Κ. Χατζηδάκης: Μείωση στους φορολογικούς συντελεστές από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της φοροδιαφυγής με νέα ψηφιακά εργαλεία και στη συνεχεία να πέσουν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη του σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να αναθεωρήσει όλο το φορολογικό σύστημα, ώστε να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με δικαιοσύνη.

«Έχουμε 676.000 ΑΦΜ ελεύθερων επαγγελματιών και από αυτά το 32,7% δηλώνει εισόδημα μηδέν, δηλαδή ή δεν δηλώνουν εισόδημα ή λένε ότι έχουν ζημίες, και άλλο ένα 25,5% που δηλώνει εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ» εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς για το κενό ΦΠΑ δήλωσε ότι από το 24% έχει περιοριστεί στο 15% και στόχος είναι μέχρι το τέλος της τετραετίας να πέσει στο 9%.

«Το 2023 θα εισπράξουμε 9% παραπάνω έσοδα από το 2022 λόγω της της ανάπτυξης, του τουρισμού και των μισθών» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι υπάρχει θετική δυναμική της οικονομίας και ότι η ανεργία μειώνεται.

Ερωτηθείς για τις προμήθειες των τραπεζών, ανέφερε ότι μεσώ του συστήματος IRIS μπορούν να γίνονται από το κινητό τηλέφωνο διατραπεζικές συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ ημερησίως με μηδενικές προμήθειες. Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποχρέωση, εκτός από τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS, να συνδέσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.