Εισαγγελική έρευνα στην Ιταλία για την προμήθεια μασκών

Φαίνεται πως οι μάσκες δεν ταλαιπωρούν μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και την ιταλική. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Corriere della Serra» η Εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για απάτη σε βάρος του ιταλικού Δημοσίου με αφορμή την προμήθεια μασκών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκατομμύρια μάσκες διατέθηκαν στην αγορά με πλαστές βεβαιώσεις ασφαλείας ή πωλήθηκαν σε δημόσιους οργανισμούς σε τιμή ακόμα και εκατονταπλάσια από την πραγματική.

Οι έρευνες φέρεται ότι επικεντρώνονται στις ευθύνες περίπου δέκα ατόμων. Ένας από τους κύριους στόχους της έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν εντός του ιταλικού κρατικού μηχανισμού υπήρχαν διεφθαρμένοι ανώτεροι υπάλληλοι που ευνόησαν την οικονομική ζημία σε βάρος των ταμείων του δημοσίου.

Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι στα τελωνεία της χώρας παραμένουν υπό κατάσχεση 4.800.000 προστατευτικές μάσκες, 26.000.000 γάντια μίας χρήσεως, 65.000 εξαρτήματα μηχανημάτων για μονάδες εντατικής θεραπείας και 47.000 ειδικά προστατευτικά γυαλιά. Η κατάσχεση αποφασίστηκε διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας που ορίζει ο νόμος. Μεγάλο μέρος αυτού του υγειονομικού υλικού είχε πληρωθεί προκαταβολικά, λόγω των σημαντικών ελλείψεων που είχαν προκύψει σε όλη τη χώρα. Υπήρξαν περιπτώσεις, τέλος, στις οποίες επιχειρηματίες έλαβαν χρήματα από το ιταλικό δημόσιο και στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι οι προστατευτικές μάσκες που έπρεπε να παραδώσουν ήταν ανύπαρκτες.