Ιστορική επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Στάινμαγερ στην Κύπρο

Ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κύπρο έγινε σήμερα ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προκειμένου να τιμήσει τη σχέση φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

Με κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών το Μεταναστευτικό, την κρίση στη Μέση Ανατολή, τα θέματα ασφάλειας αλλά και την ευρωπαϊκή συνοχή και την πορεία προς τις ευρωεκλογές, η ιστορική επίσημη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου άρχισε με την υποδοχή με στρατιωτικές τιμές στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κύπριος Πρόεδρος απένειμε στον προσκεκλημένο του το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ’ και εκείνος με τη σειρά του τον παρασημοφόρησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Γερμανίας. «Τα παράσημα συμβολίζουν την αναγνώριση και την προσήλωση των εθνών μας και την υποχρέωση για περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μας» δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών. Κατά την υποδοχή του ομοσπονδιακού προέδρου και αναδεικνύοντας τον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, καθώς και τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε τις εξαιρετικές σχέσεις με τη Γερμανία και την ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών σε πολλά περιφερειακά και διεθνή θέματα. «Επισκέπτεστε μια περιοχή η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Η Κύπρος, ο πλησιέστερος εταίρος της Ε.Ε. στην περιοχή, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες και προσπαθούμε να δημιουργούμε συνθήκες σταθερότητας» δήλωσε ο κύπριος Πρόεδρος και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση των διμερών συνομιλιών. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην Ε.Ε. και πρέπει να συζητήσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης και σημείωσε τη μακρά πείρα του κ. Στάινμαγερ, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε δύο φορές την Κύπρο, όπως είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος αναγνώρισε τις μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή και υπογράμμισε κυρίως την ανθρωπιστική κρίση συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Τόνισε ακόμη την κατεπείγουσα ανάγκη να δοθούν λύσεις σε αυτές τις κρίσεις.