Κ. Χατζηδάκης: Διάσωση της ΔΕΗ και επιχειρηματικότητα οι στόχοι του υπουργείου

Με εκατέρωθεν αβρότητες ανάμεσα στον απερχόμενο και το νέο υπουργό και… μάλλον εκτενείς (για την περίσταση) τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η τελετή παράδοσης/παραλαβής του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ από τη μια πλευρά και η δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα πλαισίου ήταν οι βασικές προτεραιότητες που έθεσε ο νέος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι οι βασικές κινήσεις που θα σηματοδοτούν τη νέα πολιτική θα γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας του.

«Βρίσκομαι σε γνωστά μέρη», ξεκίνησε ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας ότι είχε ένα σύντομο (εννιάμηνο) πέρασμα από το υπουργείο το 2009. «Η ζωή και η πολιτική κάνει κύκλους. Αυτό πρέπει να το θυμάσαι όταν είσαι στο πάνω μέρος του κύκλου. Όπως λέμε στην Κρήτη, να θυμάσαι τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε θυμούνται και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις». Αναπτύσσοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής του, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «κλειδί» τη δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα επενδυτικού πλαισίου, ιδίως σε «κομβικές» για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας περιπτώσεις όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές. Όσον αφορά στην ενέργεια, «μεγάλη μας έννοια είναι η ΔΕΗ», ανέφερε. «Στόχος μας είναι να εργαστούμε για ένα σχέδιο διάσωσης. Η εταιρεία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Χρειάζεται ένα σχέδιο σωτηρίας των εργαζομένων και της επιχείρησης που θα δώσει στην εταιρεία βιωσιμότητα και νέα προοπτική». Στον ίδιο τομέα, ανάμεσα στις βασικές του προτεραιότητες έθεσε την ολοκλήρωση της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών, την ολοκλήρωση των διεθνών project μεταφοράς φυσικού αερίου, την επέκταση της έρευνας για υδρογονάνθρακες σε νέα οικόπεδα και την στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όσον αφορά στο κομμάτι του περιβάλλοντος και της χωροταξίας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα προωθήσει συγκεκριμένη χωροταξική πολιτική που θα έχει ως στόχο να μπει τέλος στην άναρχη δόμηση. «Θα αντιμετωπίσουμε επίσης την έλλειψη ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολύνουμε τους επενδυτές. Θα ασχοληθούμε με το φυσικό περιβάλλον, ιδίως τα ύδατα και τα δάση, ώστε να στηρίξουμε την προσπάθεια για προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος». Για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ για το κτηματολόγιο «πρέπει να πατήσουμε ακόμα περισσότερο γκάζι. Είναι μια συνεχής ντροπή αυτό που συμβαίνει με το κτηματολόγιο, θέμα εθνικού φιλότιμου να μπει τάξη». Και κατέληξε: «το πρώτο εξάμηνο είναι κομβικής σημασίας. Θέλουμε να προκαλέσουμε μια ευχάριστη έκπληξη».

«Για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια θα εργαστώ στην Ελλάδα», ανέφερε χαριτολογώντας ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, που υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αντιπαραθέσει ο έτερος υφυπουργός (για θέματα χωροταξίας) Δημήτρης Οικονόμου… ότι έχει 35 χρόνια σχέση με το υπουργείο, από την εποχή του Στέφανου Μάνου. «Παρότι πέρασαν ορισμένοι σημαντικοί άνθρωποι από αυτό το υπουργείο, υπάρχει μια διαχρονική αποτυχία: έχει καταφέρει να παραμένει εχθρικό στην επενδυτική δραστηριότητα και να καταστρέφει το περιβάλλον, γιατί τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονταν στη ρίζα τους», ανέφερε ο κ. Οικονόμου. «Έχουν ωριμάσει τα πράγματα ώστε να γίνουν κάποιες τομές που να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη χωρική ανάπτυξη», ανέφερε. Όπως επισήμανε, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεχίσει την προσπάθεια για ανάθεση των τοπικών χωρικών σχεδίων για όλη τη χώρα, ενώ στις άμεσες προτεραιότητές του είναι «η επιτάχυνση και διευκόλυνση των επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Σταθάκης έκανε ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του. «Τρέφω τεράστια εκτίμηση στον κ. Χατζηδάκη και εύχομαι να πετύχει το έργο που αναλαμβάνει ανέφερε». Πιο πολιτικός ο απερχόμενος αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι «στις αρχές του 2015 πολύ λίγοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει. Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε νέα αφετηρία». Ο κ. Φάμελλος μάλιστα χάρισε στον κ. Χατζηδάκη μια κονκάρδα για τους στόχους του ΟΗΕ για το 2030 για το κλίμα. Τέλος, ο υφυπουργός Γιώργος Δημαράς ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη να αξιοποιηθεί η δουλειά που έγινε για την κατάρτιση σχεδίου νόμου για τις αστικές αναπλάσεις, με τον τελευταίο να δηλώνει καταρχήν θετικός.