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές, είναι ισχυρές και δεν αισθάνομαι ότι απειλούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτή την νευρικότητα που υπάρχει σήμερα αγορές. …Οι τράπεζες μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες… Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα μας επιτρέψει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Ερωτηθείς για μετεκλογικές συνεργασίες και σε σχέση με τη δήλωση Ανδρουλάκη ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη. Χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, αυτό απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία στην κοινωνία και γι’ αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν, να ρωτήσετε άλλους τι ακριβώς εννοούν».

«Αποκλιμάκωση δημόσιου χρέους χωρίς ασφυκτικούς κανόνες»
Ο πρωθυπουργός προέτρεψε την Ε.Ε. να προχωρήσει σε αναθεώρηση του οικονομικού της πλαισίου μέχρι το τέλος του έτους. «Είναι απαράδεκτο για εμάς να υπαναχωρήσουμε από τους προηγούμενους κανόνες που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αναποτελεσματικοί» είπε ο Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του «Politico» και πρόσθεσε ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη για μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση στους κανόνες του χρέους της Ε.Ε.

Όπως είπε, χρειάζεται μια λογική αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους χωρίς ασφυκτικά αυστηρούς κανόνες. «Η πρόταση της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη-μέλη να διαπραγματευόμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία λογική αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους, χωρίς να είμαστε περιορισμένοι από ασφυκτικά σκληρούς αριθμητικούς κανόνες. Η Ελλάδα τη στηρίζει επί της αρχής… Την πρόταση αυτή φαίνεται να ασπάζονται τα περισσότερα κράτη-μέλη. Απαιτείται πολύ πιο γρήγορη πρόοδος και οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα και από πολλά άλλα κράτη-μέλη είναι να επιστρέψουμε στους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες, πράγμα που θα συμβεί αυτόματα αν δεν συμφωνήσουμε σε ένα καινούργιο πλαίσιο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με μία γρήγορη απόκλιμάκωση του δημοσίου χρέους».

Πρόσκληση σε Μελόνι, επί τάπητος και το θέμα της Hellenic Train
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προσκάλεσε Τζόρτζια Μελόνι να επισκεφτεί την Αθήνα πριν από τις εκλογές με σκοπό να συζητηθεί όλη η κοινή ατζέντα και πρόσθεσε: «Αποδέχτηκε την πρόταση. Σε αυτή θα εξειδικεύσουμε τις προτάσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα συζητήσουμε τις προκλήσεις του μεταναστευτικού γιατί και η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή και θύμα των διακινητών που εργαλειοποιούν ανθρώπινες ζωές… Επίσης, θα συζητήσουμε τον τρόπο που η ιταλική κυβέρνηση μέσω της Trenitalia θα μπορεί να υποστηρίξει με πιο ενεργό και ουσιαστικό τρόπο την επανεκκίνηση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Η ΟΣΕ έχει πουληθεί το 2018 σε ιταλική εταιρεία. Μπορούμε να χαράξουμε από κοινού καλύτερο σιδηρόδρομο. Η εταιρεία θα επενδύσει σε καλύτερα τρένα και εμείς θα επενδύσουμε στο δίκτυο».