Jon Cunliffe* (BoE): Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να προκαλέσουν παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση

  • ΒοΕ: Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να προκαλέσουν οικονομική κρίση ανάλογη αυτής του 2008

Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση εάν δεν θεσπιστεί ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο προειδοποίησε ο Jon Cunliffe, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

  • Σε ομιλία του την Τετάρτη, ο Cunliffe παρομοίασε τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, από κεφαλαιοποίηση 16 δισ. δολαρίων πριν από πέντε μόλις χρόνια στα 2,3 τρισ. δολάρια σήμερα, με την αγορά των 1,2 τρισ. δολαρίων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου του 2008.

“Όταν κάτι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναπτύσσεται ταχύτατα, και δη ελλείψει σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστικού πλαισίου, οι αρχές που είναι αρμόδιες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα πρέπει να δώσουν προσοχή”, σημείωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο Cunliffe παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις και οι αρχές θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην αντιδράσουν υπερβολικά, ούτε να χαρακτηρίζουν νέες τάσεις ως “επικίνδυνες” απλώς και μόνο διότι είναι διαφορετικές, ενώ σημείωσε επίσης ότι οι τεχνολογίες των κρυπτονομισμάτων προσφέρουν μια προοπτική για “ριζοσπαστικές βελτιώσεις” του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

  • Ωστόσο, υποστήριξε ότι αν και οι κίνδυνοι προς το παρόν είναι περιορισμένοι, οι τρέχουσες εφαρμογές των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων εγείρουν ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς στην πλειονότητά τους “δεν έχουν εγγενή αξία και είναι ευάλωτα σε σημαντικές διορθώσεις τιμών”.

Το bitcoin και το ethereum, τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, έχασαν περισσότερο από το 30% της αξίας τους το τρέχον έτος πριν ανακάμψουν, ενώ έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασταθή από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους. Οι τιμές είναι ευαίσθητες σε πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, από τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Elon Musk έως τους ρυθμιστικούς κανόνες που επέβαλε η κυβέρνηση της Κίνας.

“Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων αρχίζει να συνδέεται με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και βλέπουμε την ανάδυση μοχλευμένων παικτών. Και το κυριότερο, αυτό συμβαίνει σε έναν χώρο που είναι κατά κύριο λόγο αρρύθμιστος”, πρόσθεσε ο Cunliffe.

Τα σχόλιά του απηχούν την άποψη που εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, τον Μάιο, όταν προειδοποίησε όσους επενδύουν σε κρυπτονομίσματα να προετοιμαστούν να χάσουν όλα τα χρήματά τους λόγω της έλλειψης “εγγενούς αξίας” αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε επίσης για το ρίσκο που ενέχουν οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα λόγω της φύσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων.