Κ. Μητσοτάκης: Ανοίγει μια νέα ενεργειακή πύλη – Ελλάδα και Βαλκάνια αποκτούν στρατηγικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη

«Ο Τερματικός Σταθμος Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη σηματοδοτεί τη σύμπνοια των Βαλκανίων. Η χερσόνησος μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στην στρατηγική ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή για την έναρξη της κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η επένδυση στην Αλεξανδρούπολη δημιουργεί  μια ενεργειακή πύλη από τα Βαλκάνια για τη ΝΑ Ευρώπη. «Ένας φάρος που εκπέμπει ένα διπλό σήμα, με αυτό το έργο θα μπορέσουμε σύντομα να αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές, παράλληλα οι χώρες μας μπορούν να αναλλάβουν ένα νέο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη», δήλωσε ακόμη.

Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την ελλάδα ενεργειακό κόμβο, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί σημαντικά μεγέθη LNG και συγκεκριμένα 58,5 εκατ. κυβικά μέτρα. Οι ποσότητες αυτές Θα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις εγχώριες ανάγκες αλλά και να τροφοδοτούν και άλλες χώρες», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ακόμη ότι οι δυνατότητες αεροποίησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα μπορούν να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του 2023.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο, δήλωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. Είναι μια επένδυση 360 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από το ΕΣΠΑ αλλά και κινητοποιεί και σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις από τις χώρες της περιοχής.

Τα εγκαίνια του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιούνται παρουσία  του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Κίριλ Πέτκοφ έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, κατά την οποία γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ανεξαρτησία των δύο χωρών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισελ, τόνισε ότι πρέπει να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας κυριαρχία και να φτάσουμε στην ενεργειακή ανεξαρτησία. «Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης», επεσήμανε. Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε πως «αρχικά ήμουν αρκετά σκεπτικιστής, αναρωτιόμουν αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί, τώρα όμως θέλω να πω ότι είμαι ευγνώμων, καθώς με αυτό το έργο αυτό θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου».

Σαρλ Μισέλ: Σαφές μήνυμα – Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας από κοινού

«Είναι η ώρα της αλήθειας είναι να δείξουμε τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Αγαπητέ Κυριάκο, πιστεύω ότι το έργο ειναι ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης και θα μας καταστήσει πιο ισχυρούς και ανεξάρτητους μακριά από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόκειται για γεωπολιτικής σημασίας πρωτοβουλία που παρέχει φυσικό αέριο στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Βόρεια Μακεδονία και θα συμβάλλει στους κοινούς στόχους.

Η έναρξη της κατασκευής του δεύτερου, μετά τη Ρεβυθούσα, τερματικού σταθμού LNG της χώρας πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που σε όλη την Ευρώπη επισπεύδονται οι επενδύσεις για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και ενώ οι εξελίξεις έχουν αναδείξει ήδη τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πύλη φυσικού αερίου για τα Βαλκάνια, καθώς από την περασμένη Τετάρτη –οπότε η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα για τη Βουλγαρία– έχει καταστεί σε αποκλειστικό προμηθευτή της γειτονικής χώρας. Το 40% των αναγκών της Βουλγαρίας σε αέριο καλύπτεται με LNG από τη Ρεβυθούσα και το 60% με ρωσικό αέριο που πουλάει η ΔΕΠΑ.

Ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει ως μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, θέτοντας τις βάσεις για τη μετατροπή της και σε κόμβο φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το LNG που θα φτάνει με καράβια από διάφορες πηγές στην Αλεξανδρούπολη θα αεριοποιείται, θα μπαίνει στο εθνικό σύστημα και από εκεί μέσω του IGB στη Βουλγαρία και μέσω ενός άξονα διασυνδετηρίων αγωγών στη Σερβία και στη Ρουμανία, καθώς και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα. Ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας Gastrade –που υλοποιεί το έργο– προβλέπει την ολοκλήρωσή του το 2023, ωστόσο η εταιρεία έπειτα και από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης καταβάλλει προσπάθειες για την επίσπευσή του τουλάχιστον κατά 6 μήνες.

Με την ολοκλήρωση του FSRU Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάζει τη δυναμικότητα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα επτά δισ. κυβικά μέτρα σήμερα, σε πάνω από 15 δισ. κ.μ., ενώ η συνολική δυναμικότητα της χώρας μπορεί να ξεπεράσει τα 30 δισ. κ.μ. σε περίπτωση που ολοκληρωθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια για νέα FSRU. Εναν δεύτερο τερματικό σταθμό LNG σχεδιάζει η Gastrade στη Θράκη, έναν η Μότορ Οϊλ στους Αγ. Θεοδώρους στην Κόρινθο, έναν τα ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και έναν η Mediterranean Gas στον Βόλο.