Ιταλία: Ο Ντράγκι παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του

Mario Draghi, Italy's prime minister-designate, smiles at a news conference following a meeting with Italy's President Sergio Mattarella in Rome, Italy, on Friday, Feb. 12, 2021. Draghi agreed to take over as Italys next prime minister, naming his ministers as he prepares to head a new government that will prioritize the pandemic, a struggling economy and moving ahead with European integration. Photographer: Alessandro Di Meo/ANSA/Bloomberg via Getty Images

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρουσίασε σήμερα στη Γερουσία της Ρώμης τα κύρια σημεία του κυβερνητικού του προγράμματος.

«Δεν πρόκειται για κατάρρευση της πολιτικής, κανείς δεν χάνει την ταυτότητά του, αλλά όλοι βοηθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά. «Ευχαριστώ τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που έκαναν ένα βήμα πίσω για το καλό όλων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση ανοικοδόμησης, όπως συνέβη μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέστησε σαφές ότι οι κύριες προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας και η αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Υποσχέθηκε στους Ιταλούς ότι η διαδικασία εμβολιασμού θα επιταχυνθεί και ότι η χώρα θα καταφέρει να προμηθευθεί τις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων κατά της Covid-19.

O Mάριο Ντράγκι στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στο οτι η κυβέρνησή του θα χαρακτηρίζεται από σταθερή προσήλωση στην Ευρώπη και θα δώσει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. «Τα σταθερά σημεία αναφοράς μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ατλαντική Συμμαχία και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών» είπε στους Iταλούς γερουσιαστές.

Ο ίδιος εξήγησε επίσης ότι οι περιοχές ενδιαφέροντος της Ιταλίας είναι τα Βαλκάνια, η Aνατολική Mεσόγειος, η Λιβύη και γενικότερα η Αφρική. Επιβεβαίωσε ότι η Ρώμη θα διατηρήσει και θα ενισχύσει την στρατηγική της σχέση με τη Γερμανία και τη Γαλλία, «αλλά και τη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ισπανία, χώρες με τις οποίες υπάρχει κοινή μεσογειακή ευαισθησία».

Αναφερόμενος στο Mεταναστευτικό, ο Ντράγκι τάχθηκε υπέρ της εξισορρόπησης των βαρών ανάμεσα στις χώρες πρώτης εισόδου και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ο Ιταλός νέος πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, ότι θα πρέπει να στηριχτεί με ουσιαστικό τρόπο η απασχόληση, αλλά και να αποφασιστεί ποιες παραγωγικές δραστηριότητες πρέπει να ενισχυθούν και ποιες πρέπει να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν την αποστολή και το προφίλ τους.