Κ. Μητσοτάκης: «Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά μείωση του ΦΠΑ»

Με σκληρή γλώσσα απάντησε στις διαδοχικές προκλήσεις της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του που παραχώρησε στο Open νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, καλώντας τη χώρα να σταματήσει τα «μικροκομματικά παιχνιδάκια» και να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφερόμενος σε ένα από τα βασικά προβλήματα των Ελλήνων, την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί το νοικοκυριό… Η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό πενταετίας στην Ε.Ε. και το επίπεδο τιμών μετά τα χρόνια της κρίσης είναι υψηλό… Στον πληθωρισμό των τροφίμων έχει ρόλο μεγάλο και το ελαιόλαδο, το οποίο είναι ένα χρηματιστηριακό αγαθό. Η κυβέρνηση έχει πάρει παρεμβατικά μέτρα στην αγορά και έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά όχι αυτό που περίμεναν οι πολίτες και εμείς».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα των πολυθενικών και στην ευρωπαϊκή παρέμβαση που ζήτησε με την επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Τα προϊόντα αυτά είναι πολυεθνικών και πρέπει να γίνει διάκριση με τα προϊόντα της λαϊκής. Και έχουμε να διαχειριστούμε και την κλιματική κρίση. Διαπιστώσαμε ότι οι πολυεθνικές έχουν χωρίσει την Ευρώπη σε ζώνες και ζήτησα από την Κομισιόν να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση για να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά».

«Κανένα μέτρο δεν θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα… Είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε κάτι από αυτή την παρέμβαση» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όχι στη μείωση του ΦΠΑ, δεν αντέχουμε δημοσιονομικά»

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τον ΦΠΑ και απάντησε: «Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωσή του δεν θα περάσει στον καταναλωτή, αλλά δεν θα το αντέξουμε και δημοσιονομικά. Το κάνουμε και για τα έσοδα και όποιος εισηγείται μειώσεις να μας πει πού θα βρει τα 2,5 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το ΓΛΚ για όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ… Τα επιδόματα που δίνουμε είναι στοχευμένα και, αν η αντιπολίτευση θέλει, να έρθει να μας πει ποια θα κόψουμε. Έχουμε συζητήσει μειώσεις φορολογικών συντελεστών αλλά πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η Ελλάδα δεν θα θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι επιμένει στις αυξήσεις των μισθών. «Τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε αφήσει πίσω μας» είπε και πρόσθεσε: «Θα αγωνιστούμε για εντατικούς ελέγχους στην αγορά».

«Δεν αντέχει σε κριτική αυτό που λέει ο κ. Κασσελάκης, ότι δεν θέλουμε να μειώσουμε τις τιμές των προϊόντων. Πώς είναι δυνατόν να είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια;» διερωτήθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Αν επιμείνουν στο “Μακεδονία”, θα μας βρουν απέναντι»

Αναφερόμενος στις συνεχείς προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, επανέλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. «Όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν την ονομασία “Μακεδονία”, θα μας βρουν απέναντί τους… Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία, δεν αλλάζουν… Αφελείς δεν είμαστε, ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε παιχνιδάκια μικροκομματικά» υπογράμμισε και επανέλαβε: «Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια… Θα δώσουμε πάτημα στα Σκόπια, αν το κάνουμε… Πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας και όχι να κυρώσουμε τα μνημόνια… Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ήρθε η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν τη συνθήκη, εφόσον θέλουν να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Βεβαίως και ζήτησα παρέμβαση από την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι. Και πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν… Υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ασκήσουμε πίεση για να αντιληφθούν ότι οδηγούνται σε διεθνή απομόνωση. Είναι και ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία και είπαμε ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων. Αν κυρώσουμε τα μνημόνια θα τους δώσουμε πάτημα να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν. Σε αυτή την συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια», επανέλαβε.

Ερωτηθείς αν ενισχυθούν Ελληνική Λύση και Νίκη, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Θα μπορούσα να πω ότι θα σκίσω τη Συμφωνία και προειδοποίησα τον λαό ότι, αν κυρωθεί, δεν θα αλλάξει. Εφάρμοσα τη συμφωνία αλλά σήμερα οι εθνικισμοί ξυπνούν στα Βαλκάνια». Για τη συγγνώμη που τον καλεί να ζητήσει ο κ. Κασσελάκης τόνισε: «Από ποιους και για ποιον λόγο; Εκφράζεται με λόγο ασυνάρτητο και ίσως επειδή έλειπε να ενημερωθεί και να μην είναι απλοϊκός για να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Εγώ θα κρίνω τις πολιτικές του θέσεις και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Επανέλαβε τα περί απολιτίκ lifestyle λαϊκισμού και επειδή γενικά αποφεύγω τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς γι’ αυτό επιμένω στην πολιτική κριτική».

Σαφές μήνυμα και στην Τουρκία

Παράλληλα, ξεκάθαρο ήταν το μήνυμά του και προς την Άγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το τι κάνει η Ελλάδα εντός της ζώνης κυριαρχίας της, δεν αφορά την Τουρκία».

«Κάθε κυβέρνηση μπορεί να γίνει και καλύτερη»

Ερωτηθείς για το σενάριο ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ξέρετε ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές πολιτικές αλλαγές… Κάθε κυβέρνηση μπορεί να γίνει καλύτερη. Έχω τις δυνατότητες να κάνω όλες τις παρεμβάσεις. Οι κυβερνητικές αλλαγές δεν προαναγγέλλονται».

«Τελικός Κυπέλλου με φιλάθλους, η πρότασή μου στην ΕΠΟ»

«Ο τελικός Κυπέλλου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο με φιλάθλους, αυτή είναι η πρότασή μου στην ΕΠΟ για του χρόνου και θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητά μου» υπογράμμισε, τέλος, ο πρωθυπουργός.