Ιταλία: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις στην Εμίλια Ρομάνια

Σε δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ζημιές που προκάλεσαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην ιταλική Εμίλια Ρομάνια, όπως δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της περιφέρειας Στέφανο Μπονατσίνι. Την περασμένη νύχτα, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων, πλημμύρισε και η ευρύτερη περιοχή της Ραβένα. Συγκεκριμένα, στις πόλεις Λούγκο και Τσέρβια η στάθμη του νερού ξεπέρασε το ένα μέτρο και η ηλεκτροδότηση, όπως και οι τηλεφωνικές συνδέσεις, έχουν διακοπεί.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να καταφτάνουν στις πληγείσες περιοχές απ’ όλη τη χώρα. Ο απολογισμός των θυμάτων έχει φτάσει τους εννέα νεκρούς, ενώ 13.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η ιταλική Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιήσει σχεδόν 800 άνδρες και 250 οχήματα. Παράλληλα, στις πλημμυρισμένες περιοχές επιχειρούν μέλη της Πολιτικής Προστασίας, του ιταλικού στρατού, των καραμπινιέρων και της αστυνομίας, αλλά και της ακτοφυλακής, με χρήση ελικοπτέρων.

Ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, μιλώντας στη ραδιοφωνία της Rai, δήλωσε: «Στις 23 του μηνός, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μελόνι θα κηρύξει σε κατάσταση φυσικής καταστροφής την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια και θα εγκριθούν νέα, συγκεκριμένα μέτρα, όπως το πάγωμα της πληρωμής φόρων και δανείων για τους κατοίκους».

Στο μεταξύ, μετά τη χθεσινή διακοπή της κυκλοφορίας, άρχισαν να ανοίγουν δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι. Εξαιτίας νέας κατολίσθησης όμως, στον αυτοκινητόδρομο A1 (o οποίος συνδέει το Μιλάνο με την Νάπολη) σχηματίστηκε και πάλι ουρά αυτοκινήτων τουλάχιστον 14 χλμ.