JP Morgan: Αναβαθμίζει σε «overweight» τη σύσταση για την Ελλάδα – Η εικόνα των τραπεζών

Σε αναβάθμιση της σύστασής της για την Ελλάδα σε «overweight» από «ουδέτερη» προχωρά η JP Morgan, λόγω τόσο της πολύ καλής πορείας της ανάπτυξης όσο και της βελτίωσης σε σημαντικό βαθμό των ισολογισμών του τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες έχουν «καθαρίσει» τους ισολογισμούς τους, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένες αποδόσεις κεφαλαίου. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «αν υποθέσουμε ότι η εκτίμηση των αναλυτών του Bloomberg είναι σωστή, το 2025 θα είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2% στην Ελλάδα» και ως εκ τούτο το ελληνικό ΑΕΠ του 2025 θα πρέπει να είναι υψηλότερο κατά περισσότερο από 20% από το χαμηλό του 2020 σε πραγματικούς όρους. Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε ονομαστικούς όρους, μειώθηκε κατά 25% την περίοδο ’07-’16, τη μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής παραγωγής για οποιαδήποτε χώρα του ΟΟΣΑ εκτός πολέμου.

Η JP Morgan υπενθυμίζει ότι οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς είναι πλέον 40 μ.β. χαμηλότερα της Ιταλίας, ενώ νωρίτερα φέτος πλησίασαν και αυτές της Γαλλίας.

Στον τραπεζικό τομέα, οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλές από τους μέσους όρους του Eurostoxx, παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις, με βάση τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου, ειδικά στην απόδοση κεφαλαίου των τραπεζών και την περαιτέρω πρόοδο στη διαχείριση της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTCs).

Επιπλέον, η JP Morgan δηλώνει OW στην Ελλάδα έναντι της Πολωνίας, στην περιοχή CEEMEA (Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής), καθώς η χώρα έχει λιγότερη έκθεση στον ευρωπαϊκό μεταποιητικό τομέα και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ έχει και λιγότερη έκθεση σε θέματα Ουκρανίας/ασφάλειας.

Όπως εξηγεί η JP Morgan, στη Στρατηγική CEEMEA, έχει στηριχθεί στα μερίσματα ως «δεκανίκι» σε δύσκολες στιγμές. Τα μετρητά είναι βασιλιάς! Τίποτα δεν στηρίζει τη συνολική απόδοση επένδυσης σε δύσκολους καιρούς, όπως ένα μέρισμα, εξηγεί.

Και η ώθηση στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών ήταν πάντα ότι τα κέρδη σημαίνουν ελάχιστα δεδομένου των αδύναμων ισολογισμών και των μηδενικών μερισμάτων. Αλλά πλέον υπάρχει βεβαιότητα για τα μερίσματα και οι τράπεζα αυξάνουν την καθοδήγηση σχετικά με τους δείκτες πληρωμών.

Την ίδια ώρα, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν μέτρια συμμετοχή στην περιοχή, «ανέκδοτες ενδείξεις» δείχνουν ότι το κύριο «ευρωπαϊκό χρήμα» έχει μικρή συμμετοχή σε αυτήν την αγορά της Ευρωζώνης. Η JP Morgan εκτιμά ότι θα υπάρξει αντιστροφή.