Ιταλία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και εργαζομένων στην Alitalia

Ένταση σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Ρώμη, κατά τν διάρκεια κινητοποίησης των εργαζομένων στην αεροπορική εταιρία Alitalia.

Μέρος των περίπου 500 διαδηλωτών που βρίσκονταν μέσα στον αερολιμένα προσπάθησε να μπλοκάρει την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο, ο οποίος συνδέει την ιταλική πρωτεύουσα με το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο – Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Η αστυνομία επενέβη μεταφέροντας κάποιους διαδηλωτές στην άκρη του δρόμου και η ένταση αυξήθηκε αισθητά. Η κινητοποίηση οργανώθηκε για να αμφισβητηθεί η πρόθεση της νέας ιταλικής αεροπορικής εταιρίας Ita (η οποία θα διαδεχθεί την Αlitalia από τις 15 Οκτωβρίου) να προσλάβει μόνον μέρος των «παλιών» εργαζομένων, να προχωρήσει σε περικοπές μισθών μέχρι και 50% και να ζητήσει την εφαρμογή εταιρικών συμβάσεων.

Για την όλη υπόθεση στην Ιταλία προκηρύχθηκε σήμερα απεργία σε όλο τον τομέα των αερομεταφορών και το 60% των πτήσεων της Alitalia ακυρώθηκε. Ο αυτοκινητόδρομος Ρώμης – Φιουμιτσίνο έμεινε κλειστός για περίπου τρεις ώρες. Στην παρούσα φάση οι διαπραγματεύσεις των ιταλικών συνδικάτων με τη νέα αεροπορική εταιρία Ita έχουν διακοπεί.