Κ. Χατζηδάκης: Αρχίζουν οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ, αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, ΛΑΡΚΟ

Μέσα στον Νοέμβριο αρχίζουν οι ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα και της ΛΑΡΚΟ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό συνέδριο του energypress.

Παράλληλα, ανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα δημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ καθώς και ότι η κυβερνητική παρέμβαση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα γίνει πολύ σύντομα.

Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα εκδοθούν οι αποφάσεις της ΡΑΕ για τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ έως το 2024, που είναι ρυθμιζόμενα, και θα ακολουθήσει το market test με στόχο η ιδιωτικοποίηση να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός θα αφορά το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ με αυξημένα δικαιώματα για τον μέτοχο μειοψηφίας.

Επίσης μέσα στον Νοέμβριο θα εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για το πλαίσιο τιμολόγησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, προκειμένου στη συνέχεια να τρέξει η διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει από το ΤΑΙΠΕΔ.

Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ και ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ θα προκηρύξουν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τους διαγωνισμούς για την πώληση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας και των μεταλλείων Καστοριάς και Εύβοιας αντίστοιχα, με στόχο όλα τα περιουσιακά στοιχεία να καταλήξουν σε ένα επενδυτικό σχήμα.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της διαδικασίας διεκπεραίωσης των αιτήσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τη θέση σε λειτουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ενώ ανήγγειλε επίσης ότι σύντομα θα αξιολογηθούν αιτήσεις επενδυτών για κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης αναφέρθηκε στη στροφή της επιχείρησης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο ισχύ πάνω από 1 γιγαβάτ ως το 2023. Τόνισε δε ότι οι ΑΠΕ είναι πλέον απολύτως ανταγωνιστικές και έχει έρθει η ώρα, έπειτα από ένα μεταβατικό στάδιο που δεν πρέπει -όπως είπε- να είναι μεγάλο, να ενταχθούν στην αγορά προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης υπογράμμισε ότι οι νέες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας λόγω της τεχνολογικής προόδου των τελευταίων ετών μειώνουν το κόστος της ενέργειας, ενώ απέδωσε τις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα σε παράγοντες όπως η έλλειψη διασυνδέσεων, η υψηλή φορολογία και οι στρεβλώσεις της αγοράς. Συνέστησε δε ηρεμία και νηφαλιότητα στον τρόπο αντιμετώπισης του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος της Solar Power Europe Αριστοτέλης Χαντάβας ανέφερε ότι την περίοδο 2017-2019 οι ΑΠΕ μείωσαν το κόστος παραγωγής ενέργειας σε ποσοστό 12% – 21 % και συμπλήρωσε ότι η μείωση των τιμών αποζημίωσης της πράσινης ενέργειας που έγινε το 2014, όταν και τότε είχε εμφανιστεί έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, οδήγησε σε 5ετές «πάγωμα» των επενδύσεων.