Ιστορική αντίθεση; ΑΕΠ +35,2% (Ε) και κέρδη -18,4% (Ε) στο γ’ τρίμηνο (Του Δημοσθένη Τρίγγα)

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Την  Πέμπτη (29 Οκτωβρίου 2020) νωρίς το απόγευμα ανακοινώνεται η μεταβολή του ΑΕΠ γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη 32%-35%, έναντι συρρίκνωσης 31,4% στο β’ τρίμηνο του 2020. Μπορεί με μια γρήγορη ματιά τα ποσοστά να δείχνουν ότι λίγο-πολύ η ανάκαμψη καλύπτει την υποχώρηση του β’ τριμήνου, όμως η πραγματικότητα απέχει αρκετά.

  • Η ανάπτυξη που θα έπρεπε να σημειώσει η οικονομία είναι 45,8% (με βάση το υψηλότερο σενάριο του 35%), ώστε να βρεθεί εκεί από όπου ξεκίνησε στο τέλος του β’ τριμήνου. Για το δ’ τρίμηνο του 2020 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντικά ηπιότερη ανάπτυξη, καθώς οι προβλέψεις προσεγγίζουν μόλις το 3%. Άρα, λοιπόν, η διαφορά εκτιμάται ότι θα καλυφθεί στο δ’ τρίμηνο, αλλά και μέσα στο 2021.

Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 για το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους κάνουν λόγο για υποχώρηση κερδών 18,4%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της FactSet. Να υπενθυμίσουμε ότι στο β’ τρίμηνο η πτώση των κερδών είχε φτάσει το 31,7%! Για τα επόμενα τρίμηνα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποχώρηση 11,8% στο δ’ τρίμηνο, ενώ για το α’ τρίμηνο του 2021 τα κέρδη αναμένεται να μεγεθυνθούν κατά 14,1%. Στα τέλη Ιουνίου οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ήταν στο -25,2%, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι εκτιμήσεις είχαν διαμορφωθεί στο -18,4%. Για το σύνολο του έτους οι εκτιμήσεις των κερδών για τον S&P 500 διαμορφώνονται στο -17,1%, ενώ για το 2021 στο +24,6%, σημειώνοντας ανάκαμψη τύπου V, καθώς οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2021 ξεπερνούν τα κέρδη του 2019.

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι η εξέλιξη της εκτίμησης για την ανάπτυξη του ΑΕΠ γ’ τριμήνου, που ξεκίνησε από τις 31 Ιουλίου, όπως την κατέγραφε η Federal Reserve Bank of Atlanta (1 από τις 12 Federal Reserve Bank των ΗΠΑ). Πιο συγκεκριμένα, η εκτίμηση άρχισε να διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση του βιομηχανικού δείκτη ISM και ήταν μόλις +11,9%. Στη συνέχεια, μόλις εισχωρούσαν στο μοντέλο επιπλέον δείκτες που φανέρωναν την τάση της αμερικανικής οικονομίας, και ειδικότερα μέχρι και το τέλος Αυγούστου, οι εκτιμήσεις είχαν προσεγγίσει το +28,9%. Στο τέλος Σεπτεμβρίου η εκτίμηση έγινε +33,8%, όπου και ουσιαστικά στη συνέχεια κατέληξε στο +35,2% την τρέχουσα εβδομάδα.

πιν

Για το σύνολο του έτους οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 3,6%-3,8%, ένα νούμερο το οποίο αναμένεται να καλυφθεί μέσα στο 2021.

Η διαφοροποίηση ΑΕΠ και κερδών στην αμερικανική οικονομία έχει πολλές πτυχές. Ωστόσο η σημαντικότερη έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα που υπάρχει στη σύσταση των δύο πραγμάτων. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, η τεχνολογία λαμβάνει πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τη βαρύτητα που έχει ο τεχνολογικός τομέας στον S&P 500 (συμμετοχή στα συνολικά κέρδη). Όσο αναλύουμε περισσότερο τη σύσταση, τόσο βλέπουμε τις διαφορές, οι οποίες μας κάνουν να αναλογιστούμε το περίφημο “mind the gap – προσοχή στο κενό”. Δηλαδή το κενό μεταξύ πραγματικής οικονομίας και χρηματιστηρίου, που είχε απασχολήσει εκτενώς την παγκόσμια κοινότητα μέσα στο καλοκαίρι. Τα τεχνολογικά κέρδη για τον S&P 500 στο β’ τρίμηνο αποτέλεσαν περίπου το 1/4 του συνόλου, ενώ στην υποχώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ η συνεισφορά ήταν σχεδόν 1%! Άρα, λοιπόν, η σύσταση των δύο πραγμάτων ήταν σε μεγάλο βαθμό ανομοιογενής!

Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά το δ’ τρίμηνο έχουν ενσωματώσει έως έναν βαθμό την αβεβαιότητα του αποτελέσματος των εκλογών, την εξάπλωση της πανδημίας (άγνωστος ο βαθμός επέκτασης και εφαρμογής μέτρων) καθώς θα προχωράμε προς τον χειμώνα, αφού ο πιο ψυχρός καιρός (Βόρειο Ημισφαίριο) θα οδηγεί τον κόσμο σε κλειστούς χώρους, ενισχύοντας, έτσι, την εξάπλωση της νόσου. Σαφώς και το εκλογικό αποτέλεσμα, σε περίπτωση που είναι ξεκάθαρο είτε υπέρ Τραμπ είτε υπέρ Μπάιντεν, θα περιορίσει τη μεταβλητότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, μια παρατεταμένη εκλογική διαδικασία θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της κατανάλωσης αλλά και την ενίσχυση της μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια, οδηγώντας, έτσι, σε έναν περαιτέρω μετριασμό της ανάκαμψης ή ακόμα και την αμφιβολία για μια διπλή ύφεση.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η κερδοφορία των εταιρειών μπορεί να βαίνει βελτιούμενη, χρειάζεται ωστόσο αρκετός δρόμος μέχρι να φτάσει η κερδοφορία να αποτελέσει το απαραίτητο υπόβαθρο για μια “δίκαιη αποτίμηση”. Μπορεί ο τεχνολογικός τομέας να έχει σηκώσει το βάρος της ανόδου του S&P 500, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι πολλές άλλες εταιρείες διαπραγματεύονται σε αποτιμήσεις που δεν θα χαρακτηρίζονταν ελκυστικές. Άρα, μια διόρθωση της αμερικανικής αγοράς δεν θα ήταν εκτός πραγματικότητας, ειδικά στην περίπτωση όπου τα κέρδη γ’ τριμήνου, αλλά και οι εκτιμήσεις για τα επόμενα τρίμηνα, δεν επαληθεύσουν τις τρέχουσες εκτιμήσεις ή, ακόμα καλύτερα, τις ξεπεράσουν. Αντίθετα, στον βαθμό που τα αποτελέσματα είναι καλύτερα των τρεχουσών εκτιμήσεων, δεν θα έλεγα ότι μπορεί να εκπλήξουν θετικά την αγορά!

πιν

Η Cenergy Holdings σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση καθαρών κερδών το α’ εξάμηνο του 2020 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε κατά 16%, καθώς διαμορφώθηκε στα 417 εκατ. ευρώ, έναντι 497 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019. Παράλληλα, κύριος αρωγός στην οριακή αύξηση των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών (a-EBITDA +2,3%) ήταν ο κλάδος των καλωδίων, καθώς σημείωσε αύξηση 23,3%, ενώ σημαντική μείωση (-43,1%) σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη των σωλήνων χάλυβα. Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί η συρρίκνωση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 5,4%, κυρίως λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της κινήσεως κεφαλαίου από τη Σωληνουργεία Κορίνθου. Οι προοπτικές σε ό,τι αφορά τον κλάδο των καλωδίων παραμένουν θετικές μέχρι και το τέλος του 2020, καθώς το ανεκτέλεστο παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα παραμένει ασταθής σε παγκόσμιο επίπεδο, τα Σωληνουργεία Κορίνθου δείχνουν ικανοποιητική διαχείριση κόστους, με τις υφιστάμενες παραγγελίες να παραμένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τόσο από Ευρώπη και Αμερική όσο και Β. Αφρική και Ασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται και στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, εκτός από το Χ.Α. Μια καλυτέρευση της εικόνας προς την επενδυτική κοινότητα θα προσέφερε η δημοσιοποίηση στοιχείων 9μήνου, καθώς η χρονιά που διανύουμε διακρίνεται από ιδιαίτερες συνθήκες (η εταιρεία δεν είχε δημοσιεύσει στοιχεία α’ τριμήνου 2020). Σε ό,τι αφορά τη μετοχή, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία αναθεώρηση των δεικτών FTSE/X.A. η εταιρεία κατείχε την 27η θέση με βάση την κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α., ενώ ήταν η 4η επιλαχούσα για τη συμμετοχή της στον FTSE Large Cap. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, και στη φετινή αναθεώρηση του Νοεμβρίου 2020 αναμένεται να βρίσκεται στις 5 εταιρείες που ανακοινώνει το Χ.Α. ως επιλαχούσες. Η μετοχή διαπραγματεύεται 15,8 φορές τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 7,4 φορές. Ολοκληρώνοντας, η εταιρεία έχει ορίσει ως ημερομηνία ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 12μήνου 2020 τη 17η Μαρτίου 2021.

