Ισπανία: Κύμα καύσωνα στα τέλη Απριλίου ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή αναμένεται η κορύφωση του κύματος καύσωνα που πλήττει την Ισπανία, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες-ρεκόρ για τον Απρίλιο.

«Είναι πολύ πιθανό η κορύφωση αυτού του επεισοδίου να έλθει την Πέμπτη και την Παρασκευή» ανακοίνωσε συγκεκριμένα η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας για τον καύσωνα, σύμφωνα με την οποία «πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας» ξεπεράστηκαν χθες Τετάρτη.

Η πολύ θερμή και ξηρή μάζα αέρα από τη βόρεια Αφρική, η οποία ευθύνεται για τον καύσωνα, έχει προκαλέσει από την αρχή της εβδομάδας άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα αντίστοιχα με τα καλοκαιρινά και ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει έως τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου στο νότιο τμήμα της χώρας, ακόμη και τους 37 βαθμούς στην κοιλάδα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία στις αρχές της εβδομάδας είχε κάνει λόγο για θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς.

Χθες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου σε τρεις μετεωρολογικούς σταθμούς στις επαρχίες Σεβίλλη και Ουέλβα στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας.

Ο καύσωνας πλήττει την Ισπανία, την ώρα που η άνοιξη στη χώρα είναι ασυνήθιστα ζεστή και ξηρή, μια καταστροφική κατάσταση για τη γεωργία, πυλώνα της ισπανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Coag, το βασικό συνδικάτο των Ισπανών γεωργών, το 60% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι σε κατάσταση «ασφυξίας» λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της προκειμένου να βοηθήσει τους γεωργούς της και παράλληλα ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις.

Η Ισπανία πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης από την κλιματική αλλαγή, καθώς σχεδόν το 75% των εδαφών της οδεύει προς ερημοποίηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η περσινή χρονιά ήταν για τη χώρα η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με πολλά κύματα καύσωνα να την πλήττουν ήδη από τον Μάιο.