Jim Rogers: Η φούσκα των μετοχών θα μεγαλώσει το 2021- Είμαι ξανά στο ίδιο έργο θεατής

  • O Jim Rogers προειδοποίησε ότι η “φούσκα” των μετοχών θα μεγαλώσει το 2021. Θα είμαι ξανά στο ίδιο έργο θεατής.

Ο Αμερικανός επενδυτής Jim Rogers είναι ίσως γνωστός για το γεγονός του ότι βγήκε στη σύνταξη σε ηλικία 37 ετών για να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο αφού είχε κάνει την περιουσία του από το κεφάλαιο Quantum που συνίδρυσε με τον δισεκατομμυριούχο George Soros.

  • Για την τελευταία δεκαετία περίπου, ζει στη Σιγκαπούρη με την οικογένειά του – μέρος ενός μακροπρόθεσμου στοιχήματος για το μέλλον της Ασίας ως πηγή παγκόσμιας ανάπτυξης και ως αποτέλεσμα, βεβαίωσε ότι τα δύο παιδιά του απέκτησαν ευχέρεια στα Κινέζικα και στον Κινέζικο πολιτισμό.

Σε μια συνέντευξη για το “Marketplace Morning Report” από την BBC World Service, εξέδωσε ένα σημείωμα προειδοποίησης για τις συνθήκες της αγοράς, αλλά είπε ότι το σιδηρομετάλλευμα, ο χαλκός, το ασήμι και ο χρυσός παραμένουν ισχυρά στοιχήματα καθώς κλείσαμε ένα απρόβλεπτο και ασταθές έτος.

«Νομίζω ότι όλα έχουν πάει άσχημα», είπε ο Rogers. «Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εργαστούν, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φάνε, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Αλλά καθώς κοιτάζω σε όλο τον κόσμο, τα ομόλογα είναι σίγουρα σε μια φούσκα. Τα αποθέματα σε ορισμένες χώρες είναι σχετικά υψηλά. Η ιδιοκτησία σε πολλά μέρη είναι [σε φούσκα]. Η μόνη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που βλέπω ότι είναι ακόμα φθηνή, είναι τα εμπορεύματα. ”

Μια εξαίρεση θα μπορούσε να είναι ο χρυσός. Ωστόσο, ο Rogers πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να πουλήσουν χρυσό λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. «Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι η μεγαλύτερη αγορά χρυσού και υπάρχει εκκαθάριση», είπε. «Αφού τελειώσει αυτή η διόρθωση, και ποιος ξέρει πότε θα τελειώσει, θα αγοράσω περισσότερο χρυσό, θα αγοράσω ειδικά ασήμι επειδή το ασήμι έχει μειωθεί κατά 50% ή 60% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή του.

Παρακάτω ακολουθεί ένα επεξεργασμένο αντίγραφο της συνέντευξης:

Leisha Chi-Santorelli: Το σημαντικότερο εμπόρευμα φέτος με την καλύτερη απόδοση είναι το σιδηρομετάλλευμα. Θα μπορούσατε να εξηγήσετε πως τα κατάφερε;

Jim Rogers: Είναι επειδή η κινεζική οικονομία επηρεάζεται λιγότερο από όλες τις οικονομίες φέτος και αγοράζουν πολύ σιδηρομετάλλευμα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι Κινέζοι έχουν κάνει λιγότερο κακή δουλειά. Η οικονομία τους είναι μία από τις λίγες – αν όχι η μόνη – η οποία θα δείξει θετική ανάπτυξη φέτος … Και φυσικά, τα μεταλλεία σιδηρομεταλλεύματος παράγουν πολύ λιγότερα λόγω του ιού.

Chi-Santorelli: Βλέπουμε επίσης το χαλκό και την πλατίνα να αυξάνεται με τις ελπίδες ότι η διάθεση του εμβολίου σε όλο τον κόσμο θα δει τις οικονομίες να ανακάμπτουν. Πιστεύετε ότι αυτό είναι λίγο αισιόδοξο;

Rogers:  Ο χαλκός αυξάνεται επίσης επειδή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν τέσσερα ή πέντε, ίσως έξι φορές περισσότερο χαλκό από ένα κανονικό αυτοκίνητο. Και φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό είναι μέρος αυτού. Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν κοιτάξετε έξω από το παράθυρο, αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι καλύτερη το 2021. Αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή το 2020 ήταν μια μεγάλη καταστροφή κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους. 

Chi-Santorelli: Μετά την υπογραφή του Προέδρου Τραμπ στο νομοσχέδιο για την ανακούφιση από την πανδημία και την ψηφοφορία του Σώματος για αύξηση των ελέγχων τόνωσης, βλέπουμε τα παγκόσμια αποθέματα να οδηγούν σε ένα νέο ρεκόρ. Αλλά είπατε ότι πιστεύετε ότι τα αποθέματα μπορεί να βρίσκονται σε φούσκα ; Θα μπορούσατε να το αναλύσετε;

Rogers:  Αυτή δεν είναι ακόμη μια πλήρες φούσκα. Αλλά αν κοιτάξετε κάποια, ξέρετε, ηλεκτρονικά ή τεχνολογικά αποθέματα που ανεβαίνουν σε όλο τον κόσμο, όπως η Samsung, η Tencent και άλλα, ανεβαίνουν και αναπτύσσεται μια φούσκα. Έχετε ένα εντελώς νέο πλήθος επενδυτών στην αγορά που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν όλα τα σημάδια. Δεν είναι ακόμα μια πλήρης φούσκα, αλλά μπορώ να δω σημάδια μιας φούσκας να αναπτύσσεται. Είμαι ξανά στο ίδιο έργο θεατής.

Chi-Santorelli: Όταν λοιπόν λέτε ότι αναπτύσσεται μια φούσκα, σε συνδυασμό με τα τρισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύονται στην παγκόσμια οικονομία συνεχώς από τις κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, θα πρέπει να ανησυχούμε;

Rogers:  Δεν είμαι σίγουρος για τίποτα. Νομίζω ότι βλέπω τι συμβαίνει. Νομίζω ότι βλέπω τη φούσκα να αναπτύσσεται, η φούσκα να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, πιθανότατα κατά τη διάρκεια του 2021. Αλλά αργότερα μέσα στο έτος, οι φούσκες πιθανότατα θα σκάσουν και πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν. Δεν βλέπω κανένα λόγο να ανησυχώ τώρα. Ο κ. Μπάιντεν, και το πλήθος του θέλουν να ξοδέψουν χρήματα και θα το κάνουν.

Chi-Santorelli: Και λοιπόν αν θέλατε να δώσετε τις τρεις πρώτες προβλέψεις σας για τις αγορές για το 2021;

Rogers:  Νομίζω ότι η αγορά θα ανέβει για λίγο γιατί ο κ. Μπάιντεν και το πλήθος του λατρεύουν να εκτυπώνουν χρήματα, λατρεύουν να δανείζονται χρήματα, λατρεύουν να ξοδεύουν χρήματα. Έτσι, οι αγορές σε όλο τον κόσμο πιθανότατα θα ανέβουν. Αγορές στην Ασία, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα θα αυξηθούν περισσότερο, επειδή έχουν πέσει αρκετά. Τα ομόλογα θα σταματήσουν να ανεβαίνουν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