Κ. Καραμανλής για Τέμπη: «Δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» – Το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη» τόνισε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, προσθέτοντας: «Ήμουν εγώ ο ίδιος που από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει από όσους με κατηγορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε εάν και ποια βάση έχουν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ στη Βουλή, όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media».

Ο κ. Καραμανλής απέρριψε τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι δήθεν ήθελε την έδρα για να έχει βουλευτική ασυλία:«Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει… Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα».

Σε προσωπικό τόνο, ο πρώην υπουργός ανέφερε: «Σε όλη μου τη διαδρομή άσκησα πάντα τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω κάτι ούτε και να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια. Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Όποιος έχει πραγματικές κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Θα είμαστε εδώ».

Ο πρώην υπουργός καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έριξε λάσπη στο πρόσωπό του και κατά των πολιτών των Σερρών «παρόλο που παριστάνουν τους δημοκράτες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Πρώτα μου είπαν ότι δεν είχα δικαίωμα να κατέβω στον λαό, στους πολίτες. Μετά επιτέθηκαν στον τόπο μου, τις Σέρρες, μία ολόκληρη ιστορική περιφέρεια. Εκβίασαν ηθικά και κατηγόρησαν τους συμπολίτες μου. Έφτασε πρώην πρωθυπουργός, να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες. Κι όταν οι πολίτες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης με τίμησαν με την ψήφο τους, έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα. Προφανώς, γιατί ο αρχηγός τους δεν εξελέγη και έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει και την έδρα του στις Σέρρες».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας… Στις εκλογές του 2023 μιλούσατε για “κάστρα”, σήμερα για “τζάκια”. Προφανώς, το αντιλαμβάνεστε ως το αντιπολιτευτικό σας παράσημο, ικανό να σας οδηγήσει στη νομή της εξουσίας».

«Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας, που ισχυροποίησε τη δημοκρατία, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εγγυάται διαχρονικά τη σταθερότητα, δεν θα παραδώσουμε την χώρα μας στους θυρωρούς των συμφερόντων» είπε ακόμη ο κ. Καραμανλής και κατήγγειλε την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, ενώ επεσήμανε ότι με την πρόταση δυσπιστίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης έφτασαν στο απροκάλυπτο αποκορύφωμα του κυνισμού, της πολιτικής εργαλειοποίησης.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη σύμβαση 717: «Η αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και όχι νωρίτερα. Ταυτοχρόνως, η αντιπολίτευση υιοθετεί και το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η οποία τι λέει; Ότι η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να ξαναγίνει από την αρχή. Κάτι που αν το έκανα, δεν θα είχαμε όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο αλλά ούτε καν σύμβαση. Ούτε τον Φεβρουάριο του 23 ούτε τον Σεπτέμβριο του 23… Αποφασίστε: Για τι πράγμα φταίω; Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση; Και για τα δυο δεν μπορεί να φταίω». Ακόμη σημείωσε ότι η σύμβαση 717 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016, αλλά ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να «ξεκολλήσει» το έργο: «Αν κάποιοι καθυστέρησαν, είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, το 2017, το 2018. Γιατί αν μπορούσε και αν έπρεπε να διακοπεί η σύμβαση, ήταν έως τότε. Όμως ούτε την τελείωσαν ούτε τη σταμάτησαν. Και επιπλέον, ενέπλεξαν το Ελληνικό Δημόσιο ως υπαίτιο των καθυστερήσεων και προχώρησαν και σε συμπληρωματική σύμβαση, εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο… Και έτσι, αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέκοπτε την 717, το Ελληνικό Δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα και στην Ευρώπη και στους εργολάβους». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, όταν έφτασε στα χέρια του η σύμβαση, όφειλε να την ολοκληρώσει και να δώσει την παράταση, διαφορετικά το Δημόσιο θα έχανε εκατομμύρια.

Ο κ,. Καραμανλής απάντησε στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει επινοήσει κάποια θεωρία του ανθρώπινου λάθους: «Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας… Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Και αυτό δεν είναι θεωρία, αλλά πέραν των άλλων βασίζεται και σε ομολογία. Δεν είναι θεωρία, ότι τη μοιραία νύχτα υπήρξε ακολουθία, συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το “ευαγγέλιο” για τον σιδηρόδρομο. Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού μετά βεβαιότητας προκάλεσε την τραγωδία».

«Νομίζετε ότι δεν θα έδινα τα πάντα, για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι;.. Κατηγορείτε κι εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως κι ένας λόγος ήταν να μη μείνει καμία σκιά στη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική» είπε ακόμη ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στην τραγωδία στο Μάτι».

«Σίγουρα δεν είμαι σαν τους πολιτικούς που μετά από μία εθνική τραγωδία έλεγαν ότι όσο κι αν ψάχνουν δεν βρίσκουν κάτι να έκαναν λάθος. Γι’ αυτό και με πονάει περισσότερο ότι δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε αυτή τη νοοτροπία της ανευθυνότητας, που οδήγησε σε τόσα λάθη ή παραλείψεις εκείνη τη μέρα» τόνισε ακόμη στην παρέμβασή του ο κ. Καραμανλής.

Η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κορυφώνεται απόψε Πέμπτη, περίπου στις 9 το βράδυ, με την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, η οποία επέχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, κατά την οποία οι 158 βουλευτές της ΝΔ θα καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε αποτίμηση των γεγονότων που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία και να αναφερθεί στις ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης. Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί στο πώς οδηγήθηκε η Βουλή σε αυτή τη διαδικασία με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη και θα αναλύσει τί διακυβεύεται από αυτή την κίνηση.