25/2- J.Grantham: Οι φούσκες πάντα είχαν κακό τέλος- Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ξαναγίνει το ίδιο!

Jeremy Grantham: Οι φούσκες πάντα είχαν κακό τέλος- Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και αυτή τη φορά θα γίνει το ίδιο!

O Jeremy Grantham προειδοποίησε πως η φούσκα του χρηματιστηρίου είναι πιθανόν να ξεφουσκώσει πρίν από το Μάιο.

 • Ο συνιδρυτής του GMO επίσης κατέκρινε τα SPAC ενώ ζητωκραύγασε τα ηλεκτρικά οχήματα.

Παρακάτω είναι τα 16 καλύτερα αποσπάσματα του Grantham από τη συνέντευξή του “Επένδυσε σαν τους καλύτερους”.

Οι επενδυτές του λιανεμπορίου που συσσωρεύουν μετοχές έχουν τροφοδοτήσει μια ιστορική φούσκα η οποία θα εκραγεί πριν το Μαιο, προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ο βετεράνος επενδυτής Jeremy Grantham, στη διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση ‘‘Επένδυσε σαν τους καλύτερους”.

Ο συνιδρυτής του GMO και επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων τόνισε επίσης πως η φούσκα θα εκραγεί, κατέκρινε τα SPAC, μοιράστηκε μερικές από τις προσβολές που δέχτηκε επειδή κατέκρινε τα bitcoin και προέβλεψε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα φέρουν επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Παρακάτω είναι τα 16 καλύτερα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Grantham, ελαφρώς τροποποιημένα και συμπιεσμένα για λόγους σαφήνειας:

