Ιστορικός αγώνας στο Ιράν: Στο γήπεδο για πρώτη φορά 3.500 γυναίκες

Ιστορικής σημασίας ήταν ο σημερινός αγώνας του Ιράν με την Καμπότζη, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2022, καθώς, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια και την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές της χώρας (υπό την πίεση της FIFA) επέτρεψαν σε γυναίκες να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Περίπου 3.500 Ιρανές έδωσαν το «παρών» στο στάδιο Αζάντι της Τεχεράνης, όπου φιλοξενήθηκαν σε ξεχωριστή εξέδρα, μακριά από τους άνδρες φιλάθλους ενώ γυναίκες αστυνομικοί περιφρουρούσαν τις φιλάθλους.

Η εθνική ομάδα του Ιράν το… γιόρτασε με 14 γκολ (!) και στη συνέχεια, κάνοντας τον γύρο του θριάμβου, πέρασε μπροστά από την γυναικεία κερκίδα, χειροκροτώντας τις 3.500 οπαδούς που πανηγύριζαν έξαλλα.

Αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές του Ιράν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εισέρχονται στα στάδια, επισήμως για να τις προστατεύσουν από την άξεστη συμπεριφορά των ανδρών εκεί.

Η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τον αγώνα ποδοσφαίρου ελήφθη μετά τον τραγικό θάνατο μιας οπαδού, της Σαχάρ Χονταϊγαρί, η οποία αυτοπυρπολήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου αφού συνελήφθη επειδή προσπάθησε να εισέλθει σε γήπεδο.

Τότε η Fifa άσκησε πιέσεις στο Ιράν, απειλώντας το με κυρώσεις, αν δεν επιτρέψει την είσοδο στους αγώνες ανδρικού ποδοσφαίρου στις γυναίκες.

Τελικά, τον Σεπτέμβριο οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να επιτρέψουν την πώληση εισιτηρίων για τον αγώνα Ιράν- Καμπότζη και σε γυναίκες. Τα εισιτήρια πουλήθηκαν σαν ζεστό ψωμί και «εξασφαλίστηκε η παρουσία 3.500 γυναικών», μετέδωσε το πρακτορείο Irna.