Ιταλία: 13 νεκροί και βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες στην Εμίλια Ρομάνια

Στους δεκατρείς έφτασαν νεκροί στην Εμίλια Ρομάνια από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τις πρωτοφανείς πλημμύρες που ακολούθησαν, αφήνοντας πίσω του κοινότητες και καλλιέργειες κατεστραμμένες. Η Εμίλια Ρομάνια, πλούσια περιφέρεια της Ιταλίας, ο «δεντρόκηπος» της χώρας, μετρά τις πληγές της, οι οποίες οφείλονται με τις Αρχές και τους ειδικούς στη μετατροπή του μεσογειακού κλίματος σε «τροπικό».

Περίπου είκοσι ποταμοί και ρέματα υπερχείλισαν και τα νερά όρμησαν στις πεδιάδες της περιφέρειας των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι Αρχές πάντως έως χθες Πέμπτη το βράδυ δεν είχαν επιβεβαιώσει τον αριθμό.

Πάνω από 10.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ζημιές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ – και προστίθενται σε αυτές που εκτιμήθηκε ότι έφταναν τα 2 δισ. ευρώ από παρόμοια φαινόμενα στις αρχές του μήνα.

«Πέντε χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρέθηκαν κάτω από το νερό», συνοψίζουν τοπικοί φορείς.

Ο δήμαρχος της Ραβένα Μικέλε ντε Πασκάλε δήλωσε χθες ότι σε κάποιες κοινότητες που είχαν εκκενωθεί οι κάτοικοι μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όμως σε άλλες κόσμος πρέπει να φύγει, καθώς επιχωματώσεις και άλλα έργα που συγκρατούν τα νερά υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσουν ή να σπάσουν.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια Στέφανο Μπονατσίνι συνέκρινε το εύρος και τις συνέπειες της καταστροφής με τον σεισμό που χτύπησε την περιοχή του την 20ή Μαΐου 2012, όταν το κόστος των ζημιών είχε υπολογιστεί πως ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.

Μετατροπή του κλίματος σε «τροπικό»

Στις περιοχές όπου τα νερά υποχώρησαν, κάτοικοι προσπαθούν να καθαρίσουν σπίτια και δρόμους που καλύφθηκαν από χείμαρρους λάσπης και γέμισαν συντρίμμια.

Οι Αρχές και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι καταστροφές αυτού του είδους θα γίνουν ο κανόνας. «Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, διότι η μετατροπή του κλίματος σε τροπικό, που ήδη φάνηκε στην Αφρική, πλήττει και την Ιταλία» προειδοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουζουμέτσι.

Παραδόξως, ο κατακλυσμός του Μαΐου έπληξε μια χώρα που αντιμετώπιζε χρόνια ξηρασία. Έτσι δεν είναι καν εφικτή η αναπλήρωση των υδάτινων πόρων που μειώνονταν εξαιτίας της αραίωσης του χιονιού στα βουνά και της μείωσης του μέσου όρου κατακρημνίσεων, προειδοποιούν ειδικοί.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τα κύματα ακραίας ζέστης, οι ξηρασίες, οι δασικές πυρκαγιές, οι ακραίες βροχοπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν την ακύρωση του Γκραν Πρι της Formula 1 στην Εμίλια Ρομάνια, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Ίμολα την Κυριακή.