 1. ” Αυτή η φούσκα είναι πολύ πιο εντυπωσιακή ακόμα και από αυτή του 2000, που κατείχε τα ηνία. Περίπου το 80% των μετρήσεων την αξιολογούν πιο ψηλά. Θα είμαστε αρκετά τυχεροί αν θα διατηρηθεί μέχρι το Μάιο. “
 1. ‘Όταν τα οικονομικά νέα μαζευτούν στα πρωτοσέλιδα και όταν τα βραδινά νέα αναφέρουν την αγορά ή κάποια τρελή συμπεριφορά των Gamestop, Tesla, τότε ξέρεις πως είσαι πολύ κοντά. ” – περιγράφοντας μερικά από τα σημάδια μιας φούσκας που θα ξεσπάσει.
 1. “Αυτό δεν είναι πρωτίστως μια θεσμική φούσκα, αυτή είναι μια ατομική φούσκα. Τα άτομα είναι εντελώς τρελά. Έχουν επεκτείνει το μερίδιό τους στο εμπόριο της αγοράς και έχουν εισέλθει στην αγορά με μεγάλο ενθουσιασμό για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.”
 1. “Οφείλω να ομολογήσω ότι το βρίσκω συναρπαστικό. Ανησυχώ μόνο κάπως για τους σχετικά νέους επενδυτές που μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία και στη συνέχεια ανακαλύπτουν τη σκληρή αλήθεια. Συγχαίρω πλήρως αυτούς τους ανθρώπους εκεί έξω που απολαμβάνουν αυτή τη φούσκα , αλλά πάντα είχαν κακό τέλος και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και αυτή τη φορά θα γίνει το ίδιο.”
 1. “Δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάποιος που έχει εμπλακεί σε αυτό θέλει να ακούσει τη συμβουλή μου και, κατά συνέπεια, να το πράξει. Όταν μπαίνεις σε αυτόν τον ενθουσιασμό, σε μια μινι φρενίτιδα, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει με απλές ιστορικές ιστορίες. ‘Αυτά έγιναν τότε, είμαστε στο τώρα! Ελάτε μαζί μου, τι δεν καταλαβαίνετε. Εσείς οι «δεινόσαυροι» δεν το καταλαβαίνετε. ” Λοιπόν, το πρόβλημα είναι, το καταλαβαίνουμε, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να τους πείσω. Απλώς πατάς πάνω στη συνηθισμένη ιστορία, και ένας στους εκατό μπορεί να ακούσει. Θα συμπάσχω μαζί τους όταν ξεπαραδιαστούν. “
 2. Είμαστε μια τρελή αγορά γεμάτη με παράλογους ανθρώπους που συμπεριφέρονται σαν τον εαυτό τους το 80% των περιπτώσεων, ενώ στο υπόλοιπο 20%, φρικάρουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
 3. «Δεν θέλουν να φανούν ανόητοι σε σχέση με τον γείτονά τους και παραδέχομαι ότι το να βλέπεις τον γείτονά σου να είναι πλούσιος είναι τόσο ενοχλητικό όσο οτιδήποτε έχει να προσφέρει η ζωή». – συζητώντας για το πώς οι επενδυτές λιανικής εμπλέκονται σε εικασίες.
 4. “Η αγορά κορυφώνεται όταν και ο τελευταίος έχει βάλει τα τελευταία του χρήματα. Υπάρχει μια στιγμή μέγιστου ενθουσιασμού που όσο περνάνε οι μέρες λιγοστεύει όλο και περισσότερο. Έτσι, η πίεση αγοράς απελευθερώνεται λίγο, όπως οι διάσημοι πίδακες νερού κάτω από τις μπάλες πινγκ πονγκ. Γυρίζεις τη βρύση λίγο κάτω και η μπάλα είναι ακόμα ψηλά στον αέρα, αλλά έχει πέσε μερικές ίντσες. Είναι αυτή η διαδικασία μείωσης της πίεσης και η υπερτιμημένη μπάλα του πινγκ πονγκ κατεβαίνει αργά μέχρι να φτάσει στο σωστό επίπεδο. “
 1. Μια ταχεία αύξηση της επιθετικότητας στους επενδυτές που είναι απαισιόδοξοι είναι ένα πολύ καλό αλλά καθυστερημένο σήμα πως η φούσκα είναι πολύ προχωρημένη. Εγώ έδωσα την ήπια άποψή μου για τα bitcoin, πως είναι βασισμένα στην πίστη, δεν υπάρχει τίποτα νέο ή συγκλονιστικό με αυτό. Όμως ορδές φανατισμένων έφθιναν το σχόλιό μου. Δεν υπήρχε καμία προσβολή που δεν ήταν αρκετή για μένα, όχι μόνο τα γηρατειά μου αλλά και πως έχω μια ολική άγνοια για το bitcoin. Μάλιστα, έλαβα τρεις προσβολές που είχα να τις ακούσω από τα 7 μου.
 1. Τα SPAC είναι τρομερά θεωρητικά, ανεπιθύμητα και μη αναγκαία εργαλεία. Αυτό που πραγματικά αποτελούν είναι μια δικαιολογία για να κλέψεις τους επενδυτές. Είναι μια πιστοποίηση της ακαταστασίας και αργής φύσης των SEC που δεν τα απαγόρευσαν εδώ και πολύ καιρό.
 1. Το QuantumScape ανέβηκε από $10 στα $130, όπου η αξία του ήταν μεγαλύτερη από της General Motors και της Panasonic. Αυτό συγκρίνεται πολύ καλά σε κλίμακα με οτιδήποτε μεταξύ του 1929 ή 2000.Το να έχεις μια εταιρεία η οποία δεν έχει έσοδα ή πωλήσεις για τέσσερα χρόνια, είτε λαμπρή είτε όχι, και να καταφέρνεις να δεις τόσο μακριά στο μέλλον ώστε να την κάνεις πιο ακριβή από τη General Motors, αυτό είναι μια πολύ καλή επίδειξη. Και ήταν φοβερά ειρωνικό, διότι μέχρι τότε ήδη θα ηχούσα σχετικά με την ανεπιθύμητη ικανότητα των SPAC. Εδώ είμαι λοιπόν, με τη μεγαλύτερη επένδυση που έχω κάνει. – μιλώντας για το πάνω από πενηνταπλάσιο κέρδος που του απέφερε το QuantumScape αφότου ένα SPAC απέκτησε την βιομηχανία μπαταριών.
 1. Δεν πιστεύω πως οι τράπεζες είναι τόσο σημαντικές όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε. Κατάφεραν να πουν ψέμματα στην πλειοψηφία των ανθρώπων το 2009 στο να πιστέψουν πως είναι τόσο σημαντικές, ώστε αν δεν τις διασώσουν με εγγυήσεις και αφήναμε έστω και έναν τραπεζικό υπάλληλο να μείνει χωρίς δουλειά, θα επιστρέφαμε στην οικονομική κρίση του 1932.
 1. Η ελάττωση των νεογνών θα είναι χειρότερη από ότι νομίζει κανείς, πολύ εκτός της πραγματικότητας. Θα αλλάξει τον κόσμο. – τονίζοντας τις επιπτώσεις του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων σε πολλές από τις μεγαλύτερες παγκόμιες οικονομίες.
 1. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι φθηνότερα να κατασκευαστούν. Είναι ήδη φθηνότερα στο να τρέξουν και να λειτουργήσουν και ασφαλέστερα και καλύτερα στην οδήγηση. Έχουμε σκοτώσει τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.
 1. Συνθέτουμε το πλούτο της κοινωνίας πολύ πιο αργά. Άμα δεν είσαι μέσα, απλά σκέψου πόσο τραγικό είναι: Πληρώνεις τα διπλά για ένα σπίτι, οι τιμές στο χρηματιστήριο έχουν διπλασιαστεί, η φάρμα στην επαρχία κοστίζει διπλάσια από την τιμή που είχε παλαιότερα. Αυτό είναι λαμπρό για όσους έχουν ακίνητη περιουσία και για αυτούς που πουλάνε ακίνητα. Όμως για όλους τους άλλους, ειδικά για τους νέους, είναι ένα πρόβλημα.
 1. Για όνομα, κάνε τα λίγα που χρειάζεται για να προετοιμαστείς για το μέλλον, τα οποία αφορούν καλές υποδομές και ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα. Η πραγματικότητα είναι η ποιότητα και η ποσότητα του εργατικού δυναμικού σου. Πόσο παρακινημένοι, πόσο χαρούμενοι, πόσο καλά οργανωμένοι είναι, πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι και πόσο καλά διατηρημένοι είναι αν είναι ανάγκη, συν την ποιότητα και ποσότητα των προσόντων του κάθε εργαζομένου. Αυτή είναι η πραγματική ζωή!!

Μετάφραση επιμέλεια: Μιχάλης Μητσάκης