Ιταλία: Κυβερνητικές αναταράξεις με αφορμή τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης

Όλο και περισσότερο αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες η ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Κύρια αιτία είναι η μελλοντική διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (στην Ιταλία αναμένεται να δοθούν 209 δισεκατομμύρια ευρώ) και ο έως τώρα κυβερνητικός σχεδιασμός.

Ο Κόντε επιθυμεί οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και με την καθοριστική συμμετοχή μιας ομάδας γνωστών μάνατζερ, ώστε να υπάρξει «αποδοτική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα».

Τρία από τα τέσσερα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση (Πέντε Αστέρια, κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και Ιταλική Αριστερά) συμφωνούν με αυτόν τον σχεδιασμό, όμως το τέταρτο, το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, είναι κάθετα αντίθετο.

Ο Ρέντσι υπογραμμίζει ότι την ευθύνη για την αξιοποίηση των διαφόρων κονδυλίων θα πρέπει να έχουν μόνον η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο και όχι μάνατζερ, οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί και δεν πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες. Μάλιστα, έφτασε να δηλώσει ότι το πρόβλημα δεν αφορά τις θέσεις μέσα στην κυβέρνηση και, αν ο πρωθυπουργός το επιθυμεί, οι υπουργοί και υφυπουργοί της Ζωντανής Ιταλίας είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο Κόντε άρχισε κύκλο συναντήσεων με όλα τα κόμματα που τον στηρίζουν. Για σήμερα το μεσημέρι είχε οριστεί συνάντηση με τον Ρέντσι στο κυβερνητικό Παλάτσο Κίτζι.

Ωστόσο, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι αδυνατεί να μεταβεί στη συνάντηση λόγω της απουσίας στις Βρυξέλλες της υπουργού Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα, η οποία είναι κύριο στέλεχος του κόμματός του. Κατά συνέπεια, η συνάντηση αναβάλλεται για μεθαύριο ή και για την Παρασκευή.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί αν τελικά θα υπάρξει μια λύση συμβιβασμού με μερική αναθεώρηση του σχεδίου αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, διαφορετικά ο Ρέντσι μπορεί και να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση καθώς και τη στήριξη των βουλευτών και γερουσιαστών του στο Κοινοβούλιο, προκαλώντας κυβερνητική κρίση εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, ο ιδρυτής της Ζωντανής Ιταλίας δεν αποκλείει να επισημοποιήσει την αποδέσμευσή του από την κυβερνητική ομάδα λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά.

Στην περίπτωση που πράγματι δεν προκύψει συμφωνία κατά την συνάντηση με τον Κόντε και η κυβέρνηση χάσει την αναγκαία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, τον λόγο θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, με πιθανή εξέλιξη τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης (με όσο γίνεται ευρύτερη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων) και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών πριν από το καλοκαίρι.