Ιταλία: Νέα μέτρα για την αναχαίτιση της Όμικρον ανακοινώνει η κυβέρνηση

Να υιοθετήσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον και τη θωράκιση της χώρας τις ημέρες των γιορτών ετοιμάζεται η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συμμαχία, με τους οποίους συζήτησε τα μέτρα που αναμένεται να εγκριθούν οριστικά απόψε στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κυριότερα νέα μέτρα περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ανοιχτούς χώρους όλων των περιφερειών της χώρας, ενώ η μάσκα υψηλής προστασίας (FFP2) θα γίνει υποχρεωτική για την είσοδο σε κινηματογράφους, θέατρα, μέσα μεταφοράς και αθλητικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, έως το τέλος Ιανουαρίου το πράσινο πάσο εμβολιασμένου θα είναι υποχρεωτικό και για κατανάλωση ροφημάτων και φαγητών «στα όρθια», σε καφέ και κάθε κατάστημα εστίασης. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η κυβέρνηση της Ρώμης θα απαγορεύσει υπαίθριες γιορτές που προκαλούν συνωστισμό.

Η κυβέρνηση Ντράγκι αναμένεται επίσης να αποφασίσει και τη μείωση της διάρκειας του πράσινου πάσου εμβολιασμένου από εννέα σε έξι μήνες, καθώς και τη δυνατότητα χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ήδη τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη.

Τέλος, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (μετά τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς και τα σώματα ασφαλείας) θα επεκταθεί και σε νέες κατηγορίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, η Ιταλία εξετάζει επίσης το κλείσιμο των ντισκοτέκ και των κλαμπ έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού διαδίδεται με ταχύτητα στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS), δημοσιοποιώντας προκαταρκτικά δεδομένα μιας έρευνας-αστραπή που δείχνει ότι στις 20 Δεκεμβρίου η εν λόγω παραλλαγή αντιστοιχούσε στο 28% των κρουσμάτων. Η προηγούμενη έρευνα, στις 6 Δεκεμβρίου, είχε δείξει ότι η Όμικρον αναλογούσε μόλις στο 0,19% των κρουσμάτων. Η σύγκριση μεταξύ των δύο ερευνών δείχνει πως ο χρόνος διπλασιασμού της παραλλαγής είναι περίπου δύο ημέρες.

«Μολονότι τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι προκαταρκτικά, η εκτίμηση επιβεβαιώνει τη μεγάλη ταχύτητα διάδοσης της παραλλαγής, η οποία αναμένεται ότι θα γίνει κυρίαρχη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα» δήλωσε ο πρόεδρος του ISS Σίλβιο Μπρουσαφέρο.

Η ανάλυση βασίζεται σε περίπου 2.000 λήψεις επιχρίσματος σε 18 ιταλικές περιφέρειες και τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 29 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το ISS, προσθέτοντας πως νέα έρευνα-αστραπή θα διεξαχθεί στις 3 Ιανουαρίου.

Η Ιταλία ανακοίνωσε χθες 146 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, έναντι 153 την Τρίτη. Ο αριθμός των ημερήσιων νέων μολύνσεων αυξήθηκε σε 36.293 από 30.798.