Ιταλός υπ. Εσωτερικών: «Το ναυάγιο έγινε σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, αλλά δεν ευθύνεται η Ελλάδα»

Στο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους αναφέρθκε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Skytg24.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε: «Στην Πελοπόννησο έλαβε χώρα μια μεγάλη τραγωδία που μας προκαλεί πόνο, όπως συνέβη και με ανάλογες στο παρελθόν. Ελπίζω να μη συμβούν ποτέ πια, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι έτσι… Αυτό όμως μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο αποφασιστικοί στον δρόμο που ακολουθούμε: να μπλοκάρουμε τους διακινητές ανθρώπων, να εργαστούμε για να τους νικήσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε μαζί με την Ευρωπη. Οι κανόνες που εγκρίθηκαν τις περασμένες ημέρες ακολουθούν την σωστή κατεύθυνση».

Ο Πιαντεντόζι πρόσθεσε ότι το ναυάγιο έγινε στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, φροντίζοντας όμως να ξεκαθαρίσει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Ελλάδα, απλώς περιγράφονται συγκεκριμένες περιοχές ευθύνης».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Λιβύη, ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι η συνεργασία με την Ευρώπη πρέπει να είναι ευρύτατη, όχι μόνο για το θέμα της ασφάλειας. «Όλες οι προσπάθειες θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση που οδηγεί στον περιορισμό των αναχωρήσεων από τις χώρες της βόρειας Αφρικής, των αναχωρήσεων που οργανώνουν οι διακινητές».