πιν

Ατζέντα (27/10 – 1/11):

Για την τρέχουσα εβδομάδα στο εσωτερικό η ατζέντα ξεκινά σήμερα Τρίτη, με την ΤτΕ να ανακοινώσει την τραπεζική χρηματοδότηση και την πορεία των καταθέσεων για τον μήνα Σεπτέμβριο. Να υπενθυμίσουμε ότι η Τετάρτη είναι εθνική αργία λόγω της επετείου του “Όχι”. Την Πέμπτη έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Παΐρης με κύριο θέμα “Τροποποίηση όρων του από 08/04/2020 υπογραφέντος εμπραγμάτως εξασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου και παροχή εξουσιοδοτήσεων προς το ΔΣ”. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον δείκτη λιανικού εμπορίου για τον μήνα Αύγουστο, καθώς και τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον μήνα Σεπτέμβριο. Επίσης την ίδια ημέρα έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Ικτίνος με μοναδικό θέμα: Υποβολή αίτησης υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς ενισχύσεων “Γενική Επιχειρηματικότητα” στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, ενώ η CPI θα ανακοινώσει την ετήσια οικονομική έκθεση για το 2020. Το Σάββατο έχει προγραμματίσει την τακτική γ.σ. η ΓΕ Δημητρίου.

Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη είναι η σειρά των 3M Company (Dow Jones), Caterpillar (Dow Jones), Eli Lilly, MasterCard, Merck & Co. (Dow Jones), Pfizer, Xerox, AMD και HSBC, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώνονται οι παραγγελίες των διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον μήνα Οκτώβριο. Την Τετάρτη ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου οι Boeing (Dow Jones), CME, Garmin, General Electric, Deutsche Bank και BASF, ενώ μετά το κλείσιμο της Wall Street οι Amgen (Dow Jones) και Ford Motor.

Την Πέμπτη είναι η σειρά των ConocoPhillips, Kellogg, Kraft Heinz, Ralph Lauren, Shell και Volkswagen να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, ενώ μετά το κλείσιμο της Wall Street έχουν προγραμματίσει τις ανακοινώσεις οι Apple Inc. (Dow Jones), Facebook, MGM Resorts, Starbucks και Twitter. Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται η ανεργία στη Γερμανία για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ το απόγευμα ανακοινώνονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για ανάκαμψη 32,5% (consensus!) μετά την υποχώρηση κατά 31,2% του β’ τριμήνου 2020. Μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα επιτόκια για την Ευρωζώνη. Επίσης αναμένεται και η αναφορά της ΕΚΤ για το ποιες ήταν οι οικονομικές συνθήκες που συνέβαλαν σε αυτή την απόφαση.

Την Παρασκευή είναι η σειρά της Γερμανίας να ανακοινώσει τη μεταβολή του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για συρρίκνωση -10,9%, ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώνεται και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο ήταν η πρώτη φορά που ανακοίνωσε, 30 ημέρες μετά τη λήξη του τριμήνου (β’), προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ η Γερμανία. Τέλος, την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου οι AbbVie, Chevron (Dow Jones), Colgate-Palmolive και Exxon Mobil, ενώ το απόγευμα ανακοινώνεται από το Πανεπιστήμιο του Michigan πώς αναμένεται να διαμορφωθούν οι καταναλωτικές προσδοκίες από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον μήνα Οκτώβριο.

* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”