Χ.Α – Ήταν τόσο γραφικός που κανείς δεν του έδινε σημασία, όμως…(30/9)

Κατά την περίοδο του 2000 με 2003 πολλές χρηματιστηριακές για να βαστήξουν «ενεργούς» κάποιους πελάτες τους δημιούργησαν δωμάτια με τεράστιες οθόνες όπου μπορούσες να δεις σε real time την διαπραγμάτευση των μετοχών, ενώ υπήρχαν και κάμποσες τηλεφωνικές συσκευές για να δίνουν κατευθείαν εντολές.

  • Μέσα σε έναν τέτοιο χώρο λοιπόν ζούσε και ανέπνεε ο Τζάκ…

Ένας αρκετά μυστικοπαθής, αλλά διορατικός πρώην εκπαιδευτικός, όπου έπιανε θέση στην πρώτη σειρά καθισμάτων και πάντα δίπλα σε τηλέφωνο. Το πάθος του ήταν ο Βαγγέλας , όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά την εισηγμένη εταιρεία λόγω του ονόματος του μεγαλομετόχου.

  • Έπρεπε να ήταν πάντα πάνω-πάνω στη λίστα των μετοχών που εμφανίζονταν στην οθόνη, ενώ εάν τολμούσες και τον έβγαζες από εκεί θα εισέπραττες σχεδόν ακαριαία ένα πλούσιο λεξιλόγιο δυσαρέσκειας.

Δεν υπήρχε άλλο χαρτί πέρα από τον Βαγγέλα. Γι αυτόν, όλο το χρηματιστήριο κινούνταν γύρω από την έλξη του Βαγγέλα. Εάν έπεφτε η εν λόγω μετοχή ήταν η απτή ένδειξη ότι στο κατώφλι του μαγαζιού βρισκόταν η μάνα του Χωσέ, ενώ εάν ανέβαινε τότε ερχόταν σίγουρα ανοδικό κύμα.

  • Περιέργως, βάσει μάλλον εμπειρικής παρακολούθησης, πραγματοποιούσε κερδοφόρες κινήσεις καθώς ήξερε πότε «φούσκωνε» το χαρτί για να πουλήσει και πότε «στέγνωνε» για να αγοράσει. Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως το έκανε διακράτηση για αρκετούς μήνες.

Η επιλογή όμως του Βαγγέλα δεν ήταν τυφλή, καθώς πριν τον τοποθετήσει στο χαρτοφυλάκιό του είχε στην κυριολεξία  «ξετινάξει» λόγω και της πρώην επαγγελματικής του ιδιότητας κάθε δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας.

  • Μάλιστα η επιμονή του πάνω στα οικονομικά αποτελέσματα τον είχε οδηγήσει στις αρχές του 2003 να αγοράζει συνεχώς μετοχές της εν λόγω εταιρείας σε τιμές κάτω των 0,90 ευρώ, καθώς έβλεπε ότι υπήρχε έντονη αρνητική στρέβλωση στη κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Ήταν τόσο γραφικός, που πλέον κανείς δεν του έδινε σημασία, για να τον ακολουθήσει στις αγορές του. Και όμως πούλησε όλη του τη θέση το Μάρτιο του 2007 στα 13 ευρώ. Ο Τζάκ λοιπόν μέσω της υγιούς επιμονής του και της διορατικότητας του είχε χτυπήσει διάνα.

Από το κείμενο του Απόστολου Μάνθου, στο χθεσινό ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ του στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ…