Ισπανία: Εκατοντάδες φερόμενους κακοποιητές παιδιών ταυτοποίησε έρευνα της καθολικής Εκκλησίας

Στην ταυτοποίηση 727 φερόμενων κακοποιητών και 927 θυμάτων από τη δεκαετία του 1940 έχει οδηγήσει έως τώρα έρευνα της ισπανικής καθολικής Εκκλησίας για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς και λαϊκούς που εργάζονταν γι’ αυτήν, σύμφωνα με την πρώτη έκθεσή της για την εν λόγω υπόθεση.

«Αναγνωρίζουμε τη ζημιά που έχει προκληθεί» δήλωσε ο Χοσέ Γκαμπριέλ Βερά, εκπρόσωπος της ισπανικής Συνόδου Αρχιεπισκόπων και πρόσθεσε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε όλα τα θύματα… Να σταθούμε δίπλα τους στην επούλωση των πληγών τους».

Το θέμα βρέθηκε στο προσκήνιο στην Ισπανία το 2021 αφού η εφημερίδα «El Pais» ανέφερε πάνω από 1.200 καταγγελλόμενες υποθέσεις, χρόνια μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που συντάραξαν την Εκκλησία σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιρλανδία και η Γαλλία.

Ξεκίνησαν πολλές έρευνες, μεταξύ των οποίων από τον Συνήγορο του Πολίτη στην Ισπανία, ενώ και η ίδια η Εκκλησία διενήργησε τη δική της εσωτερική έρευνα.

«Θέλουμε να γνωρίζουμε τι πήγε λάθος με την επιλογή των υποψήφιων ιερέων, τι πήγε λάθος με την εκπαίδευσή τους… Και τι οδήγησε έναν άνθρωπο που αποφάσισε να αφοσιωθεί στον Θεό να προχωρήσει σε σεξουαλική κακοποίηση» δήλωσε ο Βερά.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει μαρτυρίες θυμάτων και δεν αποτελεί απόδειξη ενοχής ή αθωότητας, ανέφερε ότι πάνω από το 99% των υπόπτων είναι άνδρες και ότι οι μισοί από τους κακοποιητές ήταν κληρικοί. Οι περισσότερες από τις καταγεγραμμένες υποθέσεις έλαβαν χώρα τις δεκαετίες 1960-1980.

Σύμφωνα με θύματα -άνδρες στην πλειονότητά τους- πάνω από το 60% των καταγγελλόμενων ως κακοποιητών έχουν πεθάνει.