Ιστορίες τρέλας του κράτους “μπαταχτσή” – Του Γιώργου Κράλογλου

Ιστορίες τρέλας του κράτους “μπαταχτσή”

  • Του Γιώργου Κράλογλου

Πριν 6 χρόνια οι δανειστές, που χρωστάμε τα 363 δισ., μας δάνεισαν και 7,5 δισ., για κρατικά φέσια σε ιθαγενείς μας. Δώσαμε 5 και τα άλλα σε φέσια.

Για να ξέρουμε όμως γιατί μιλάμε και τι κράτος κουβαλάμε (όταν θέλουμε να παριστάνουμε τη “σοβιετία”) ας σημειώσουμε πως ανάμεσα στα φέσια αυτά έχουμε και επιστροφές φόρων, επιστροφές ΦΠΑ από εξαγωγές (!!) προς ιδιώτες που θέλουμε να βάλουν λεφτά να σώσουν την οικονομία.

Ας ξαναθυμηθούμε την ιστορία από την αρχή, ως ξεκαρδιστική και ταυτόχρονα τραγική, αν σκεφτούμε σε τι κράτος ζούμε.

  • Πριν 10 χρόνια, το 2010, τα φέσια του κράτους “μπαταχτσή” στην ιδιωτική οικονομία είχαν ξεπεράσει τα 10 δισ. Οι επιστροφές κρατικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, από ΦΠΑ και φόρους μέχρι και σε προμηθευτές φαρμάκων ή συσκευών σε κρατικά νοσοκομεία.
  • Άσε τα διαγνωστικά κέντρα και άλλες μορφές παροχής ιατρικής φροντίδας που είχαν και έχουν συμβάσεις με το κράτος. Οι πληρωμές και τότε και τώρα στα 2-4 χρόνια και αν… Όταν, στις Βαλτικές χώρες, για παράδειγμα, το 7ήμερο στις κρατικές πληρωμές είναι ο μέσος όρος!!.

Στις εκλογές όμως του 2009 (ένα χρόνο πριν) και ενώ το κράτος δεν πλήρωνε τα 10 δισ. και πλέον που χρωστούσε, εμείς ακούγαμε στα πολιτικά μπαλκόνια, το “λεφτά υπάρχουν…” .

  • Και πράγματι λεφτά υπήρχαν. Ήταν (ανάμεσα σε άλλα) τα 10 δισ. που είχε φεσώσει το κράτος τους ιδιώτες. Αλλά τώρα τους καλούσε να ψηφίσουν την υποψήφια κυβέρνηση, η οποία τους υποσχόταν τα δικά τους λεφτά!!

Η κοροϊδία αυτή δεν μπορούσε να πάει άλλο. Στα 3 χρόνια πέρασε και στα χέρια των δανειστών. Των θεσμών που λέμε, για να εξωραΐζουμε την κακομοιριά μας…Το 2014 (όπως γράψαμε στην αρχή του σημειώματος) ενέταξαν και αυτό το ρεζιλίκι, στα προς συζήτηση θέματα αναμόρφωσης και εξυγίανσης της οικονομίας μας.

Με τα νέα δανεικά πού πήραμε από στο τρίτο μνημόνιο εξασφαλίσαμε και 7,5 δισ. για τα κρατικά φέσια. Αναλάβαμε όμως και την υποχρέωση να κάνουμε αναφορά σε κάθε ενέργειά μας και για ρύθμιση των χρεών του κράτους “μπαταχτσή”.

  • Ποιος τους έδωσε σημασία. Κράτος είμαστε, τη “σοβιετία” παριστάνουμε. Ό,τι θέλουμε κάνουμε. Μέσα σε 6 χρόνια επιστρέψαμε (από τα κρατικά χρωστούμενα) μόνο 5 δισ. Οι ιθαγενείς είχαν και έχουν να λαμβάνουν… Και ας υπάρχουν λεφτά… Μήπως μάζεψε…, κανείς τα λεφτά που ακούγαμε στα πολιτικά μπαλκόνια του 2009;

Μπαίνουμε λοιπό με το καλό στο 2021. Ξεκινάμε και τις συναντήσεις με τους δανειστές (δύο μέσα στον Ιανουάριο), στους οποίους πρέπει να δώσουμε λεπτομερή λογαριασμό τι τα κάναμε τα δανεικά των 7,5 δισ. Και αν έχουμε μηδενίσει ή όχι τα κρατικά χρέη προς τους ιθαγενείς της χώρας.

  • Χθεσινό ρεπορτάζ του Capital.gr (“Αγκάθι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες”) μας λέει πως (αυτή τη στιγμή που μιλάμε) το κράτος οφείλει από επιστροφές φόρων σε δικαιούχους, επιχειρήσεις και ιδιώτες, 458 εκατ. ευρώ. (Την ίδια στιγμή η ΑΑΔΕ -με μια πολύ μικρή καθυστέρηση προφανώς για τα μάτια του λαού- ετοιμάζει τα μπαγκάζια της για την αγορά να κάνει φορολογικούς ελέγχους).

Μας λέει ακόμη, το ρεπορτάζ, πως υπάρχουν και κάποια Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έχουν βάλει 202 εκατ. ευρώ, φέσια σε ιδιώτες. Ότι τα κρατικά νοσοκομεία οφείλουν σήμερα 657 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες προμηθευτές. Ότι τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία έβαλαν φέσια σε ιδιωτικά διαγνωστικά Κέντρα και ιδιωτικά εργαστήρια, 386 εκατ. ευρώ. Και ότι οι Δήμοι (που δεν ξεχνάνε να κάνουν άνω κάτω τις επενδύσεις κάθε ιδιώτη) χρωστάνε 164 εκατ. ευρώ από τις δικές τους αναλώσιμες προμήθειες.

  • Να σας πούμε λοιπόν και εμείς, ότι τα 2,5 δισ. φέσια του κράτους “μπαταχτσή” (που ήταν 7,5 δισ. αλλά μειώθηκαν κατά 5 δισ. από δανεικά των δανειστών μας…) φτάνουν για να μας κάνουν άνω κάτω και τα 32 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Να μπλοκαριστούν οι δόσεις αν, δανειστές και Κομισιόν, δεν δεχθούν την έκθεση για την πορεία της οικονομίας, που θα τους παραδώσουμε, και με το αιτιολογικό ότι δεν προγραμματίσαμε, σύμφωνα με τις οδηγίες τους, το πότε ή το πώς ακριβώς θα εξοφλήσουμε τα κρατικά φέσια.

[email protected]