Ιταλία: Παραίτηση Κόντε λόγω απώλειας της πλειοψηφίας – Ποια θα είναι η επόμενη μέρα

Την παραίτησή του υπέβαλε, όπως αναμενόταν, νωρίτερα σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, λόγω απώλειας της πλειοψηφίας της κυβέρνησης στη Γερουσία, σύμφωνα με την ιταλική κρατική ραδιοτηλεόραση RAI.

Ο Ιταλός Πρόεδρος ζήτησε από τον Τζουζέπε Κόντε να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι να οριστεί νέα κυβέρνηση, ενώ οι διαβουλεύσεις των κομμάτων υπό τον Σέρτζιο Ματαρέλα αναμένεται να εκκινήσουν την Τετάρτη.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση συνασπισμού με άλλον πρωθυπουργό, ευρεία πλειοψηφία και σχετικά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, με σκοπό να αποφευχθούν οι εκλογές εν μέσω πανδημίας, αν και φαίνεται ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Μεταξύ των πιθανών κυβερνητικών συνασπισμών συγκαταλέγεται και ένα νέο σχήμα αποτελούμενο από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά με τη συμμετοχή και του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος στην ουσία προκάλεσε την κατάρρευση της κυβέρνησης Κόντε με την απόσυρση των βουλευτών του από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ένα άλλο σενάριο προβλέπει τη δημιουργία κυβέρνησης σχεδόν οικουμενικής με τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Μάλιστα, μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για τον πρωθυπουργικό θώκο είναι και αυτό του Μάριο Ντράγκι, του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.